אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת החוקה אישרה תקנות שיגנו על חברות ישראליות מהשתלטות עוינת בחו"ל שר המשפטים יריב לוין. "הצדקה לקידום התקנות קיימת בעתות שגרה, אולם היא מקבלת משנה חשיבות על רקע המלחמה והשלכותיה הכלכליות" | צילום: שלו שלום

ועדת החוקה אישרה תקנות שיגנו על חברות ישראליות מהשתלטות עוינת בחו"ל

בעל מניות שירצה להציע מועמד לדירקטוריון יצטרך להחזיק ב-5% מהמניות לעומת 1% היום. יינתנו הקלות באישור הליך רכישת מניות עצמיות

04.03.2024, 09:09 | עירית אבישר

ועדת החוקה אישרה אתמול (א') תקנות להקלות על חברות ישראליות הנסחרות בחו"ל, וחברות דואליות הנסחרות בחו"ל ובת"א, ויישרה קו עם המקובל בחו"ל. במסגרת ההקלות, חברות אשר יבקשו לבצע רכישה חוזרת של מניות (buy back) ואינן עומדת במבחן הרווח, לא יצטרכו להגיש בקשת אישור לבית המשפט, אלא מספיק שיידעו את הנושים שלהן, ורק אם תוגש התנגדות של נושה, אז החלוקה תצטרך לעבור הליך אישור של ביהמ"ש.

בנוסף, בכדי להקטין את הסיכוי להשתלטות עוינת על חברות ישראליות (בעיקר בחו"ל שם מבנה החברות לרוב מבוזר יותר), הוחלט להגביל את הכוח של בעלי מניות קטנים: בעל מניות יוכל להציע מועמד לדירקטוריון דרך אסיפת בעלי המניות רק אם הוא מחזיק 5% מהמניות, לעומת 1% היום. בנוסף בכדי לכפות על החברה לכנס אסיפת בעלי מניות, יצטרך בעל המניות להיות עם החזקה של 10% מהמניות לעומת 5% כיום.

בפניית שר המשפטים יריב לוין לאישור התקנות נכתב כי ההצדקה לקידום התקנות קיימת בעתות שגרה, אולם היא מקבלת משנה חשיבות על רקע מלחמת חרבות ברזל והשלכותיה הכלכליות על המשק. במשרד המשפטים מקווים גם שההקלות הללו יעודדו חברות להירשם למסחר גם בישראל.

עו"ד מאיר לוין, המשנה ליועמ"שית למשפט כלכלי פירט בדיון קודם את מטרת התקנות, ואמר בנוגע להקלה ברכישה חוזרת של מניות: "אנחנו מבקשים להפוך את ברירת המחדל לפיה היום נדרש למהלך כזה אישור בימ"ש. זהו כלי שמאוד מקובל בשוק האמריקאי שבו נסחר הרוב המכריע של החברות ובו לא נדרש האישור. הבקשה הנדרשת לבימ"ש עם המתנה לאישור זה דבר המכביד על החברות ולכן הצענו הקלה שברירת המחדל תתהפך וחברות חו"ל וחברות דואליות יוכלו לקבל החלטה עלbuy back בלי בימ"ש".

באשר להחמרת תנאי הסף להחזקה של בעלי מניות לצורך הצעת דירקטור או כפייה של כינוס אסיפת בעלי מניות, אמר לוין: " מתן גישה לבעלי אחזקות נמוכות עלול להקל על מהלכי השתלטות עוינת, במיוחד בסביבה של השווקים בחו"ל והשוק האמריקאי, שם מבנה האחזקות מבוזר, ללא בעל שליטה מוחלט, ויש סיכון גבוה יותר להשתלטות עוינת כלפי חברות ישראליות. באופן דומה אנחנו מציעים להעלות את הרף הדרוש לכינוס אסיפה כללית מ-5% ל-10%. בארה"ב אין זכות חוקית לבעלי מניות לכנס אסיפה ורואים בפועל שימוש בכלי ע"י אקטיביסטים נגד חברות ישראליות".

תגיות