אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצעת חוק הנבצרות אושרה לקריאה שנייה ושלישית בנימין נתניהו | צילום: Abir SULTAN / POOL / AFP

הצעת חוק הנבצרות אושרה לקריאה שנייה ושלישית

לפי ההצעה, שאמורה לקבל את אישור הכנסת מחר, יציאה של רה"מ לנבצרות תהיה רק לבקשתו או באישור 75% מהשרים; בעקבות הערות יועמ"שית הכנסת, הסעיף המתייחס לביטול הביקורת השיפוטית על הליך היציאה לנבצרות הורד מנוסח החוק

21.03.2023, 21:41 | צבי זרחיה

הוועדה מיוחדת לתיקון חוק יסוד הממשלה אישרה הערב את העלאתה להצבעה בקריאה השנייה והשלישית של הצעת חוק הנבצרות שהגיש יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ (ליכוד), המשמש גם יו"ר הוועדה. בעד ההצעה הצביעו 9 ח"כים מול 6 שהתנגדו. החוק אושר כמעט במקביל לקריאתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לקיום הידברות עם האופוזיציה.

לפי הצעת החוק, להוצאה לנבצרות של ראש הממשלה יהיו שני מסלולים: הודעה של רה"מ עצמו כי אינו מסוגל למלא את תפקידו מבחינה פיזית או נפשית; ומסלול נוסף - כאשר 75% מחברי הממשלה מבקשים להוציא את ראש הממשלה לנבצרות בניגוד לרצונו (בנוסף יידרש רוב של 60% בממשלה לקיום דיון בנושא).

הצעת החוק, שנועדה למנוע החלטה עתידית אפשרית של היועצת המשפטית לממשלה על הוצאת ראש הממשלה בנימין נתניהו לנבצרות אם יפר את הסדר ניגוד העניינים שלו, צפויה להיות מאושרת במליאה מחר (יום רביעי) בקריאה השנייה והשלישית.

בשונה מנוסח ההצעה הראשון, הסעיף המתייחס לביטול הביקורת השיפוטית על הליך היציאה לנבצרות של ראש הממשלה הורד מנוסח החוק; זאת, בעקבות הערותיה של היועצת המשפטית של הכנסת שגית אפיק לפיהן יש להעניק לבג"ץ ביקורת שיפוטית לפחות על ההליך המינהלי.

כץ אמר כי "החוק שאנו מעבירים היום הוא חוק חשוב, צודק, ששומר על הדמוקרטיה הישראלית. נשים סוף לעריצות המשפטית. אנו מממשים את רצון הבוחר".

בישיבת הוועדה אתמול (יום שני) הביע המשנה ליועצת המשפטית לממשלה ד"ר גיל לימון התנגדות להצעת החוק. לדבריו, "מה שמפריע לנו הוא החשש שהצעת החוק נועדה לשנות את המצב המשפטי הקיים, בעיקר בהליך שיפוטי ספציפי תלוי ועומד, במסגרתו מבקשים העותרים שבית המשפט יכריז שנבצר מראש הממשלה למלא את תפקידו בשל הליך פלילי המתנהל נגדו ועל פסקי דין שדחו עתירות קודמות באותו עניין".

לימון הוסיף כי "בנסיבות אלה נראה שהצעת החוק מבקשת לא רק להתמודד עם פסיקה אפשרית של בג"ץ בנושא הנבצרות אלא גם להתגבר על פסיקת בג"ץ בהיבט של ניגודי העניינים של ראש הממשלה. בהקשר הזה, הגם שאין מקום לעסוק בהיבטים פרטניים של ראש הממשלה בעניין הסדר למניעת ניגודי העניינים ונבצרות.

"חשוב לראות את הדברים במבט רחב ולהסתכל על מגוון הליכי החקיקה שמקודמים בימים אלה בכנסת שרובם ככולם יכולים לקדם את עניינו האישי של אדם (חוק המתנות, חוק הנבצרות, חוק דרעי 2)"


תגיות