אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת התחזיות

מנכ"ל רשות החדשנות: "הממשלה צריכה להגדיל השקעות כדי שתחום הדיפ-טק יתפתח בישראל"

כך אמר דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות בועידת התחזיות של כלכליסט והפניקס. לדבריו, "אם אנחנו רוצים שההייטק הישראלי יהיה בחזית העולמית, צריך להיכנס לתחומי תעשיית הדיפ-טק ולענות על הביקושים העולמיים"

28.12.2022, 13:16 | עירד עצמון שמאייר

"מדינות העולם המפותחות הבינו שחדשנות טכנולוגית היא המפתח לכלכלת העתיד. עלינו להבין שישראל נמצאת בתחרות". כך אמר דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות, בוועידת התחזיות של כלכליסט והפניקס. "אם בעבר, סטארט-אפים היו קמים רק בישראל ובעמק הסיליקון, היום זה קורה בכל מיני מקומות. יזמים עוברים למקומות שבהם התנאים המיטביים, גם עובדים עוברים ממקום למקום. קיימת תחרות מאוד גדולה בין מרכזי חדשנות בעולם".

בין ציין כי ישראל נמצאת במקום הראשון בעולם בהשקעות מחקר ופיתוח. יתרה מכך, "בערך 11% מכוח העבודה השכיר עובד בהייטק; גם 15% מהתוצר הישראלי מגיע מתעשיית ההייטק; גם 25% ממס ההכנסה מגיע מעובדי ההייטק. כולם מבינים את המרכזיות והחשיבות של ההייטק. פגיעה בהייטק בטווח הבינוני והארוך עלולה לפגוע בכלכלה הישראלית", הסביר.

"אפשר לראות שאנחנו בשנה השנייה הכי טובה מאז ומעולם בתעשיית ההייטק. שנת 2021 הייתה יוצאת דופן. עם זאת, גם באוקטובר האחרון היה גידול במספר המועסקים בהייטק לעומת סוף 2021, למרות כל מה ששומעים על הפיטורים בהייטק. במבט ראשון, הכל נשמע בסדר. אבל בשנת 2022, רואים ירידה דרמטית בגיוסי ההון בחציון השני. כנראה שבחציון הראשון היה המשך מגמה משנת 2021. ירידת היקף הגיוסים אינה משהו שצריך לדאוג ממנו, אבל צריך לעקוב אחריו. אם יהיה צורך בהתערבות ממשלתית, נתערב. בתחילת המגפה, ב-2020, ראינו חברות שלא מצליחות לגייס הון, אז הזרמנו מאות מיליוני שקלים ליזמים כדי להוריד את המשקיעים מהגדר".

"חשוב לראות מה יקרה בהייטק בשנת 2023 ובשנת 2024, אבל יותר חשוב שישראל תישאר על מפת החדשנות העולמית. ההייטק הישראלי מאוד מצליח בפינטק ובסייבר, אבל חזית החדשנות זזה והצרכים של האנושות משתנים. בשלושת העשורים הקרובים, אוכלוסיית העולם תגדל ב-25%; תוחלת החיים הולכת ועולה; הצפיפות הולכת ועולה, כמות המכוניות על הכביש תגדל ב-70%. איך מבצעים את כל הגידול הזה? יותר משני מיליארד איש יהיו מעל גיל 60, בעיקר בסין, יפן ובקוריאה. איך מספקים שירותי בריאות לאוכלוסייה כזו, איך מנהלים תחבורה - וכל זאת תוך הורדת גזי החממה? חדשנות טכנולוגית", סבור בין.

"אם אנחנו רוצים שההייטק הישראלי יהיה בחזית העולמית, צריך להיכנס לתחומים הללו ולענות על הביקושים העולמיים. אפשר לראות כל מיני מגזרים שקשורים לתחזיות העולמיות הללו. לשם כך, צריך מעורבות ממשלתית. המיזמים האלה נמצאים ברמת סיכון מאוד גבוהה, משום שהם דיפ-טק. מיזמים אלה דורשים זמן פיתוח ארוך עד הכניסה לשווקים - לעתים חמש עד עשר שנים. יש מעט מאוד משקיעים מומחים בתחומים הללו. יתרה מכך, קשה להשיג בארץ אתרי הרצה של טכנולוגיות כאלה. הממשלה צריכה להיכנס כאן ולהפחית רגולציה כדי שיזמים יוכלו לרוץ קדימה".

"העולם נמצא במירוץ חימוש טכנולוגי", ציין בין. "ישראל במקום הראשון בהשקעת מחקר ופיתוח כחלק מהתמ"ג. לכאורה, זה מצב מצוין. אבל הנתון זה כולל בעיקר את השוק הפרטי. רוב הכסף הולך לתוכנה ותקשורת. לעומת זאת, המימון הממשלתי הוא רק 9.6% מהשקעות המו"פ בישראל, לעומת 23.8% ממימון המו"פ בממוצע ה-OECD. הממשלה חייבת להיכנס ולהשקיע. הנה מה שאני חושב שהממשלה החדשה צריכה לעשות כדי להבטיח את התחרותיות של הייטק הישראלי: צריך להגדיל את ההשקעה במחקר ופיתוח; לאפשר נסיינות טכנולוגית כדי להגדיל את הפריון; לפתוח אתרי פיילוט; ולטפח סביבה תחרותית מבחינת מיסוי ועסקים".

תגיות