אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המאפיות אנג'ל וברמן עתרו לבג"ץ: לייקר הלחם שבפיקוח ב-5% כיכרות לחם במאפיית אנג'ל בלוד | צילום: תומי הרפז

בלעדי

המאפיות אנג'ל וברמן עתרו לבג"ץ: לייקר הלחם שבפיקוח ב-5%

מוחות על החלטת המפקח על המחירים במשרד הכלכלה שלא להעלות את מחיר הלחם שבפיקוח בעדכון שוטף: "נזק כלכלי כבד". משרד הכלכלה: המפקח על המחירים אינו חותמת גומי. בית המשפט הורה לוועדת המחירים להגיש תגובה עד ה-9 במרץ. הלחם שבפיקוח עודכן לאחרונה ביולי

15.02.2023, 18:04 | ליטל דוברוביצקי

שתיים מהמאפיות הגדולות בישראל - אנג'ל וברמן - עתרו אתמול (ג') לבג"ץ נגד החלטת המפקח על המחירים במשרד הכלכלה והתעשייה, ד"ר יונתן בצלאל, שלא להעלות את מחיר הלחם שבפיקוח בעדכון שוטף לפי עליית המדדים בסך של 5%. לטענת המאפיות - זאת למרות שהתנאים הקבועים בחוק התקיימו.

במסגרת העתירה טוענות המאפיות באמצעות עוה"ד ירון קוסטליץ ואביעד שאולזון ממשרד קוסטליץ ושות', כי "עניינה של העתירה בהתנהלות שערורייתית של המשיב (המפקח על המחירים -ל.ד) אשר פוגע ברגל גסה בקניינן של העותרות (המאפיות-ל.ד) ובחופש עיסוקן, שעה שהוא מסרב לעדכן עדכון שוטף את מחירי הלחם שבפיקוח, הגם שהחוק מחייבו לעשות כן. המשיב גמר אומר שלא להעלות את מחירי הלחם שבפיקוח ויהי מה, וזאת הגם שהחוק מחייבו לעשות כן... החוק העניק לעותרות (המאפיות העותרות-ל.ד) הגנה מפני התעמרות כזאת, וקבע כי במצב דברים זה יש לראות את בקשתן להעלאת מחירי הלחם שבפיקוח - כאילו התקבלה באופן אוטומטי לפי החוק. התנהלותו של המשיב (המפקח על המחירים) פוגעת באופן קשה ויומיומי בפרנסתן של העותרות. כל יום שבו מחירי הלחם שבפיקוח אינם מעודכנים בעדכון שוטף בהתאם לחוק מסב לעותרות נזק כלכלי כבד, שאין הן אמורות לשאת בו, ואשר עלול לפגוע ביכולת העותרות להמשיך ולייצר את מוצרי הלחם שבפיקוח".

עו"ד ירון קוסטליץ, צילום: עמית שעל עו"ד ירון קוסטליץ | צילום: עמית שעל עו"ד ירון קוסטליץ, צילום: עמית שעל

במאי 2022 המליצה ועדת המחירים לשרי האוצר והכלכלה להוציא את מוצרי הלחם המפוקחים מפיקוח. בעתירה נטען כי בעקבות דחיית ההמלצות בתוך יום אחד ללא כל הנמקה על ידי שרת הכלכלה לשעבר, הגישו המאפיות עתירה לבית המשפט העליון ביולי 2022. עתירה זו ממתינה לקבלת עמדת השרים החדשים, שצפויים להגיש את תגובתם בתחילת חודש מרץ. בינתיים, טוענות המאפיות, כל עוד משטר הפיקוח נותר בעינו, ובהתאם לאמות המידה המקצועיות שנקבעו על ידי משרד הכלכלה, יש צורך בהעלאת מחיר הלחם בעדכון שוטף לפי עליית המדדים הרלבנטיים: התייקרות בעלויות הייצור (עלייה בעלות חומרי הגלם, שכר העבודה והאנרגיה). בהתאם לכך, בדצמבר 2022 פנו המאפיות למפקח על המחירים בבקשה להעלאת מחיר הלחם שבפיקוח.

בעתירה נטען כי בהתאם לחוק, נקבע מנגנון אוטומטי לפיו בחלוף תקופה בת 30 ימים שבה המפקח על המחירים לא נעתר לבקשה להעלאת המחיר – יראו את הבקשה כאילו אושרה. נוכח האמור, הוגשה אתמול עתירה לבג"ץ, לפיה יש ליתן צו המורה למפקח לתת היתר להעלאת מחיר הלחם המפוקח בשיעור של כ-5%. השופטת ענת ברון קבעה כי על המפקח על המחירים ועל ועדת המחירים להגיש תגובתם לעתירה עד ל-9 במרץ. ממשרד הכלכלה והתעשייה נמסר: "המפקח על המחירים איננו חותמת גומי של המאפיות. מוטלת עליו אחריות לבחון בקפידה את הבסיס העובדתי לדרישת המאפיות לייקר מחיר הלחם המפוקח. להחלטה על ייקור הלחם ישנה השלכה מיידית על הכיס של מאות אלפי אזרחים ולכן חובה לעשותה ברגישות ובמקצועיות. נגיב לעתירה בבית המשפט".

הלחם שבפיקוח עודכן לאחרונה ביולי 2022. כך למשל המחיר לצרכן של לחם אחיד כהה במשקל 750 גרם עומד על 6.96 שקלים כולל מע"מ. מחיר לחם לבן (750 גרם) לצרכן על פי העדכון מיולי עומד על 6.97 שקלים כולל מע"מ, חלה 500 גרם 6.26 שקלים כולל מע"מ , לחם אחיד כהה פרוס 750 גרם 7.91 שקלים לצרכן כולל מע"מ ולחם לבן פרוס וארוז 500 גרם 6.97 שקלים.

תגיות