אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
6,000 משפחות רעבות יפסיקו לקבל סיוע אילוסטרציה. "היה ידוע מראש שהתוספת תסתיים בסוף יוני" | צילום: טל שחר

6,000 משפחות רעבות יפסיקו לקבל סיוע

משרד הרווחה נעזר בעודפי תקציב כדי להגדיל את מספר המשפחות הרעבות שמקבלות סיוע ממיזם הביטחון התזונתי, אבל כעת העודפים נגמרו והסיוע הופסק. הסיוע שישלל מהן כולל 350 שקל ועשרים קילו פירות בחודש

29.06.2023, 06:00 | שחר אילן

משרד הרווחה מפסיק את הסיוע ל־6,000 משפחות רעבות במסגרת מיזם הביטחון התזונתי. זאת, אף שהתקציב הדרוש לשם כך הוא 20 מיליון שקל בלבד ואף שבמקביל מתכוון משרד הפנים לחלק מיליארד שקל במסגרת כרטיסי המזון. כתוצאה מההפסקה צפויות המשפחות לאבד גם תרומות בהיקף של 10 מיליון שקל.

מיזם הביטחון התזונתי מעניק סיוע בהיקף של 500 שקל בחודש למשפחות שנקבע על ידי מחלקת הרווחה של הרשות המקומית שהן בחוסר ביטחון תזונתי חמור (רעב). הסיוע מורכב מכרטיס לרכישת מוצרי מזון בשווי 350 שקל וכן 20 ק"ג של פירות וירקות בשווי של 150 שקל. על פי נתוני ביטוח לאומי, 8.2% מהמשפחות בישראל, שהן כ־265 אלף משפחות, סובלות מרעב.

היקף התקציב המקורי בשנה שעברה למיזם היה 90 מיליון שקל. עמותת אש"ל ירושלים שמפעילה את המיזם גייסה יחד עם הקרן לידידות 42 מיליון שקל ו־217 הרשויות שבהן פועל המיזם נתנו 15 מיליון שקל, כך שבסך הכל עמד התקציב על 147 מיליון שקל שהספיקו ל־26 אלף משפחות, כ־10% מהמשפחות הרעבות, וכן לסיוע ל־3,000 משפחות ברכישת מזון לתינוקות.

במהלך השנה השתמש משרד הרווחה בעודפי תקציב כדי להגדיל את מספר מקבלי הסיוע ב־80 רשויות מקומיות ל־6,000 משפחות נוספות. אלא שהתקציב נגמר בסוף יוני. יצוין שהמשרד הודיע מראש למחלקות הרווחה שהמשך הסיוע אינו מובטח אחרי יוני השנה אבל ספק אם המשפחות שמקבלות את הסיוע הבינו זאת.

בחודשים האחרונים היה חשש שבגלל מיליארד השקלים ש"השיג" יו"ר ש"ס אריה דרעי לכרטיסי המזון במשרד הפנים, לא יהיה תקציב למיזם. זאת למרות הביקורת החריפה על כך שרק 14% ממקבלי הכרטיסים סובלים מחוסר ביטחון תזונתי. שר הרווחה יעקב מרגי התחייב בראשית מאי בכנסת ש"המיזם יימשך. לא יהיה קיצוץ בשקל".

אבל עכשיו מתברר שיש תקציב רק ל־26 אלף המשפחות שנכללו בתוכנית לפני התוספת. כדי להמשיך במיזם בהיקף המלא יש צורך ב־21 מיליון שקל, שהיו מביאים להשלמות של 10 מיליון שקל מהעמותות ו־3.5 מיליון שקל מהרשויות המקומיות. אריאל שורץ, מהפורום הירושלמי לביטחון תזונתי, אמר בתגובה ש"ההחלטה הפתאומית להפסיק את הסיוע ל־6,000 משפחות היא פגיעה קשה במשפחות המוחלשות ביותר בישראל. הסיוע של המיזם הוא רשת הביטחון האחרונה עבור אותן המשפחות ובלעדיו מצבן יידרדר באופן משמעותי וחלקן אף יגיעו לחרפת רעב של ממש". מנכ"ל ארגון אשל ירושלים המפעיל את המיזם מנדי בלוי אמר שמדובר בסכום לא גדול ו"נכון שהאוצר ימצא אותו".

יו"ר המועצה הלאומית לביטחון תזונתי פרופ' רוני סטריאר אמר בתגובה ש"המרכיב הכי חשוב בביטחון תזונתי זה היציבות. אנשים לא מבינים איזה חוסר אמון זה יוצר כלפי המיזם".

ממשרד הרווחה נמסר ש"כפי שהתחייב השר מרגי, תקציב המיזם לביטחון תזונתי נותר כפי שהיה ולא צומצם, ועשרות אלפי המשפחות הנתמכות מהמיזם ימשיכו לקבל כל חודש את הסיוע כפי שהיה". לגבי הפסקת הסיוע ל־6,000 משפחות נמסר ש"מדובר בתוספת ייעודית מעודפי תקציב שניתנה לפני כמה חודשים לרשויות המקומיות עבור הוספת משפחות שיקבלו סיוע לפרק זמן מוגבל (עד 30 ביוני 2023). המשרד כתב והדגיש זאת למנהלי אגפי הרווחה ברשויות המקומיות". במשרד מסבירים ש"האלטרנטיבה היתה להישאר במכסת המשפחות שנקבעה מלכתחילה ולא לנצל את עודפי התקציב". מהאוצר נמסר בתגובה ש"היקף התקצוב של מיזם היבטחון התזונתי נותר באותו היקף שבו ת קצב בשנה שעברה ולא חל בו כל שינוי".

תגיות