אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סמוטריץ' מתמהמה - והוועדה המוניטרית בבנק ישראל פועלת כבר יותר משנה בהרכב חסר משרדי בנק ישראל בירושלים | צילום: שלו שלום

סמוטריץ' מתמהמה - והוועדה המוניטרית בבנק ישראל פועלת כבר יותר משנה בהרכב חסר

פרופ' משה חזן התפטר מהוועדה בינואר אשתקד, אולם שר האוצר מעכב את הקמת ועדת האיתור שתמצא לו מחליף. יש הטוענים כי מאחורי ההתמהמהות של סמוטריץ' עומדת מטרה פוליטית, אולם נראה כי מדובר בעיקר בדשדוש שגרתי על רקע המלחמה

18.03.2024, 06:02 | שלמה טייטלבאום

לפני יותר משנה, בינואר 2023, התפטר פרופ' משה חזן מחברותו בוועדה המוניטרית בבנק ישראל בשל רצונו להשתתף במחאות נגד הרפורמה המשטרית. אולם למרות שמאז ההתפטרות חלפו 14 חודשים, ולמרות שהסוגיות הטורדות את החברה והכלכלה הישראלית מתחלפות בקצב מסחרר, עדיין לא מונה לו מחליף בוועדה.

הוועדה המוניטרית עולה לכותרת מדי חודש בעת הכרזתה על גובה הריבית במשק, אולם היא אחראית גם על קביעת המדיניות הנכונה של בנק ישראל על מנת שיוכל להשיג את יעדיו הקבועים בחוק, על ניהול יתרות מטבע החוץ, על קביעת היקף הנזילות שהבנקים מחויבים בו, ועוד. ועדה זו, שהיא אחת מתרומותיו של הנגיד לשעבר סטנלי פישר למבנה בנק ישראל, מורכבת משישה חברים בעלי ידע כלכלי רחב – שלושה מתוך בנק ישראל (הנגיד, המשנה לנגיד ובכיר נוסף) ושלושה חברים מחוץ לבנק. היא נועדה לטייב את תהליך קבלת ההחלטות של בנק ישראל ולגרום לכך שבתהליך קבלת ההחלטות ישתתפו מומחים שאינם עובדי הבנק.

החשיבות של הוועדה גדלה בזמן שבו הבנק המרכזי מקדם תהליך של העלאה או הורדת הריבית. כלומר, דווקא בימים אלו יש חשוב שהוועדה תהיה בהרכב מלא, אך למרות זאת תהליך המינוי של החבר הנוסף מתעכב.

מה מעכב את המינוי של החבר החסר בוועדה המוניטרית? תלוי את מי שואלים. בבנק ישראל תולים זאת בהתמהמהות של שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. אולם תהליך מינוי החברים לוועדה המוניטרית מורכב למדי ותוכנן כך שהמינויים ישמרו על עצמאותו של בנק ישראל. נציגי הציבור בוועדה מתמנים על ידי הממשלה לאחר המלצתה של "הוועדה לאיתור מועמדים לכהונה כחברים מקרב הציבור בוועדה ובמועצה המינהלית". אלא שוועדת האיתור לא מתפקדת מפני שאין בה שלושה חברים ולכן היא לא יכולה להמליץ על מועמדים לוועדה המוניטרית.

יו"ר הוועדה מתמנה על ידי היועצת המשפטית לממשלה, והיא אכן מינתה לתפקיד את עו"ד רחל שיבר, לשעבר פרקליטת מחוז מרכז. חבר נוסף בוועדת האיתור הוא משה טרי, אך הוא מבקש לפרוש ולכן יש צורך למנות שני חברים לוועדה. את חברי ועדת האיתור ממנה הממשלה "לפי הצעת שר האוצר בהתייעצות עם יו"ר הוועדה", אולם שר האוצר לא הציע חברים לוועדת האיתור. בבנק ישראל פנו מספר פעמים לשר וביקשו ממנו להציע חברים לוועדת האיתור, אך המינוי לא התקדם. בסביבת סמוטריץ' אמרו כי שר האוצר העביר את שמות המועמדים לוועדת האיתור לפני מספר שבועות וכי "המשך הליך מינויים מתעכב בשל אישור חוות דעת משפטיות".

ל"כלכליסט" נודע כי סמוטריץ' בוחן למנות לוועדת האיתור את פרופ' עדית סולברג מאוניברסיטת אריאל, לשעבר כלכלנית בכירה במחלקת המחקר של בנק ישראל וכיום חברה בוועדת האיתור ליו"ר רשות שוק ההון.

יש הטוענים כי מאחורי ההתמהמהות של סמוטריץ' במינוי ועדת האיתור עומדת מטרה פוליטית, אולם נראה כי מדובר בעיקר יותר בדשדוש שגרתי על רקע המלחמה ואירועי התקופה הסוערים. העיכוב הזה הוא דוגמה נוספת למה שהזהירו מפניו בחברת הדירוג מודי'ס: הממשלה והכנסת עשויות לשקוע בתוך ענייני המלחמה והביטחון ולהזניח את הסוגיות החברתיות והכלכליות הבוערות – ואפילו את התפעול השוטף של ועדות שקובעות את הכלכלה הישראלית.

תגיות