אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לראשונה זה חודשיים: בנק ישראל לא התערב בשוק המט"ח בדצמבר רמת היתרות הנוכחית גבוהה ב-6.5 מיליארד דולר לעומת יתרות המט"ח בסוף חודש נובמבר | צילום: דובר צה"ל, שאטרסטוק

לראשונה זה חודשיים: בנק ישראל לא התערב בשוק המט"ח בדצמבר

הבנק הודיע בראשית המלחמה על תוכנית למכירת מט"ח ב-30 מיליארד דולר, ובפועל מכר 8.5 מיליארד; בחודש שעבר התחזק השקל והבנק עצר את המכירה; היתרות הגיעו לרמה של 204.6 מיליארד דולר - גבוהות ב-6.5 מיליארד לעומת החודש הקודם

07.01.2024, 14:47 | עירית אבישר ושלמה טייטלבאום

לאור התייצבות השווקים הפיננסים בישראל בחודש דצמבר, בנק ישראל לא מכר מט"ח בחודש דצמבר, כך עולה מנתונים שפרסם היום (א') הבנק המרכזי.

בתחילת המלחמה הודיע בנק ישראל על תוכנית למכירת מט"ח בהיקף של 30 מיליארד דולר. במסגרת התוכנית, בחודש אוקטובר בנק ישראל ביצע מכירה של 8.2 מיליארד דולר, על רקע היחלשות השקל שהתבטא בכך ששער הדולר חצה את רף ה-4 שקלים. בנובמבר המכירה ירדה דרמטית ל-300 מיליון דולר, ובדצמבר על רקע התחזקות השקל, כצפוי בנק ישראל לא היה צריך לבצע מכירות של מט"ח.

יתרות המט"ח בבנק ישראל הגיעו בסוף דצמבר לרמה של 204.6 מיליארד דולר, שהם כ-39.5% תוצר. רמת היתרות הנוכחית גבוהה ב-6.5 מיליארד דולר לעומת יתרות המט"ח בסוף חודש נובמבר. מרבית העלייה (5.7 מיליארד) נובעת משערוך מחדש של שווי יתרות המט"ח בבנק ישראל, יתרות המט"ח מוחזקות במגוון נכסים ומטבעות, ולכן ערכם משתנה כל העת.

סעיף ייחודי שהתווסף בחודש דצמבר מתייחס לעלייה של 700 מיליון דולר בגין 'פעולות הממשלה במט"ח'. המשמעות היא שממשלת ישראל – על ידי החשב הכללי – גייסו עוד 700 מיליון דולר בחודש דצמבר לחשבונות ממשלת ישראל.

תוכנית אחרת שדווקא צברה תאוצה בחודש דצמבר היא העמדת מקורות מימון מוזלים לבנקים לצורך מתן הלוואות לעסקים קטנים וזעירים. מהנתונים עולה כי מתוך תוכנית בסך של 11 מיליארד שקל, שאמורה לפעול עד סוף חודש פברואר, עולה כי הועמדו בחודש דצמבר הלוואות בהיקף של 2.1 מיליארד שקל.

עוד עולה מהנתונים כי 2,240 עסקים קיבלו הלוואות במסגרת תוכנית זו, קרי הלוואה ממוצעת של 937 אלף שקל. ההלוואות ניתנו לעסקים שנפגעו כלכלית מהמלחמה, ולפי הנתונים הירידה הממוצעת שלהם בהכנסות עמדה על קצת יותר מ-50%. עוד עולה מהנתונים כי 45% מהעסקים שקיבלו הלוואות דרך תוכנית המימון הזו היו באזור הצפון והדרום, וכי 25% מההלוואות הללו ניתנו דרך הקרן בערבות מדינה שהקימו במשרד האוצר בעקבות המלחמה.

היות ומגזר העסקים הקטנים הוא הפגיע ביותר לנזקי המלחמה, ורמת הסיכון שלו גם עלתה בעקבות זאת, הוחלט בבנק ישראל על תוכנית להעמדת מקורות מימון מוזלים, בכדי למנוע מצב של מחנק אשראי במגזר זה. במסגרת התוכנית הסכים בנק ישראל להעמיד לבנקים הלוואות בריבית נמוכה של ריבית בנק ישראל פחות 1.5% (היום 3%), אם מקור המימון יועמד לעסקים קטנים שספג ירידה בהכנסות בתקופת המלחמה (ירידה של לפחות 25% בהכנסות), ובתנאי שהריבית בהלוואות שיעמידו לעסקים תעמוד לכל היותר על ריבית הפריים (6% היום).

בהמשך בנק ישראל העמיד תוכנית בתנאים דומים לגופים החוץ בנקאיים, אך אלו התרעמו שהתכנית אינה מתאימה לאופי הפעילות שלהם, ושבפועל בנק ישראל מחזק בכך את הבנקים בתחרות מולם על האשראי לעסקים קטנים.


תגיות