אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קיצוץ התייקרויות החשמל והמים: הפחתת המס על הפחם תוארך, דיבידנד של מקורות יבוטל שעון חשמל | צילום: שאטרסטוק

קיצוץ התייקרויות החשמל והמים: הפחתת המס על הפחם תוארך, דיבידנד של מקורות יבוטל

התוכנית להפחתת תעריף החשמל שהציגו היום רה"מ נתניהו ושר האוצר סמוטריץ', כוללת שלושה מרכיבים מרכזיים: הארכת הצו להפחתה במס הבלו על הפחם, הסתמכות על המשך הירידה במחירי הפחם בעולם, והתקדמות המכרז להפרטת תחנת אשכול; שר האוצר הודיע על ביטול דיבידנד של 50 מיליון שקל שהעבירה חברת מקורות

11.01.2023, 21:28 | איתן עדיאל מוסטקי ויובל שדה

החל מתחילת השנה תעריף החשמל עלה בשיעור של 8.2%, כ-30 שקלים למשפחה בחודש. העלייה שנבעה בעיקר מזינוק במחירי הפחם בעולם שעלו ב-140% במהלך 2022, השלימה זינוק של יותר מ-20% בתעריף החשמל בפרק זמן של שנה. על מנת למתן את העלייה, הודיעו במסיבת העיתונאים שנערכה היום ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר סמוטריץ', על הפחתה של 70% בעלייה במחירי החשמל.

התוכנית להפחתת תעריף החשמל כוללת שלושה מרכיבים מרכזיים: ראשית, הארכת הצו להפחתה במס הבלו על הפחם. עקב המלחמה באוקראינה טיפסו מחירי הפחם והדלקים בעולם, מצב שהוביל את שר האוצר בזמנו ליברמן לחתום על הצו שמטרתו הפחתה במס שהמדינה מקבלת עבור הדלקים. תוקף הצו פג בחודש פברואר, ולכן כאשר במליאת רשות החשמל בחנו את התעריף לשנת 2023, פעלו לפי ההנחה שהצו לא יוארך. אתמול הוציא שר האוצר סמוטריץ' שימוע להערות הציבור על הארכת הצו כך שהמס על הפחם יישאר 1.05 שקלים לטון. הארכת הצו תוכל, לפי הערכה, להקטין 1.5% מהעלייה שנכנסה לתוקף בתחילת השנה.

עם זאת, מדובר בהליך שימוע שייכנס לתוקף רק עם חתימת שר האוצר, שצפויה להתרחש בעוד כעשרה ימים. כמה ימים לאחר מכן, ב-25.01 צפויה מליאת רשות החשמל להתכנס ולקבוע את התעריף החדש. עד אז, גורם נוסף יכול לסייע בהפחתת תעריף החשמל והוא המשך הירידה במחירי הפחם בעולם בשבועות האחרונים. על אף שבזמן קביעת התעריף בחודש דצמבר מחירי הפחם היו בעלייה, בשבועות האחרונים חלה ירידה של כ-6% במחיר הפחם בעולם. במידה והמגמה תימשך, תיתכן הפחתה נוספת, כך על פי הערכה, של 1.5% בתעריף החשמל.

הגורם השלישי להאטת העלייה במחירי החשמל תלויה בהתקדמות המכרז להפרטת תחנת אשכול. במסגרת הרפורמה בחברת החשמל הוחלט על הפרטה של 5 תחנות כוח. עד היום הופרטו 3 תחנות. המכרז להפרטת התחנה הרביעית, באשכול, החל את דרכו אך כרגע התעכב לאור האיסור של המשרד להגנת הסביבה להפעיל חלק מיחידות ייצור החשמל הישנות והמזהמות בתחנה (המונעות בגז טבעי). במידה ובחודשים הקרובים יימצא פתרון לסוגייה שתאפשר את קידום המכרז, חלק ההכנסות מהמכירה יועברו להפחתה בתעריף החשמל, כפי שקרה בעת הפרטת התחנות הקודמות. תחנת אשכול היא התחנה הגדולה ביותר המיועדת להפרטה, והמכרז כולל גם שטחים גדולים שייתכן ויוכלו לשמש כמחסנים בעתיד.

סמוטריץ' מבטל את הדיבידנד של חברת מקורות, ההוזלה לאזרח צפויה להיות זניחה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע על ביטול דיבידנד של 50 מיליון שקל שהעבירה חברת מקורות רק בשבוע שעבר, וזאת כחלק מהצעדים הכלכליים שעליהם הכריז הערב יחד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו לטובת טיפול בהתייקרויות במשק. ביטול הדיבידנד נועד למנוע את התייקרות תעריף המים, שהיה אמור להתייקר בחודשים הקרובים ב-3.5%. לפי התוכנית שהוצגה, ההתייקרות בתעריף המים תקוצץ ב-70% לכלל האוכלוסייה. המהלך מהווה קריאת תיגר מצד השר סמוטריץ' על מדיניות מנהלת רשות החברות מיכל רוזנבוים, שדחפה שכל החברות הממשלתיות ישלמו דיבידנדים למדינה, גם במחיר של עלייה אפשרית בתעריפים או פגיעה בתוכניות הפיתוח של החברות.

במסיבת העיתונאים, אמר סמוטריץ' כי "חברת מקורות קיבלה החלטה בשבוע שעבר להעביר דיבידנד של 50 מיליון שקלים למדינה, קיבלתי החלטה לבטל את משיכת הדיבידנד הזה, אני לא חושב שברגע הזה מדינת ישראל צריכה לקחת דיבידנד מחברת מקורות שבסופו של דבר זה מייקר את התעריף. אז אנחנו מבטלים את הדיבידנד הזה וה-50 מיליון האלה חוזרים אל מקורות לתוך תעריף המים".

יש לציין שעל אף שמדובר בהורדה של 70% מהעלייה בתעריף המים, עדיין מדובר בשקלים בודדים. העלייה שתוכננה בתעריף המים עמדה על 3.5%, ממוצע של כ-5 שקלים בחודש למשק בית. בפועל, צמצום של 70 אחוז מהעלייה בתעריף מסתכמת בהנחה של 3.5 שקלים בחודש למשפחה. גם בהודעה הרשמית שפרסם משרד האוצר הודו בכך ונכתב כי "כתוצאה מהמהלך תיחסך למשקי הבית עלייה של עשרות שקלים בשנה".

בסוף השבוע שעבר, הודיע דירקטוריון חברת המים הממשלתית מקורות כי יחלק דיבידנד של 50 מיליון שקל למדינה "לאור בקשת רשות החברות הממשלתיות". עד כה מקורות לא חילקה דיבידנד למדינה, ומדובר היה בהחלטה תקדימית ושנויה במחלוקת, שרשות המים התנגדה לה. טענת רשות המים הייתה שחלוקת דיבידנדים למדינה תוביל להעלאת תעריף המים לאזרחים, ו"מנוגדת לצורכי הפיתוח של משק המים ולמאמץ הממשלתי בנושא זה, וחורגת מהחלטת הממשלה להגדיר את משק המים כמשק כספים סגור".

מדיניות חלוקת הדיבידנדים ברשות, כמו גם דגש על הפיכת החברות לרווחיות, היא אחד הדברים הראשונים שרוזנבוים הכריזה עליהן עם כניסתה לתפקיד, במרץ האחרון. מדיניות זו באה לידי ביטוי בין היתר בדרישה של רוזנבוים, שפורסמה ב"כלכליסט" לפני כחצי שנה, כי 50% מרווחי כל חברה ממשלתית יועברו כדיבידנד למדינה ושחלוקת דיבידנד תהווה תנאי סף לחברה לחלוקת בונוס לבכירי החברות.

מדיניותה של רוזנבוים באה לידי ביטוי גם בהודעות דוברות שמדגישות את רווחי החברות הממשלתיות, ובתשבוחות שניתנו לחברות שהעבירו דיבידנד גדול למדינה, וכך ביולי האחרון הכריזה רוזנבוים בעקבות חלוקת דיבידנד של 655 מיליון שקל למדינה מתעשייה אווירית כי "אנו נמשיך ליישם את מדיניות שר האוצר (ליברמן – י"ש) ונקפיד על תשלומי דיבידנדים שוטפים כפי שכל חברה עסקית נוהגת כלפי בעלי מניותיה".

תגיות