אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"טיימס": ארה"ב ובריטניה נערכות לתקיפת החות'ים חות'ים בתימן | צילום: REUTERS/Khaled Abdullah

"טיימס": ארה"ב ובריטניה נערכות לתקיפת החות'ים

לפי העיתון הבריטי, קואליציה בראשות ארה"ב נערכת לתקיפה אווירית בתימן - ייתכן שעוד הלילה; הבית הלבן: "אין בסיס לטענה שישראל מבצעת רצח עם"; לפחות 10 רקטות נורו לקריית שמונה, ודווח על שבע פגיעות בשטחה; "הניו יורק טיימס": קטאר מנהלת שיחות עם חמאס על העברת תרופות חיוניות לחטופים

11.01.2024, 23:22 | כלכליסט ו-ynet

22:30 - דיווח: קואליציה בראשות ארה"ב מתכוננת לתקיפת אתרים צבאיים של החות'ים בתימן - עוד הלילה. עיתון "טיימס" הבריטי דיווח כי תקיפות אוויריות של ארצות הברית ובריטניה על מטרות צבאיות של המורדים החות'ים בתימן ייצאו לדרך עוד הלילה. לפי הדיווח, ראש ממשלת בריטניה עדכן את שרי ממשלתו על הפעולה הצבאית המתוכננת. מוקדם יותר, ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח כי קואליציה צבאית בהובלת ארה"ב מתכוננת לפי תקיפת החות'ים. לפי הדיווח, התקיפה תכלול ככל הנראה אתרים לשיגור טילים וכטב"מים, ומחסני נשק בערים התימניות חודיידה וחאג'ה - וגם תשתיות בבירה צנעא עשויות להיכנס לרשימת המטרות.


החות החות'ים משתלטים על ספינה | צילום: תיעוד חות'י החות


22:15 - דיווח בבריטניה: סונאק ידון עם ממשלתו על תקיפה אמריקנית-בריטית של החות'ים בתימן. רשת "סקיי ניוז" הבריטית דיווחה כי ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק יקיים הערב שיחת טלפון עם חברי ממשלה - שלדעת שרים הולכת לעסוק בתקיפה אפשרית של ארצות הברית ובריטניה נגד המורדים החות'ים בתימן. לפי הדיווח, ביום שלישי בערב ספינות מלחמה בריטיות הפילו במבצע משותף עם כוחות אמריקנים בים האדום שבעה כטב"מים ששוגרו על ידי החות'ים.

21:45 - הבית הלבן: "אין בסיס לטענות של דרום אפריקה כי ישראל מבצעת רצח עם". דובר המועצה האמריקנית לביטחון לאומי בבית הלבן ג'ון קירבי התייחס התייחס לדיונים בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג בתביעה נגד ישראל בגין רצח עם, ואמר כי "ארה"ב לא רואה בסיס לטענות של דרום אפריקה". מנגד ציין קירבי כי "יש בעיות אמיתיות שנוגעות למזון ברצועת עזה. לא מספיק משאיות סיוע נכנסות".



ג ג'ון קירבי | צילום: Anna Moneymaker/Getty Images ג


21:40 - 201 משאיות הוכנסו היום לרצועה: "ישראל לא תמנע סיוע הומניטרי מתושבי הרצועה". מתאם הפעולות בשטחים אמר כי "ישראל לא מנעה ולא תמנע אספקה בכל צורה של סיוע הומניטרי מתושבי עזה". במהלך היום, נבדקו הוכנסו לרצועת עזה 201 משאיות סיוע, בהן 84 דרך המעברים ניצנה ורפיח ו-117 דרך מעבר כרם שלום. (עינב חלבי)

21:30 - משוחרר בעסקת שליט נהרג בתקיפה במרכז הרצועה. מוחמד אל-עדיני, אסיר ביטחוני פלסטיני ששוחרר שליט, נהרג בתקיפה אווירית בדיר אל-בלח במרכז רצועת עזה. אל-עדיני ריצה בסך הכול תשע שנים בכלא מתוך 15 שנגזרו עליו. (עינב חלבי)

21:00 - "הניו יורק טיימס": קטאר מנהלת שיחות עם חמאס על העברת תרופות חיוניות לחטופים. "הניו יורק טיימס" דיווח כי קטאר מנהלת שיחות עם חמאס להעברת תרופות מרשם לחטופים ישראלים ברצועת עזה. עוד דווח מפי גורם רשמי בקטאר כי המדינה מנהלת במקביל מגעים עם ישראל להעברת תרופות נוספות לאזרחי עזה. לפי גורם המעורה בשיחות, מתנהל משא ומתן על סוג וכמות התרופות הנדרשות ואיך יש להעביר אותן. עוד ציין הגורם כי בשיחות מעורבים גם ארגונים בינלאומיים שיכולים לסייע בהעברת התרופות.

20:23 - רשת "אל-ערביה" הסעודית דיווחה כי מטוסים ישראליים טסים בשמי ביירות בגובה נמוך

19:15 - גלנט לאחר הדיון בהאג: "אין מלחמה צודקת יותר - ואין צבא מוסרי יותר". שר הביטחון יואב גלנט התייחס לדיונים בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג בתביעה נגד ישראל בגין רצח עם, ואמר כי "אין מלחמה צודקת יותר ומוסרית יותר. אין צבא מוסרי יותר, שאחרי שפגעו, והרגו, ורצחו, ועינו את הילדים והנשים שלו - הוא פועל כדי להפריד בין מי שהוא אוכלוסייה אזרחית לבין מחבלים רוצחים שפלים שאנחנו נרדוף אותם עד האחרון שבהם". את הדברים אמר גלנט בביקור בתצפית על השכונות המזרחיות של העיר חאן יונס בדרום רצועת עזה.


שר הביטחון יואב גלנט , צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון שר הביטחון יואב גלנט | צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון שר הביטחון יואב גלנט , צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון


18:25 - נתניהו על הדיונים בהאג: "אנחנו נלחמים במחבלים - ונלחמים בשקרים". ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לדיונים בבית הדין הבינלאומי לצד בהאג על התביעה נגד ישראל בגין רצח עם, ואמר כי "אנחנו נלחמים במחבלים, ואנחנו נלחמים בשקרים. היום שוב ראינו 'עולם הפוך' - מדינת ישראל מואשמת ברצח עם בשעה שהיא נלחמת ברצח עם". לדבריו, "אנחנו יודעים איפה אנחנו נמצאים - אנחנו נמשיך להילחם במחבלים, אנחנו נמשיך להדוף את השקרים, אנחנו נמשיך לשמור על זכותנו הצודקת להגן על עצמנו ולהבטיח את עתידנו - עד לניצחון המוחלט". (איתמר אייכנר, מורן אזולאי)


ראש הממשלה בנימין נתניהו , צילום: שלו שלום ראש הממשלה בנימין נתניהו | צילום: שלו שלום ראש הממשלה בנימין נתניהו , צילום: שלו שלום


17:45 - הפלסטינים מדווחים על חמישה הרוגים בתקיפת רכב בשכונת אלמנארה, דרומית מזרחית לעיר חאן יונס ברצועת עזה

17:05 - בנו של שר הקליטה סופר נפצע קל בקרב בחאן יונס. בנו של שר הקליטה אופיר סופר נפצע באורח קל בקרב בעיר חאן יונס ברצועת עזה. הבן, קצין בסיירת צנחנים, פונה לבית החולים בילינסון בפתח תקווה. (מורן אזולאי)


שר הקליטה אופיר סופר,  שר הקליטה אופיר סופר שר הקליטה אופיר סופר,


16:55 - עיריית קריית שמונה: זוהו 7 פגיעות בעיר, בהן בבניין ובבית ספר. הפסקות חשמל בגליל. עיריית קריית שמונה הודיעה כי זוהו עד כה שבע פגיעות ברחבי העיר, בהן נפילה בבית ספר ונפילה בבניין. מוקדם יותר, צה"ל הודיע כי לפחות 10 רקטות שוגרו בשני המטחים האחרונים לאזור.

מטחי הירי האחרונים הובילו להפסקות חשמל בשורה של יישובים בגליל העליון, בהן קריית שמונה, מרגליות, מנרה ומשגב העם. איתן דוידי, יו"ר הוועד של מרגליות, מסר: "חזרנו לתקופת האבן. גלנט הבטיח שנחזיר את לבנון לתקופת האבן אבל בסוף אנחנו בלי חשמל" (יאיר קראוס)

16:30 - צה"ל: יירטנו 3 מהשיגורים לאזור קריית שמונה, מטרות חיזבאללה הותקפו. צה"ל הודיע כי יורטו שלושה מ-10 השיגורים שחצו משטח לבנון לאזור קריית שמונה. עוד נמסר כי "צה"ל תקף שורת מטרות של חיזבאללה בשטח לבנון באמצעות מטוסי קרב של חיל האוויר וירי ארטילרי. בין היתר, הותקפו מבנים צבאיים, עמדה צבאית ותשתיות טרור של הארגון. כמו כן, צה"ל תקף את מקורות הירי לעבר שטח ישראל". (יואב זיתון)

16:25 - לפחות 10 רקטות נורו לקריית שמונה, הפסקות חשמל בעקבות הפגיעות בעיר. צה"ל הודיע כי לפחות 10 רקטות נורו לעבר העיר בשני המטחים הכבדים האחרונים. בנוסף, תושבי העיר מדווחים על הפסקות חשמל באחת השכונות שנגרמו כתוצאה מפגיעות. המשטרה אישרה כי היא מטפלת ברסיסים שנפלו בעיר, וציינה כי "אין נפגשים, אך נזק נגרם לרכוש. שוטרים וחבלנים מבודדים כעת את זירות הנפילה וסורקים אחר שרידים נוספים, לשם הסרת סיכון נוסף לציבור". (יאיר קראוס, יואב זיתון)

15:10 - חיזבאללה: "2 הרוגים בתקיפה ישראלית בדרום לבנון, כמה נפצעו". חיזבאללה הודיע כי "ישראל תקפה במרכז של ההגנה האזרחית השייך לארגון הבריאות האיסלאמי בכפר חאנין, מה שהביא למותם של שני אנשים ולפציעתם של בני אדם נוספים שהיו במקום". בארגון טענו: "מדובר בתקיפה של מרכז המשרת את אזרחי לבנון ומטפל בפצועים מהתקיפות הישראליות נגד ארצנו ועמנו". מוקדם יותר דיווחו כלי תקשורת בלבנון כי הותקף "מרכז רפואי" בדרום המדינה. (ליאור בן ארי)




15:00 - אזעקה במטולה. אזעקה המתריעה על ירי טילים ורקטות הופעלה במטולה.

14:26 - הדיון בהאג הסתיים, דרום אפריקה דורשת הפסקת אש. מחר: ישראל תשיב לטענות. נציגי דרום אפריקה קראו בדיון בהאג להפסקת אש ברצועת עזה. לדבריהם, "אם מבצע צבאי נעשה כדי להרוג עם, הוא עובר על החוק ולכן היא חייב להיפסק". מחר צפויה ישראל להשיב לטענות נגדה. (רועי רובינשטיין)

14:24 - בלינקן: "מדינה פלסטינית - הדרך הטובה ביותר לבודד את איראן". מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן התייחס למלחמה, ואמר כי "ישראל עובדת עם מדינות האזור. יצירת נתיב למדינה פלסטינית היא הדרך הטובה ביותר לבודד את איראן". בלינקן הוסיף: "ארה"ב מתמקדת בלהבטיח שהגדה המערבית לא 'תתפוצץ'".

בלינקן, צילום: REUTERS/Evelyn Hockstein/Pool בלינקן | צילום: REUTERS/Evelyn Hockstein/Pool בלינקן, צילום: REUTERS/Evelyn Hockstein/Pool

14:20 - דרום אפריקה ממעטת להזכיר את 7 באוקטובר: "רצח עם הוא לא התגובה". פרופ' ואן לו, המייצג את דרום אפריקה בדיון בהאג, אמר כי "אין רלוונטיות לעניין ההגנה העצמית של ישראל כי רצועת עזה היא שטח כבוש. למרות שישראל טוענת שהיא יצאה מהרצועה היא שולטת בכניסות והיציאות ובהכנסת מים ואוכל. אין ספק שהיא שולטת בעזה".

בהמשך טען לו כי "הדבר החשוב הוא שלא משנה כמה הפרובוקציה נוראית, רצח עם היא אף פעם לא תגובה נכונה. המטרה של הממשלה הישראלית היא רצח עם. אסור להצדיק דבר כזה". (רועי רובינשטיין)

14:18 - בגבול עם עזה: משפחות חטופים כורזות ברמקולים ליקיריהן המוחזקים ברצועה. משפחות חטופים הגיעו לגבול עם עזה עם רמקולים, כדי לצעוק ליקיריהן השבויים על ידי חמאס ברצועה. בני המשפחות זעקו בין היתר: "תחזיקו מעמד! לא נעצור עד שתחזרו הביתה. עם ישראל כולו מאחוריכם". בהמשך צפויות המשפחות לקיים מסיבת עיתונאים במתחם מסיבת הנובה ברעים, לקראת הזנקת האירועים לציון 100 ימים לחטיפה. (יעל צ'כנובר)


14:13 - נציג דרום אפריקה בהאג: "חמאס אינו מדינה ולכן לא יכול להיות צד להליך". פרופ' ואן לו, המייצג את דרום אפריקה בדיון בהאג, התייחס לאמנה למניעת רצח עם - שאליה ישראל מחויבת - ואמר כי "בית המשפט אמור לבחון אם ישראל פעלה נגד האמנה". לדבריו, "דרום אפריקה מבקשת מבית המשפט למנוע רצח עם. היא עושה זאת לאחר רצח של 23 אלף פלסטינים".

בהמשך אמר לו כי "כפי שבית המשפט מבין חמאס הוא לא מדינה, ולכן לא יכול להיות חלק מהאמנה וצד להליכים. יש צעדים אחרים שניתן לנקוט בהם בנוגע לזוועות של שחקנים אחרים, אך דרום אפריקה לא יכולה לבקש צו מבית המשפט נגד חמאס". (רועי רובינשטיין)

13:59 - התרעה על חדירת כלי טיס עוין בגליל העליון. התרעה על חדירת כלי טיס עוין הופעלה בדישון, מבואות החרמון, יפתח, רמות נפתלי ומלכיה שבגליל העליון.

13:51 - דיווחים בלבנון: הותקף "מרכז רפואי", פצועים במקום. כלי תקשורת בלבנון טוענים כי בכפר חאנין שבגזרה המערבית בדרום המדינה הותקף "מרכז רפואי". דיווחים ראשוניים מהמקום מעלים כי כמה בני אדם נפגעו במקום. (ליאור בן ארי)


13:45 - חילופי אש ליד ג'נין: חוסל מבוקש מהג'יהאד האיסלאמי. כוח מילואים מיחידה מיוחדת בצה"ל פשט על הכפר ג'בע שליד ג'נין, שם התפתחו חילופי אש עם מבוקש שאותו רצו הכוחות לעצור. המחבל, לפי הדיווחים הפלסטיניים, הוא מג'די פשאפשה, מפקד גדוד ג'בע של הג'יהאד האיסלאמי. הכוחות איתרו גם שני כלי נשק ואספו אותם מהמקום. הפלסטינים מדווחים על חמישה פצועים, לא דווח על נפגעים בקרב כוחות הביטחון. (אלישע בן קימון, עינב חלבי)


13:25 - דרום אפריקה מאשימה - בלי הוכחות: "גופות ילדים נאכלות בעזה על ידי בעלי חיים". בלין ני גרליי, נציגה נוספת של דרום אפריקה בדיון בהאג, קראה לשופטים לנקוט "אמצעים זמניים" כדי להגן על הפלסטינים בעזה. לטענתה, "מזכ"ל האו"ם ואחרים מגדירים את עזה כ'בריכת דם', עזה הפכה למקום של מוות וייאוש. מתפתחת בה בעיית בריאות קשה. אנשים רעבים, מוות מעבר לפינה. לילדים 12 השבועות האחרונים היו טראומטיים. עזה הפכה למקום לא ראוי למגורי אדם". עוד טענה, מבלי להציג הוכחה: "גופות ילדים נאכלות על ידי בעלי חיים".

13:06 - דיווחים: צה"ל תוקף בדרום לבנון. כלי תקשורת בלבנון מדווחים כי צה"ל תוקף בדרום לבנון. לפי הדיווחים, יעדי התקיפות הם בחאנין ובעייתא א-שעב, כפרים שאינם מרוחקים מהיישוב שתולה בגליל המערבי. מוקדם יותר לקח חיזבאללה אחריות על ירי למטולה, ושיגר טילי נ"ט לעבר אזור אדמית.

תקיפה של צה"ל בדרום לבנון (ארכיון), צילום: AFP תקיפה של צה"ל בדרום לבנון (ארכיון) | צילום: AFP תקיפה של צה"ל בדרום לבנון (ארכיון), צילום: AFP

12:36 - נציג דרום אפריקה: "ישראל דחתה את טענותינו בשטחיות, לפני הפנייה להאג". נציג אחר של דרום אפריקה שעלה אל הדוכן בבית הדין הבינלאומי בהאג טען כי ארצו פנתה לישראל תחילה, והזהירה את ירושלים כי מדובר ברצח עם. "ב-10 בדצמבר הודענו לישראל כי למרות שאנו מגנים את מעשה חמאס, אנו נפנה לבית המשפט בהאג נגדה על מעשים של רצח עם", אמר. "עזה הפכה למחנה ריכוז, שבו נערך בימים אלו רצח עם. ישראל דחתה בשטחיות את הטענות".

פרופ פרופ' ג'ון דוגרד, יועץ משפטי לדרום אפריקה | צילום: REUTERS/Thilo Schmuelgen פרופ

12:28 - סיכול הפיגוע של דאעש בירושלים: החשודים תכננו להטיל מטען מרחפן על רכב משטרה. החשודים בפעילות בארגון דאעש, שנעצרו בחשד שתכננו פיגוע בעיר העתיקה בירושלים, הם מוחמד ג'עאפרה (21) ומועתסם חלאילה (23). על פי החשד, השניים תכננו פיגוע נגד שוטרים בעיר העתיקה בירושלים במתווה של השלכת מטען צינור לעבר רכב משטרה.

את המטען תכננו להרכיב מכמה מרכיבים - ובהם אבק שריפה מכוורת זיקוקים. השניים העלו רעיון לרכוש רחפן, אליו יחברו את מטען הצינור ויטילו אותו על רכב משטרה שיעבור במקום. (לירן תמרי)

12:11 - דרום אפריקה טוענת: מונעים מפלסטיניות ללדת בבטחה - כדי לצמצם את האוכלוסייה. דרום אפריקה הזכירה בדיון בהאג בין השאר גם טענה לפיה ישראל מונעת מפלסטיניות ללדת בבטחה, מתוך מטרה לצמצם את האוכלוסייה הפלסטינית בעזה. לטענות הללו, לא הוצגו הוכחות.

מלבד זאת, הזכירו נציגי דרום אפריקה התבטאויות של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט, סגן יו"ר הכנסת ח"כ ניסים ואטורי שדיבר על "למחוק את עזה מעל פני האדמה", וגם של השר עמיחי אליהו שאמר כי אחת האפשרויות לטיפול בעזה היא פצצת אטום. "הכוונה להרוס את עזה בוטאה בדרגים הגבוהים ביותר בישראל", טענו הדרום אפריקנים בדיון.

"ראש הממשלה, הנשיא, שר הביטחון, השר לביטחון לאומי, שר האנרגיה, חברי כנסת, בכירים בצבא וחיילים בשטח - הם לא בשוליים. הם מוטמעים במדיניות", טענו הדרום אפריקנים - שציטטו את הבכירים, הח"כים והישראלים המוזכרים בכתב התביעה. "זה מובן לגמרי. בתוך החברה הישראלית יש ביקורת כלפי הממשלה על הכנסת סיוע לעזה. כל טענה שהישראלים לא התכוונו למה שאמרו צריכה להידחות על ידי בית המשפט". (רועי רובינשטיין)

12:00 - משפחות החטופים ומפגינים למען ישראל בצעדה מחוץ לבית הדין בהאג


11:55 - דרום אפריקה: "ההרס הוא חגיגה לצבא הישראלי, חיילים מצלמים עצמם מפוצצים בתים". אחת החברות במשלחת הדרום אפריקנית לדיון בהאג החלה להציג את הראיות, שבעיני ארצה מוכיחות שישראל מבצעת מעשים שהם "רצח עם" באופיים ברצועת עזה. "ישראל הרסה 35 אלף בתים של פלסטינים, הדוח המיוחד לזכויות האדם מסביר שבתים ותשתיות, ואני מצטטת 'הושמדו עד לקרקע ולא נשארה שום תקווה לפלסטינים לחזור לבתיהם'. יש חזרה על מעשים היסטוריים של עקירת פלסטינים על ידי ישראל. במקום הזה, ההרס הוא חגיגה עבור הצבא הישראלי. החיילים מצלמים את עצמם כשהם מפוצצים בתים שלמים, אזורים שלמים, והם מניפים את דגל ישראל".

עוד טענה הנציגה כי "ישראל עושה הכול בכדי לגרום לרעב בעזה. 80% מהאנשים בעולם שסובלים מרעב כיום - הם בעזה. זה עניין סיסטמטי. האו"ם ביקש להעביר מזון ותרופות לרצועה - והבקשה נדחתה על ידי ישראל. מים נקיים אינם קיימים בעזה, מה שמוביל למחלות. שלשולים אצל ילדים מתחת לגיל 5 עלו באלפי אחוזים. ישראל גם מונעת כניסת ציוד רפואה חשוב". (רועי רובינשטיין)

צוות התביעה, צילום: EPA/REMKO DE WAAL צוות התביעה | צילום: EPA/REMKO DE WAAL צוות התביעה, צילום: EPA/REMKO DE WAAL

11:34 - שני טילי נ"ט שוגרו מלבנון לעבר אזור אדמית בגליל המערבי, אין נפגעים. חיזבאללה ירה שני טילי נ"ט, סמוך ליישוב אדמית שבגליל המערבי. לא ידוע על נזק או על נפגעים. במקביל, חיזבאללה לקח אחריות על ירי לעבר מטולה בשעות הבוקר. (יאיר קראוס)

11:28 - נשיאת בית הדין בהאג הקריאה את ההאשמות נגד ישראל, דרום אפריקה מאשימה ב"אפרטהייד". נשיאת בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג, השופטת האמריקנית ג'ואן דונהיו, אמרה כי "בית הדין הבינלאומי התכנס כדי לשמוע את הטענות של דרום אפריקה נגד ישראל בגין רצח עם". מיד לאחר מכן הושבעו השופט שמייצג את דרום אפריקה דיקנג מוסנקה ולאחריו השופט שמייצג את ישראל, נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרן ברק. "אני מכריז שאבצע את חובותיי כשופט ללא משוא פנים", אמר ברק.

נציג דרום אפריקה אמר בהמשך כי "אנחנו מכירים בנכבה של הפלסטינים, שבמהלכה הם גורשו מביתם. עברו עשרות שנים שבהן מבצעת ישראל מעשי רצח עם. דרום אפריקה מכירה בפעולות האפרטהייד שהיא עושה כבר 75 שנים".

הדיון בהאג, צילום: REUTERS/Thilo Schmuelgen הדיון בהאג | צילום: REUTERS/Thilo Schmuelgen הדיון בהאג, צילום: REUTERS/Thilo Schmuelgen

11:04 - הושלם בהצלחה ניסוי במערכת ההגנה האווירית ספיידר. חברת רפאל ומשרד הביטחון השלימו בהצלחה ניסוי מוצלח במערכת ההגנה האווירית ספיידר, בתוצרתה המתקדמת SPYDER All in One. הניסוי כלל יירוט כטב"ם, והמטרה יורטה בפגיעה ישירה ומדויקת.

מדובר במערכת הגנה אווירית הנמצאת בשימוש מבצעי על ידי כמה צבאות מרחבי העולם, שמספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים אל מול מגוון איומים אוויריים כמו כטב"מים, מטוסים, מסוקים ואף טילים בליסטיים טקטיים (TBM). מערכות הגנה אוויריות מסוג ספיידר נמצאות כאמור בשימוש כמה מדינות בעולם, וביניהן צ'כיה, שעימה חתמו משרד הביטחון ורפאל על עסקת מכירה בשנת 2020. (ליאור אל-חי)

11:01 - החל הדיון נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג

הדיון בהאג, צילום: REUTERS/Thilo Schmuelgen הדיון בהאג | צילום: REUTERS/Thilo Schmuelgen הדיון בהאג, צילום: REUTERS/Thilo Schmuelgen

10:45 - תוואי מנהרה משמעותי הושמד בצפון הרצועה: תיעוד הפיצוץ ממשתלה בנתיב העשרה. צה"ל השמיד היום תוואי מנהרה משמעותי בצפון רצועת עזה, שעובר ליד מעבר ארז. צפו בתיעוד הפיצוץ ממצלמה במשתלה בנתיב העשרה:


10:34 - ה"תקרית" במפרץ עומאן: גורמים במדי צבא שחורים עלו על ספינה שעליה השתלטה בעבר ארה"ב. רשת הטלוויזיה הסעודית "אל-ערביה" דיווחה במסגרת ה"תקרית" במפרץ עומאן, שלפיה עלו גורמים לא מורשים על סיפונה של ספינה, דווח על כך שמנהל האבטחה של כלי השיט שמע "קולות לא מוכרים בטלפון".

במקביל, סוכנות פעולות הסחר הימי של בריטניה (UKMTO) דיוחה כי על הסיפון עלו בין ארבעה לחמישה בני אדם במדי צבא שחורים.

מדובר במכלית "St. Nikolas", שלפני כמה חודשים ארה"ב השתלטה עליה משום שהעבירה נפט איראני. בהמשך החליפה המכלית את שמה, וכעת עלו על סיפונה אנשים פעם נוספת. מהצי החמישי של ארה"ב לא נמסרה תגובה.

10:30 - צבע אדום בעוטף עזה. התרעת צבע אדום נשמעה בכיסופים שבעוטף עזה.

10:29 - "הם לא יכולים להעיד": קמפיין ההסברה הישראלי שהשתיקו בהולנד, בצל הדיון בהאג. מערך ההסברה הלאומי הכין קמפיין שילוט חוצות ברחבי הולנד להגברת המודעות לשחרור החטופים משבי החמאס. הקמפיין צפוי היה לעלות כחלק משלל פעולות ההסברה והדיפלומטיה הציבורית סביב הדיון בעתירה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג, הולנד.

שלטי החוצות שעוצבו עבור הקמפיין הציגו תמונות שונות של חטופים, בציון שמם ובציון העובדה שהינם בשבי בעזה, תחת הכיתוב ״HeShe can't testify today". המסר העיקרי אותו מעביר השילוט הוא העובדה ש-136 ישראלים חטופים נמצאים בשבי חמאס ואינם יכולים להעיד היום בבית הדין בהאג. מדובר בקורבנות ועדים לפעולות רצח העם והפשעים נגד האנושות שחמאס ביצע, ולפשעי המלחמה המגולמים בכל יום נוסף בעודם בשבי החמאס.

במקביל, נעשתה פנייה ליותר מ-10 חברות שילוט שונות באזור האג, רוטרדאם ונמל התעופה סכיפהול, אך כולן סירבו לשתף פעולה עם להקמפיין. במהלך העבודה מול אחת מחברות השילוט אושרה השפה העיצובית והמסר שיופיעו בשילוט, אך במפתיע בשעה שבה היה אמור השילוט לעלות בראש חוצות, התקבלה מחברת השילוט הודעה כי הפרסום מבוטל. (מורן אזולאי)

10:09 - 24 מבוקשים נעצרו ביהודה ושומרון והבקעה והעמקים, סוכלה הברחה של 50 נשקים. כוחות הביטחון פעלו הלילה למעצר 24 מבוקשים ביהודה ושומרון והבקעה והעמקים. בתוך כך, ברמאללה מיפו לוחמים את ביתו של מחבל נוסף מהפיגוע שאירע מוקדם יותר השבוע, סמוך לצומת המשטרה הבריטית, שבו נרצח ביריות עמאר מנסור בן ה-34 מבית חנינא.

כמו כן, בכפר קריות שבבנימין עצרו הלוחמים פעיל בכיר בתא הסטודנטים של חמאס. בכפר ענבתא שבמנשה עצרו הלוחמים שני מבוקשים ואיתרו ציוד צבאי ומטענים שהושמדו. בנוסף, תצפיתניות מיחידה 636 זיהו אמש שני חשודים באזור הבקעה והעמקים שברשותם 49 אקדחים ורובה M-16. לוחמים נערכו לאירוע וסיכלו את ההברחה. המבוקשים שנעצרו ואמצעי הלחימה שהוחרמו הועברו להמשך טיפול כוחות הביטחון, אין נפגעים בקרב כוחות הביטחון.

מתחילת המלחמה נעצרו כ-2,650 מבוקשים ביהודה ושומרון ובבקעה והעמקים, כ-1,300 מהם משויכים לחמאס. (יואב זיתון)

הנשקים שנתפסו, צילום: דוברות משטרת ישראל הנשקים שנתפסו | צילום: דוברות משטרת ישראל הנשקים שנתפסו, צילום: דוברות משטרת ישראל

09:57 - תיעוד ממנהרה בחאן יונס שבה שהו חטופים. צה"ל חשף במהלך היממה האחרונה בפני התקשורת הבינלאומית מנהרה בחאן יונס שאותרה על ידי צוות הקרב של עוצבת הקומנדו, לוחמי יהל"ם ויחידה מיוחדת, המתחברת לתוואי תת-קרקעי נרחב ומסועף. לפי דובר צה"ל, המנהרה ממוקמת בלב מרחב אזרחי בעיר, ולפי הערכות הושקעו בבנייתה מיליוני שקלים. לאחר חקר המנהרה ניתן לומר כי היו בה חטופים ישראלים.

בינתיים, כוחות אוגדה 98 נלחמים בתווך התת-קרקעי בחאן יונס, במקביל ללחימה עצימה בתאי השטח הצפופים בכל מרחבי העיר, עם מגוון כוחות ויכולות. לוחמי הנדסה, יחידת יהל"ם, לוחמי קומנדו וכוחות נוספים מובילים את מאמץ איתור המנהרות, חקירתן והשמדתן באמצעות יכולות טכנולוגיות ויכולות מבצעיות מתקדמות. במהלך הלחימה בתת-הקרקע איתרו הלוחמים יותר מ-300 פירים, וביניהם פירים המובילים למנהרות תת-קרקעיות משמעותיות, פירי לחימה טקטית ופירים המשמשים כמצבורי אמצעי לחימה ומתחמי לחימה. עד כה הושמדו ויצאו משימוש יותר מ-100 מנהרות, שבהן בין היתר חוסלו מחבלים. (יואב זיתון)

09:32 - דיווח: גורמים לא מורשים עלו על סיפון כלי שיט במפרץ עומאן. סוכנות פעולות הסחר הימי של בריטניה (UKMTO) עדכנה כי קיבלה דיווח שגורמים לא מורשים עלו על סיפונו של כלי שיט באזור שבו דווח על "תקרית" במפרץ עומאן. הסוכנות הוסיפה כי אין באפשרותה ליצור קשר עם כלי השיט.

09:20 - דיווח: מצרים "דוחה בתוקף" את בקשת בלינקן לביקור משלחת האו"ם בצפון הרצועה. העיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד" דיווח מפי גורם מצרי כי קהיר "דוחה בתוקף" את תוכנית מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן לאפשר למשלחת מטעם האו"ם לקיים ביקור בצפון רצועת עזה, כדי שתוכל לראות מקרוב את מצב התשתיות ולמפות את הצרכים באזור. לפי הגורם, קהיר חוששת שהמשלחת תכלול כוחות ערביים או משקיפים רב-לאומיים, שלא יכללו את מצרים. הגורם ציין כי מופעל לחץ על קהיר להסכים לתפיסה האמריקנית-ישראלית של עזה "אחרי המלחמה", באמצעות ה"קלף הכלכלי" של המשבר במצרים. (ליאור בן ארי)

בלינקן, צילום: EPA/ABIR SULTAN בלינקן | צילום: EPA/ABIR SULTAN בלינקן, צילום: EPA/ABIR SULTAN

08:40 - סוכנות פעולות הסחר הימי של בריטניה: דיווח על "תקרית" במפרץ עומאן. סוכנות פעולות הסחר הימי של בריטניה (UKMTO) הודיעה כי קיבלה דיווח על "תקרית" במפרץ עומאן, במרחק של כ-92 קילומטרים ממזרח לעיר החוף סוחאר שבעומאן. עד כה לא קיבלה הסוכנות מידע נוסף בנוגע לתקרית.

08:33 - הותר לפרסום: סוכל פיגוע שתכננו תומכי דאעש במזרח ירושלים. כוחות הביטחון סיכלו פיגועי טרור שתכננו שני מחבלים - תושבי ג'בל מוכבר בני 21 ו-23 - תומכי דאעש במזרח ירושלים. לפי המשטרה ושב"כ, המחבלים תכננו להכין מטענים ואמצעי חבלה שיכוונו כלפי כוחות הביטחון.

במהלך השבועות האחרונים החלה נגד אותם מחבלים, ובהכוונה של שב"כ הם נעצרו לפני כחודש. מחקירתם עולה כי הם תומכים באידיאולוגיה של דאעש, וצרכו באמצעות האינטרנט והטלגרם תכנים רבים של הארגון, ובהם גם תכני זוועה, סרטוני הרג מזירות לחימת הארגון בחו"ל ועוד. בהשפעת אותם תכנים תכננו השניים את הפיגועים.

לפי מעצרם, שהוארך מעת לעת בבית משפט השלום בירושלים, החלו שני המחבלים בהכנות לביצוע הפיגועים ובלמידה על אופן הכנת המטענים ואמצעי החבלה שעמם תכננו לבצע אותם. בנוסף, בחיפוש שערכו החוקרים בנייד של אחד המחבלים נמצא חומר פדופיליה שאותו צרך, ובשל כך נפתח נגדו תיק חקירה נוסף. הצהרת תובע הוגשה נגד שניהם, לקראת הגשת כתב אישום. (לירן תמרי)

מחנה הפליטים שועפאט במזרח ירושלים, צילום: AHMAD GHARABLI / AFP מחנה הפליטים שועפאט במזרח ירושלים | צילום: AHMAD GHARABLI / AFP מחנה הפליטים שועפאט במזרח ירושלים, צילום: AHMAD GHARABLI / AFP

08:19 - הלחימה באל-מראזי ובחאן יונס: מחבלים חוסלו מהאוויר, תשתיות טרור הותקפו. לוחמים מגולני הפועלים באזור מחנה הפליטים אל-מראזי שבמרכז רצועת עזה זיהו שלושה מחבלים חמושים. במעקב אחר החוליה, באמצעות כלי טיס, זוהו המחבלים כשהם יוצאים מפיר מנהרה - וחוסלו על ידי כלי טיס של חיל האוויר.

כמו כן, לוחמי החטיבה איתרו באמצעות הכוונה מודעינית אמצעי לחימה רבים בתוך בית משפחתו של מחבל. במסגרת פעילות נוספת במחנה הפליטים לוחמים מחטיבת יפתח (11) זיהו שמונה מחבלים נעים לכיוון בית ספר המשמש לפעילות טרור, וחיסלו אותם באמצעות ירי צלפים.

בחאן יונס זיהו לוחמים מגבעתי שלושה מחבלים שיצאו ממבנה שבו אותרו אמצעי לחימה. הלוחמים הכווינו כלי טיס של חיל האוויר כדי לחסל את המחבלים. במקביל, מכלול האש של עוצבת הקומנדו זיהה שני מחבלים מניחים מטען על הקרקע וחיסל אותם. בהמשך זיהו הלוחמים שני מחבלים נוספים נכנסים למבנה, כשאחד מהם עלה על הגג לתצפת על כוחותינו. שני המחבלים חוסלו לאחר מכן על ידי מטוס קרב. בינתים, לוחמים מחטיבת 4 תקפו תשתיות טרור שמהם זוהה ירי טילי נ"ט לעבר כוחות החטיבה זמן קצר לפני כן. (יואב זיתון)

08:09 - דיווח: נציגה מהאו"ם תגיע לישראל כדי לחקור האשמות לאלימות מינית שביצעו מחבלי חמאס. הערוץ האמריקני "אל-חורה" המשדר לעולם הערבי דיווח כי פראמילה פאטן, הנציגה המיוחדת של האו"ם האחראית על אלימות מינית בתקופות של סכסוך, תגיע לישראל בסוף החודש. לפי הודעת האו"ם, הנציגה תגיע לישראל כדי לאסוף מידע על ההאשמות שחמאס ביצע אלימות מינית במהלך טבח 7 באוקטובר. (עינב חלבי)

07:58 - אישומים נגד פלסטינים בגין השחתת גדר המערכת ביו"ש ותמיכה בחמאס. תושב הכפר חבלה שבאזור קלקיליה נעצר בחשד שהשחית בזדון את גדר המערכת שמונעת חדירת שוהים בלתי חוקיים לשטחי המדינה, ואף נורה ברגלו בעת ביצוע המעשה. הפרקליטות צבאית הגישה נגדו כתב אישום בגין עבירות של חבלה במתקן צבאי וסיוע ליציאה משטח המוגדר שטח צבאי סגור.

כמו כן, הפרקליטות הצבאית הגישה כתב אישום נוסף נגד תושב חברון בגין הסתה ותמיכה בחמאס. בסך הכל הוגשו על ידי הפרקליטות הצבאית 26 כתבי אישום מפרוץ המלחמה, על מנת לפגוע בתשתיותיו של ארגון הטרור ביהודה ושומרון. (אלישע בן קימון)

07:47 - דיווח: בכירי חמאס בעזה מקבלים החלטות מבלי להתייעץ עם הלשכה המדינית של הארגון. העיתון הסעודי "אילאף" דיווח כי לפי גורמים פלסטינים הבקיאים במתרחש בתוך חמאס, האיש החשוב ביותר כיום ברצועת עזה הוא מוחמד סינוואר - אחיו של יחיא סינוואר ו"איש הצבא הראשון" של התנועה, לצד מוחמד דף.

מוחמד דף, צילום: דובר צה"ל מוחמד דף | צילום: דובר צה"ל מוחמד דף, צילום: דובר צה"ל

ל"אילאף" נודע כי בכירי חמאס ברצועה החלו לקבל החלטות בלעדיות בנוגע לעזה - בין היתר בנוגע ללחימה ולעסקה לשחרור חטופים - מבלי להתייעץ עם אנשי הלשכה המדינית של התנועה. לפי הדיווח, הם אף החלו לפעול להוציא את משפחותיהם של חברי התנועה המשפיעים למצרים, באופן חשאי ופומבי.

בעיתון מציינים כי העסקה הקטארית החדשה - שכוללת בתוכה שחרור חטופים, הפסקת המלחמה והגליה של ראשי חמאס מהרצועה - לא קיבלה עדיין את אישור האחים סינוואר או מוחמד דף. (עינב חלבי)

07:12 - למנוע הסלמה: שליחו המיוחד של ביידן יגיע שוב ללבנון. עמוס הוכשטיין, שליחו המיוחד של הנשיא האמריקני ג'ו ביידן, יגיע היום שוב לביקור בביירות, כחלק ממאמצי ארה"ב למנוע הסלמה של ממש בגבול ישראל-לבנון. הוכשטיין ביקר בישראל בשבוע שעבר, והועבר לו המסר כי ישראל מעוניינת בהצלחת המהלך הדיפלומטי שלו. אך במקרה של כישלון, היא תהיה מחויבת לפעול צבאית להרחקת חיזבאללה מדרום לבנון.

עומס הוכשטיין, צילום: JOSEPH EID / AFP עומס הוכשטיין | צילום: JOSEPH EID / AFP עומס הוכשטיין, צילום: JOSEPH EID / AFP

סיכום חדשות הלילה

הצעה קטארית לשחרור חטופים על השולחן. אמש דן קבינט המלחמה בהצעה החדשה שהוצגה , אך גורם ישראלי אמר כי היא לא ריאלית. העסקה דורשת את נסיגת כוחות צה"ל כתנאי ראשון, ולאחר מכן תיכנס הפסקה כוללת של המלחמה - במקביל לשחרור מדורג של החטופים. בחמאס הכחישו כי הונחה הצעה חדשה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו אומר, באנגלית בלבד: ישראל לא תכבוש את עזה לצמיתות. בסרטון שפרסם בחשבון ראש הממשלה באנגלית ברשת X (טוויטר לשעבר), אמר: "לישראל אין כוונה לעקור את האוכלוסייה העזרית של עזהז. ישראל נלחמת בטרוריסטי חמאס, לא באוכלוסייה הפלסטינית - ואנו עושים זאת תוך ציות מלא לחוק הבינלאומי".

היום - ייפתחו הדיונים בהאג. דרום אפריקה תציג בשעה 11:00 בבית הדין הבינלאומי לצדק את טענותיה במסגרת התביעה שמאשימה את ישראל ב"רצח עם" ברצועת עזה. משלחת מטעם משפחות החטופים הגיעה אמש להאג. הפגנות נרחבות של גורמים מוסלמים צפויות ברחבי העיר בזמן הדיונים. מאבטחים מישראל נשלחו לתגבר את שגרירות ישראל בהאג.

מועצת הביטחון נגד מתקפות החות'ים, הם טוענים - "משחק פוליטי". מועצת הביטחון של האו"ם אישרה את ההחלטה המגנה את פעולות החות'ים, שליחי איראן בתימן, ודורשת מהם לעצור מיידית את התקיפות שמכוונות לעבר ספינות מסחר במרחב הים האדום. רוסיה, סין, אלג'יריה ומוזמביק נמנעו. ראש המועצה המדינית העליונה של החות'ים, מוחמד עלי אל-חות'י, טען כי "ארה"ב היא זו שמפרה את החוק הבינלאומי".

לוחמים חות לוחמים חות'ים | צילום: REUTERS/Khaled Abdullah לוחמים חות

צה"ל: שני "עיתונאים" שדווח שחוסלו ברצועה - מחבלי חמאס והג'יהאד האיסלאמי. בדובר צה"ל אמרו אמש כי הדיווחים הפלסטיניים, שלפיהם שני "עיתונאים" בשם חמזה אל-דחדוח ומוסטפא תריא נהרגו בתקיפה של צה"ל באזור רפיח ביום ראשון, לא מייצגים את המציאות נאמנה. בצה"ל ציינו כי מידע מודיעיני שיש ברשותם מוכיח כי שני המחוסלים הינם פעילים בארגוני טרור ברצועת עזה, שלקחו חלק בקידום פעולות טרור נגד כוחות הצבא.

תגיות