אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הגיע הזמן לבחירות דיגיטליות בישראל אלי פרנק, יו"ר הלשכה לטכנולוגיות המידע בישראל | צילום: הלשכה לטכנולוגיות המידע בישראל

דעה

הגיע הזמן לבחירות דיגיטליות בישראל

יש מדינות בעולם שכבר עברו להצבעה דיגיטלית, וישראל כאומת הסטארט-אפ בוודאי תוכל למצוא פתרון גם לאיומי הסייבר בהצבעה כזו - אז מדוע אנחנו עדיין מצביעים כפי שהצביעו בקום המדינה?

16.09.2022, 07:55 | אלי פרנק

המדינה כבר בשנתה ה-75, בחודש הבא ישראל הולכת לבחור את הכנסת ה-25, ועדיין זה נעשה עם אותם פתקי הצבעה לבנים ובספירה ידנית. לאחרונה נערכו פריימריז במפלגות השונות, בחלקן הן נעשו בצורה דיגיטלית, ולא שמענו בהן על בעיות. במפלגה הגדולה בישראל, הליכוד, הן התבצעו באמצעות טפסים ידניים, ושוב נשמעו חשדות לאי סדרים אחרי ספירות חוזרות.

במדינה מתקדמת, המתהדרת בהיותה אומת הסטארט-אפ, לא צריך להצביע כפי שהצביעו בבחירות לאספה המכוננת (הכנסת הראשונה) בינואר 1949. עברו 73 שנים, ואנחנו עדיין עם אותם הפתקים. עולם החדשנות סביבנו הולך ומתקדם, והסופה הדיגיטלית מרחיבה ומגבירה את קצב ההשתנות. שיטת ההצבעה יכולה וחייבת גם היא להשתנות.

אז למה זה לא קורה? אומרים לנו שחוששים מבעיות אמינות, פרטיות ואבטחת מידע - מזיופים באמצעות תקיפות סייבר, מדליפת מידע על אזרחים ואופן הצבעתם, ואפילו עולה חשש מהתערבות גורמים עוינים שבמתקפת סייבר ישתלטו וישבשו את מערכת הבחירות.

אולם חשוב לזכור שבעיות אמינות וזיופים קיימות בשיטה הידנית למכביר - בכל מערכת בחירות אנחנו שומעים על קלפיות שנפסלו, על כאלו שנדרשו לספירה חוזרת, על מתים שמתעוררים לתחייה ביום הבוחר וכדומה. מעבר לדיגיטל, כמו בכל התחומים האחרים, רק ישפר את בעיית האמינות ומניעת זיופים והונאות.

עוד טוענים שבמרבית מדינות העולם השיטה היא עדיין שיטת שלשול הפתקים לקלפי. אולם חשוב לציין כי יש כבר מדינות שעברו להצבעה דיגיטלית, כמו אסטוניה למשל, שם אף יש אפליקציה להצבעה בסמארטפון. כמו כן יש מדינות בארצות הברית שמצביעות באמצעות עמדות קלפי ממוחשבות עם מסכי מגע במקום פתקים ידניים, ועוד לא מעט דוגמות.

וגם אם רוב העולם עדיין נמצא מאחור, למה שישראל לא תהיה פורצת דרך גם בתחום זה? חברות ישראליות הן המובילות בעולם בתחום הגנת הסייבר ואבטחת המידע.

הטכנולוגיה והידע קיימים, כל מה שנחוץ זו החלטת ממשלה נחושה עם חקיקה מתאימה, שמציבה יעד לאומי ומרכיבה צוות פרויקט לביצוע. לא ועדה שתבחן, אלא צוות משימה שיפעל תחת מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יחד עם ועדת הבחירות המרכזית ומערך הסייבר הלאומי, ויבצע פרויקט לאומי מתוקצב, עם מנהל פרויקט, יעדים מוגדרים וסמכויות להפעיל את כל מי שצריך במשרדים השונים.

זה מגה-פרויקט מורכב שיימשך מספר שנים. ההשקעה במעבר הזה תחזיר את עצמה בחסכון כלכלי אדיר למשק בתוך זמן קצר. תפעול הבחירות יהיה זול יותר, ובעיקר ניתן יהיה לקיים יום עבודה רגיל ולהימנע מהנזק הכלכלי הכבד של אובדן ימי העבודה.

אלי פרנק הוא יו"ר הלשכה לטכנולוגיות המידע בישראל

תגיות