אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעלי אג"ח בול לא נותנים אשראי: "אם החלטתם שהמחזיקים יישאו בנטל לבד, בול תעבור אלינו" אילוסטרציה | צילום: אינטרנט

בעלי אג"ח בול לא נותנים אשראי: "אם החלטתם שהמחזיקים יישאו בנטל לבד, בול תעבור אלינו"

בכירי חברת האשראי החוץ־בנקאי נפגשו עם בעלי האג"ח, שלהם החברה חייבת 136 מיליון שקל, וביקשו מהם לפרוס את החוב לתשלומים. המחזיקים דרשו שבעל השליטה רונן בכור יכניס יד לכיס ואמרו: "הפגישה הזו נראית כמו אירוע התרמה"

21.06.2023, 20:18 | אלמוג עזר

"אם המטרה שלכם היא להגיד לנו שאתם לא משלמים ויהיה טוב — ההחלטה היחידה שתתקיים מצדנו היא להעביר את השליטה בחברה לבעלי האג"ח", כך איימו היום בעלי האג"ח של בול מסחר בפגישה שקיימו עם בעל השליטה והיו"ר רונן בכור (69.2%) והמנכ"לית אדוה עשור (3.6%).

בעלי האג"ח הוסיפו: "אנחנו מצפים שתגיעו בהקדם האפשרי עם תוכנית מסודרת של מה אתם מתכוונים לעשות בנוגע למצב החברה וחובותיה. כרגע הפגישה הזו נראית כמו אירוע התרמה. אם ההחלטה שלכם היא שאנחנו כבעלי אג"ח נישא בנטל לבד — החברה תעבור אלינו".

הפגישה של בכירי בול עם בעלי האג"ח התקיימה זמן קצר לאחר שהחברה הודיעה שלא תעמוד בתשלום הקרוב של שתי סדרות האג"ח, בהיקף כולל של 26 מיליון שקל. דירקטוריון החברה החליט לפעול מול מחזיקי האג"ח לפרוס את החוב בעקבות הערכת החברה כי קיימים פערים משמעותיים בין מועדי פירעון התשלומים להכנסות החברה. מעבר לאיומים, דרשו בעלי האג"ח להבין אם בכור, כבעל השליטה, יכניס יד לכיס כדי לשרת את החוב. "אם בעל השליטה לא מאמין בחברה, זה מדאיג", אמר בעל אג"ח באסיפה. בכור התנה את אפשרות ההזרמה מצדו בפריסה ארוכה של החוב.

בכור ביקש להסביר לנוכחים בפגישה כי המצב נכפה על בול לאחר שזו נפגעה מכמה לקוחות שנתקלו בצרות בשבועות האחרונים: "אנחנו רואים שב־20 הימים האחרונים קיימת הידרדרות. פנו אלינו כמה לקוחות מהותיים שביקשו פריסות חוב שאמור היה להיפרע בקרוב. זה חוב שישולם במלואו בגלל הבטוחות שאנחנו מחזיקים בידינו ממקבלי האשראי. למרות זאת החלטנו ללכת עם לקוחות האשראי יד ביד ולא לפנות למשפט. אנחנו לא נמצאים בעולם רגיל. אם נפרוס את החוב בצורה מתאימה, אני מניח שנוכל לשלם את כל הכסף".

בול היא חברת אשראי חוץ־בנקאי שעוסקת בניכיון צ'קים. החברה הנפיקה שתי סדרות אג"ח בהיקף כולל של 136 מיליון שקל. סדרה א', בהיקף של 90.6 מיליון שקל, הונפקה בתחילת 2022 ואמורה להיפדות סופית בסוף 2024. סדרה ב', בהיקף של 45.4 מיליון שקל, הונפקה ביוני 2022 ותיפדה סופית ביוני 2026. שתי סדרות האג"ח אינן נושאות בטוחות. עם ההודעה נכנסו מניית החברה וסדרות האג"ח שלה להקפאת מסחר, שלאחריה צללו המניה ב־44%, אג"ח א' ב־35.5% ואג"ח ב' ב־26%.

דירוג האג"ח של בול הוא Baa3 ונחשב בעל סיכון גבוה. חברת מידרוג הורידה את דירוג החוב של בול באפריל האחרון בעקבות התפתחויות שליליות בחברה והפיזור הנמוך של ההלוואות ללקוחותיה. אבל בדצמבר 2022 אותה מידרוג בחרה להותיר את הדירוג של בול על Baa2 עם אופק יציב תוך שהיא מציינת כי הסיכון בה "נמוך יחסית ומוגבל נוכח תיק אשראי קטן יחסית" וכי טווח האשראי הנמוך שמאפיין את התיק מקטין את הסיכון של אותן האג"ח.

חודש לאחר הורדת הדירוג פורסם דו"ח הרבעון הראשון של בול, שלפיו האשראי שנמצא בדחייה עומד על 82 מיליון שקל, שמהווים 25% מתיק האשראי של בול. לשם השוואה, ב־2021 כל החוב שלא נגבה כסדרו עמד על 17 מיליון שקל מתוך תיק של 210 מיליון שקל, כ־8%. על רקע הקשיים בגבייה קטנו מסגרות האשראי שקיבלה בול בבנקים. בתוך כך החוב הבנקאי שלה, שעמד על 165 מיליון שקל לקראת סוף 2022, הצטמצם ל־48 מיליון שקל בסוף מאי. בעקבות נתונים אלו טענו אמש בעלי האג"ח כי החברה פעלה נמרצות להקטין את החובות שלה לבנקים, ובתוך כך פגעה בשירות החוב של בעלי האג"ח.

מי שהיה אמור לספק את הנזילות עבור בול הוא איש הנדל"ן צחי אבו. באפריל 2023 חתמה הנהלת בול על מזכר הבנות שבמסגרתו אבו ישקיע בחברה 30 מיליון שקל דרך הנפקה מיוחדת ויהפוך לאחד מבעלי השליטה (33%). אולם לאחר משא ומתן של שלושה חודשים המזכר הגיע לסיומו בלי להבשיל להסכם. על פי בכור, בול עשתה ככל שביכולתה לסיים את תהליך ההשקעה עם אבו. לדבריו, "הארכנו את מזכר ההבנות ב־30 יום נוספים כדי לחתום על העסקה. צחי רצה עד הדקה האחרונה, אבל הוא התייעץ עם שוק ההון והחליט לסגת מזה".


תגיות