אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בפעם השמינית: ועדת הפנים תדון בהכשרת הפנסיות הבלתי חוקיות לראשי רשויות יו"ר ועדת הפנים ווליד טאהא | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בפעם השמינית: ועדת הפנים תדון בהכשרת הפנסיות הבלתי חוקיות לראשי רשויות

לבקשת בג"ץ, תדון מחר ועדת הפנים של הכנסת שוב בהכשרת הפנסיות הרטרואקטיביות הבלתי חוקית לשישה ראשי רשויות לשעבר. החשש: רק התומכים בפנסיות יגיעו

16.11.2021, 15:38 | שחר אילן

ועדת הפנים של הכנסת תדון היום בפעם השמינית, הפעם בהוראת בג"ץ, בשאלת הכשרת הפנסיות הרטרואקטיביות הבלתי חוקיות לראשי רשויות מקומיות. בספטמבר 2020 החליטה הוועדה לשוב ולהכשיר את הפנסיות. למרות זאת, בג"ץ החליט ביולי האחרון לדחות את הדיון הבא בפרשה כדי שהוועדה החדשה תוכל לדון שוב. 

קראו עוד בכלכליסט:

זו הכנסת הראשונה שבה נדון הנושא שאינה בשליטת קואליציה של ש"ס והליכוד, התומכות בהמשך התשלום. לכן לכאורה זו הזדמנות להפסקת התשלומים. עם זאת, ח"כ יעל גרמן, שנאבקה בהכשרת הפנסיות, כבר אינה בכנסת, והניסיון מלמד שהתומכים בפנסיות מגייסים קולות כדי למנוע את הפסקת התשלום.

בינואר 2017 חשף "כלכליסט" שמשרד הפנים משלם זה 18 שנה (היום 22 שנה) פנסיות בניגוד לחוק לשישה נבחרי רשויות מקומיות לשעבר ומבקש מוועדת הפנים של הכנסת להכשיר אותן. מדובר בראשי רשויות או סגנים שסיימו את כהונתם ב-1998 כשהיו בני פחות מ-40, בעוד הכללים אפשרו מתן פנסיה רק למי שעבר גיל זה. בין הנהנים: ראש עיריית בית שאן ז'קי לוי מהליכוד, מ"מ ראש עיריית ירושלים מש"ס צבי כהן, יו"ר ועדת הפנים לשעבר אמנון כהן וחבר מועצת עיריית אור יהודה עוזי אהרון - שלושתם מש"ס. הליכוד וש"ס מובילים את המאמצים להכשיר את ההטבה.

הטעות התגלתה ב-2005. למרות זאת, התשלום לא הופסק. משרד הפנים פנה כמה פעמים לכנסת בניסיון להכשיר את התשלומים ונכשל. בכיר באוצר אמר בדיון בכנסת ב-2012  כי "מדובר בתקלה חמורה ביותר, טעות נוראה". העלות האקטוארית של התשלום מוערכת ב-3 מיליון שקל לאיש, כלומר 18 מיליון לששת הנבחרים. ב-2017 פנה שר הפנים אז אריה דרעי לוועדת הפנים, שבראשה עמד אז ח"כ דודי אמסלם מהליכוד, וזו אישרה את הפנסיות הבלתי חוקיות. 

ז ז'קי לוי | צילום: שרון צור ז

נגד ההחלטה הוגשו שתי עתירות לבג"ץ. ב-2019 בג"ץ הורה לוועדת הפנים של הכנסת לדון בנושא מחדש. זו היתה הפעם הראשונה שבג"ץ הורה לוועדה של הכנסת לקיים דיון. אלא שבגלל מערכות הבחירות החוזרות ונשנות הדבר קרה רק בספטמבר 2020. אז החליטה ועדת הפנים, ברוב קולות ש"ס והליכוד, לא להפסיק את תשלום הפנסיות. 

הכנסת הודיעה לבג"ץ שזו החלטה סופית, והיא מחכה לפסק דין. למרות זאת החליטה השופטת דפנה ברק ארז ביולי האחרון לדחות את הדיון הבא עד סוף אוקטובר. היא הבהירה שהיא מצפה שהנושא יובא לעיונו של יו"ר הוועדה החדש זמן קצר לאחר בחירתו. היום ייערך הדיון בוועדה, בראשות ח"כ ווליד טאהא מרע"מ.

חבר ועדת הפנים, ח"כ רון כץ (יש עתיד), אמר ש"צריך להעמיק בפרטים וללמוד את החומר, אבל צריך להיות דין אחד לעובדים ולראשי רשויות. היו מקרים שעובדים בכירים ברשויות נדרשו להחזיר כספים, ולא ראיתי התגייסות מרשימה של נבחרי ציבור למענם".

עו"ד שגית בידרמן, המייצגת את אחד העותרים לבג"ץ: "על ועדת הפנים לפעול בהתאם לחוק להבין שהקופה הציבורית שייכת לכולם". היא הזכירה שעובדי מדינה נדרשים להשיב לה תשלומי יתר: "אף אחד לא מעל החוק. לא יכול להיות שמצבם של ראשי רשויות או סגני ראשי רשויות יהיה שונה, ואם נמצא שהמדינה שילמה מקופתה הציבורית כספים ביתר - יש להורות על השבתם". היא הביעה תקווה ש"ועדת הפנים בכנסת לא תאלץ את בית הדין הגבוה לצדק להתערב בהחלטה".

תגיות