אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפניקס הקפיאה את המגעים למכירת הסוכנויות שלה לקרן של ג'ארד קושנר מימין: אייל בן סימון מנכ"ל הפניקס וג'ארד קושנר | צילומים: אוראל כהן, יריב כץ

בלעדי

הפניקס הקפיאה את המגעים למכירת הסוכנויות שלה לקרן של ג'ארד קושנר

הפניקס: מצויים במגעים עם מספר גופים בינ"ל בקשר לעסקה ו"לא חל שינוי מאז הדיווח האחרון שלנו". מדובר בעסקה למכירת רבע מחברת הסוכנויות של הפניקס. ל"כלכליסט" נודע כי הנהלת החברה הקפיאה את המו"מ עם קרן ההשקעות אפיניטי שמנוהלת על ידי קושנר ועם גורמים נוספים שהביעו עניין בחברה

08.11.2023, 06:00 | אלמוג עזר

השבת השחורה והמלחמה בעזה עלולות להביא לביטול עסקת הענק של הפניקס. הנהלת חברת הביטוח הישראלית הקפיאה את המשא ומתן עם קרן ההשקעות אפיניטי פרטנרס למכירת רבע מחברת הסוכנויות שלה. כך נודע ל"כלכליסט".

קרן אפיניטי, שמנוהלת בידי ג'ארד קושנר, חתנו של דונלד טראמפ, אמורה לרכוש 25% מסוכנויות הביטוח של הפניקס לפי שווי של כמיליארד דולר. לפני שבוע ביקרו נציגיו של קושנר בישראל. בין היתר, על מנת להעביר כספים לתרומות על רקע הלחימה. בביקורם בישראל נפגשו נציגי הקרן עם נציגי חברות נוספות. באותו ביקור, ככל הנראה, הובהר להם כי הפניקס אינה מעוניינת לקדם את העסקה בתנאים הנוכחיים ששוררים במשק.

בכיר שמקורב לצדדים אמר ל"כלכליסט" כי "העסקה עם קרן אפיניטי היתה במצב המתקדם ביותר שלה. הם כבר היו עם ניירות סגורים. אולם היא תמיד היתה מהולה בתחושות מעורבות. עם פתיחת המלחמה החליטו בהפניקס להשהות את המשא ומתן עם קושנר, מתוך הכרה כי עדיף שלא לבצע משא ומתן תחת לחימה ומחשש כי הדבר יעמיד אותם בעמדת נחיתות במשא ומתן".

בנוסף, שבועיים לאחר פרוץ הלחימה הפניקס מסרה שמבדיקות ראשוניות שביצעה להשפעת הלחימה, היא חוותה הפסד של 70 מיליון שקל (לאחר מס). מניית הפניקס ירדה ב־13.7% בחודש אוקטובר לעומת מדד ת"א־35, שירד ב־10.7% באותו חודש.

"כלכליסט" חשף בסוף אוגוסט את העסקה הנרקמת בין נציגי הפניקס לקרן של קושנר. הפניקס אישרה את דבר המגעים ודיווחה לבורסה כי "התקשרה עם בנק השקעות בינלאומי על מנת לאתר משקיע אסטרטגי בינלאומי להשקעה כשותף בהפניקס סוכנויות וכי היא מצויה במגעים עם כמה גופים בינלאומיים בקשר להשקעה". חברת הביטוח הוסיפה כי "מאינדיקציות ראשוניות ובלתי מחייבות שקיבלה, שווי הפניקס סוכנויות הוא בין 1 ל־1.2 מיליארד דולר".

מלבד אפיניטי, התעניינו ברכישת הסוכנויות של הפניקס גם הקרנות ויטרוביאן פרטנרס האירופית, פולן סטריט קפיטל הבריטית, רברנס קפיטל פרטנרס האמריקאית, בלקסטון האמריקאית, מנהלת הנכסים האלטרנטיביים הגדולה בעולם, וסרצ׳לייט האמריקאית, בעלת השליטה בבזק.

קושנר מחזיק במערכת יחסים קרובה עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. בהתאם, קרן ההשקעות של קושנר שנוסדה ב־2021 גייסה כ־2 מיליארד דולר מערב הסעודית. זאת, מתוך 3 מיליארד דולר שגייסה בסך הכל. הקרן גייסה כ־200 מיליון דולר מקטאר, שמשפחת קושנר מנהלת עמה יחסים פיננסיים ענפים. בישראל היחס לקטאר מעורב. מחד, הנסיכות מהמפרץ הפרסי היא המממנת העיקרית של חמאס. מאידך, היא מעורבת בניסיונות לקדם עסקה בין ארגון הטרור שמחזיק 242 חטופים, לבין ישראל.

הרגישות של הפניקס ומנכ"ל החברה אייל בן סימון כלפי ביצוע עסקאות עם מדינות המפרץ הפרסי נובעת גם מההיסטוריה הלא רחוקה של הפניקס. קרנות ההשקעה גאלאטין פוינט קפיטל וסנטרברידג', המחזיקות בשליטה (31% יחד) בחברת הביטוח הישראלית, חתמו על מכירת השליטה (25%) לקרן ADQ מהאמירויות, שבבעלות הממשל באבו דאבי בסוף שנת 2022, תמורת 2.3 מיליארד שקל. העסקה ספגה ביקורות ועוררה חששות רבים בנוגע להחלטה של הפניקס למכור ולהעביר מידע רגיש של אזרחי ישראל למדינות המפרץ. העסקה בוטלה לבסוף ביולי השנה, בעקבות קשיים רגולטוריים.

במידה שהעסקה עם אפיניטי תבוטל, זו תהיה העסקה השנייה של הפניקס שלא מתקדמת מאז פתיחת הלחימה בדרום. ראשית, פג תוקפה של הצעת המכר שהעניקה לחברת הבנייה צרפתי. הפניקס הציעה לרכוש 25% מהחברה לפי שווי של 450 מיליון שקל. העסקה נחתמה במאי וכללה גם מחיקת צרפתי מהמסחר באחוזת בית, אולם הצדדים לא הצליחו להגיע להבנות עם בעלי מניות המיעוט בנוגע לפרטי המכירה. המועד להשלמת העסקה נדחה פעמיים, ביולי ובספטמבר, ובסוף אוקטובר קצה סבלנות הבכירים בהפניקס ולקראת ההארכה השלישית החליטו לבטלה.

העסקה עם הפניקס היא לא היחידה עם חברה ישראלית שמונחת על השולחן של קושנר. אפיניטי אמורה לרכוש 15% מעסקי הרכב של שלמה החזקות, שבשליטת משפחת שמלצר, תמורת 530 מיליון שקל. במסגרת העסקה, שעליה חתמה המשפחה, תקים קבוצת שלמה חברה־בת חדשה שתאגד את הפעילות המשותפת בתחום הרכב של הקבוצה – מימון, השכרה ומכירת רכבים. שלמה החזקות תחזיק בשאר ה־85% בחברה־הבת. העסקה הזו נמצאת לקראת סגירה, והצדדים הגישו את הבקשה לקבלת האישורים הנדרשים מרשות שוק ההון, שנדרשת לאשר אותה. זאת, משום שזרוע המימון, שמפוקחת על ידי הרשות, כלולה בעסקה.

מהפניקס נמסר כי היא מצויה במגעים עם מספר גופים בינלאומיים בקשר לעסקה ולא חל שינוי מאז הדיווח האחרון בעניין.

תגיות