אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עתירה: "יועמ"ש המשטרה מנהל את הליך המינויים כמו בוועד עובדים" אלעזר כהנא, יועמ"ש משטרת ישראל | צילום: יואב דודקביץ

עתירה: "יועמ"ש המשטרה מנהל את הליך המינויים כמו בוועד עובדים"

קצין משטרה שמבקש להתמנות לתפקיד בכיר של ראש מדור טכנולוגיות ואיסוף מידע במערך הייעוץ המשפטי במשטרה, מבקש מביהמ"ש למנוע מיועמ"ש הארגון, תנ"צ אלעזר כהנא, להתערב בהליך. לטענתו, בראיון לתפקיד קודם שאליו לא התקבל חשף בפניו תנ"צ כהנא כי אינו מאפשר קידום במערך הייעוץ המשפטי של קצינים מחוץ ליחידה. המשטרה: "היועמ"ש מחויב להביא בחשבון את מכלול השיקולים הרלוונטיים למינוי"

10.03.2024, 19:57 | תומר גנון

"היועץ המשפטי למשטרה, תנ"צ אלעזר כהנא, מנהל את הליך המינויים למערך הייעוץ המשפטי כ'וועד עובדים' של הכפופים לו" - כך נטען בעתירה מינהלית שהגיש היום (א') עו"ד וקצין ממערך התביעות המשטרתי לביהמ"ש המחוזי בירושלים. לטענתו, תנ"צ כהנא אינו מאפשר קידום במערך הייעוץ המשפטי למשטרה של מועמדים שהגיעו מחוץ ליחידה.

"יועמ"ש המשטרה", טוען העותר רפ"ק עמוס כהן, "גיבש דעה קדומה הנטועה בשיקול זר הסותרת את ערכי ושיקולי הארגון, ומשום כך לא יוכל לנהל את ההליך בצורה הנדרשת, וזאת משום שלטעמו אין לקדם לתפקידים במערך הייעוץ המשפטי קצינים שאינם בוגרי מערך הייעוץ המשפטי".

בעתירה מבקש רפ"ק כהן, שמועמד לקידום סנ"צ בסבב המינויים הקרוב שעליו הוכרז במשטרה ועל כן לדבריו רוצה להתקדם לתפקיד ראש מדור טכנולוגיות ואיסוף מידע במערך הייעוץ המשפטי, כי ביהמ"ש יורה לתנ"צ כהנא לא להיות מעורב בהליך המינוי.

"ליועמ"ש המשטרה", מסביר רפ"ק כהן, "השפעה רבה אם לא מוחלטת על זהות המועמדים שנבחרים לאשכול (המתמודדים לתפקיד, ת.ג), ועל השפעה רבה על בחירת המועמד הסופי מתוך האשכול כחבר הסגל הפיקודי, המציג לסגל את העדפתו לתפקיד בתחום אחריותו".

על פי העתירה עמדתו של היועמ"ש לגבי קידום קצינים במערך המשפטי שלא באים מתוך מערך הייעוץ המשפטי, הייתה לא רק "שמועה רווחת" בין קצינים המיועדים לקידום במערך התביעות במשטרה, אלא שרפ"ק כהן חווה אותה באופן אישי על בשרו במסגרת סבב המינויים הקודם במשטרה. זאת לאחר שהתראיין אצל תנ"צ כהנא לתפקיד במערך הייעוץ המשפטי שאליו לא התקבל.

"תנ"צ כהנא העלה באותו ראיון, ביוזמתו, את הנושא שהוא בבחינת 'הפיל שבחדר', וחלק זה של הראיון נמשך 95% מהזמן שהוקדש", טוען רפ"ק כהן. לדבריו בסופה של שיחה ארוכה, שבה הציג טענות שונות בהן כי עמדת המשטרה היא שכלל התפקידים המשפטיים פתוחים לכלל המשפטנים, ויש יתרון בתנועה בין מערכים בארגון, "נאלץ תנ"צ כהנא להודות בקיומו של מניע זר".

לטענת רפ"ק כהן, תנ"צ כהנא אמר לו כי "אם יתאפשר קידום חיצוני של מועמדים מחוץ למערך הייעוץ המשפטי, הדבר יפגע אנושות עובדים במערך מן המסד עד הטפחות", תוך שהוא מחווה בידו תנועה ארוכה מן הרצפה ועד התקרה. לדבריו, מינויים כאלה אף יקשו על ניהול כוח אדם ביחידה, והם עשויים להביא אותו ל"חוסר יכולת לגייס קצינים זוטרים למערך, אם עובדים במערך יראון שאחרים מקבלים קידום".

רפ"ק כהן צירף לעתירה את תגובת מערך הייעוץ המשפטי של המשטרה לטיוטת העתירה המינהלית ששלח אליה לפני הגשתה. בתגובה מסוף השבוע שעליה חתום סנ"צ אבנר הרשקופ, נכתב: "היועמ"ש, העומד בראש המערך, לא רק רשאי אלא אף מחויב להביא בחשבון את מכלול השיקולים הרלוונטיים למינוי. בכלל זה רקע מקצועי מתאים ואופן הכשרתם של קצינים במערך לתפקידי פיקוד בכירים. תפישה זו אינה שונה (ובמובן מסוים אף מקילה) ביחס למערכים מקצועיים אחרים במשטרה, לרבות מערך התביעות שאתה עצמך נמנה עליו". הוא הוסיף כי "ניסיון קודם אינו תנאי סף להתמודדות ואינו תנאי שאין בלתו, אך לצד זאת בעל משקל משמעותי, לעיתים מכריע".

סנ"צ הרשקופ, שדחה את בקשתו של רפ"ק כהן כי היועמ"ש לא יהיה מעורב בבחירה לתפקיד הבכיר של ראש המדור וכתב כי הבקשה "מופרכת על פניה", סיכם: "מינוי קצינים בכירים במערך הוא אחד התפקידים המרכזיים והחשובים ביותר במסגרת אחריותו של היועמ"ש והדרישה כי גורם אחר יחליף אותו בהליך אינה מתקבלת על הדעת".

ממשטרת ישראל נמסר בנוסף: "טרם דיון בעתירה לגופה קבע בית המשפט כי כעת אין מקום להורות על מתן צו ארעי גורף, לפיו יוקפאו כלל הראיונות בשל חששות שהעלה העותר".

תגיות