אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סוף לסאגה במיתר: דמרי יחויב ב"פתרון מגורים לאוכלוסיה הוותיקה" יגאל דמרי והשטח במיתר שנועד לדיור מוגן. ייתכן שהשטח יצומצם בשני שלישים | צילום: חיים הורנשטיין, עמית שעל

סוף לסאגה במיתר: דמרי יחויב ב"פתרון מגורים לאוכלוסיה הוותיקה"

הניסיון של בעל השליטה בחברת דמרי למסמס ייעוד של דיור מוגן במיתר לטובת מיזם רווחי יותר עורר את זעם התושבים. המועצה הארצית הנחתה לשמור על הייעוד המקורי

21.12.2023, 06:10 | דותן לוי

יגאל דמרי, בעל השליטה בחברת י.ח דמרי, ניסה למסמס ייעוד לבניית דיור מוגן ביישוב מיתר, אך זעם התושבים מנע זאת ממנו. דמרי זכה במכרז לבניית דיור מוגן במיתר, אך אחרי שרכש את הקרקע בזול, השאיר אותה שוממת במשך עשור, ואז הגיש תוכנית לבניית מגורים ושטחי מסחר, שתניב לו הכנסות גבוהות בהרבה. הוועדה המחוזית אישרה לו את התוכנית החלופית, ובעקבות זאת התושבים פנו לוועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ובנייה. אתמול החזירה הוועדה את התוכנית של דמרי לדיון מחודש בוועדה המחוזית עם עם הנחיה לשמור על "פתרון מגורים לאוכלוסיה הוותיקה". המועצה גם קבעה כי יש להפעיל שיקול דעת רב בטרם מבטלים תוכניות כאלה.

הפרסום בכלכליסט בינואר 2022 דמרי על חשבוננו: חמק מייעוד הקרקע וקיבל פרס מהמדינה בעל השליטה בחברת י.ח דמרי זכה במכרז לבניית דיור מוגן ביישוב מיתר, אך אחרי שרכש את הקרקע בזול, השאיר אותה שוממת במשך עשור. הוא הגיש תוכנית חלופית, המתין, ולבסוף הוועדה אישרה לו להסב את הייעוד למגורים ומסחר, שיניב לו הכנסות גבוהות בהרבה. התושבים זועמים, והמינהל שותק דותן לוילכתבה המלאה

ב־2010 פרסמה רמ"י מכרז לקרקע לדיור מוגן במיתר, כשאחד התנאים היה הקמת הפרויקט בתוך 36 חודשים ממועד הזכייה. למרות זאת הזוכה דמרי הותירה את הקרקע ריקה עד היום. ב־2019 יזמה תוכנית חלופית לבניית 181 יחידות דיור צמודות קרקע לצד שטחי מסחר ומוסדות ציבור. בספטמבר 2019 אישרה הוועדה המקומית את התוכנית, בלי לבדוק את הצורך בדיור לקשישים, ובאפריל 2021 אישרה את התוכנית הוועדה המחוזית והיא הפקידה אותה להתנגדויות.

112 התנגדויות הוגשו לתוכנית בטענה כי הדיור המוגן בוטל ללא נימוק, ויש להתחשב בגיל התושבים מדור המייסדים שרוצים להישאר בקהילה אך אין להם כיום מענה מתאים. אך הוועדה המחוזית השיבה כי “אין מדובר בנושא עם חשיבות ארצית או רגישות ציבורית הנוגעת לציבור רחב". בעקבות זאת התושבים עתרו לביהמ"ש והגישו ערר למועצה הארצית. העוררים יוצגו על ידי עורכי הדין גיא זהר ומיטל יצחק.

המועצה הארצית קבעה כי "איבוד הייעוד במסגרת התוכנית דנן עשויה להביא למצב שבו לא יינתן בטווח הנראה לעין פתרון דיור מותאם, ברמה זו או אחרת, לאוכלוסייה הוותיקה ביישוב מיתר. תוצאה זו אנו מתקשים לקבל".

לטענת היזמים על היעדר ביקוש לדיור מוגן ביישובי האזור, נכתב כי פרויקט דיור מוגן של עזריאלי "פאלאס להבים" מאוכלס באחוזים גבוהים, אף שמדובר ביישוב קטן ושקט יותר ממיתר, וגם ביישוב עומר יש פתרון (גני עומר) לאוכלוסייה הוותיקה, וביישובים החדשים חירן וניצנה תוכננו עתודות עבור האוכלוסייה הוותיקה. כן צוין ש־180 תושבי מיתר מעוניינים בדיור מוגן, ו־40 איש עברו לדיור המוגן בלהבים.

בנוגע למיקום, השיבה המועצה: "שטח התוכנית מתאים לקידום פרויקט דיור מוגן או פרויקט אחר שיכלול תמהיל מגוון יותר של יחידות דיור קטנות יותר שבהחלט עשוי להוות אפשרות טובה לדיור של האוכלוסייה הוותיקה במיתר במסגרת הקהילה... אנו מוצאים יתרון בכך שמדובר בתכנית שממוקמת ברקמה הבנויה של היישוב, בין שכונות מגורים קיימות ולצד מתכוננות ובמרחק סביר ממרכז היישוב. לכן נראה לנו שהקמת יחידות דיור קטנות כפתרון לדיור לאוכלוסייה המבוגרת במסגרת הקהילה, הוא קרוב דיו לשירותים נדרשים בין אם במרכז היישוב ובין אם בקרבה לשכונה".

טענה נוספת של דמרי הייתה כי אין כדאיות כלכלית לתוכנית דיור מוגן בישוב, המועצה כתבה על כך: "לא שוכנענו שכלכלית הקמת דיור מוגן שכיר ביישוב מיתר אינה אפשרית". עם זאת הוועדה לא התעקשה על מימוש התוכנית הקיימת, ועודדה את הוועדה המחוזית לבחון לה חלופות. בוועדה סברו כי התכנית ל־300 יחידות דיור מוגן על 75 דונם ניתנת לציפוף וניתן להקצות לה תא שטח קטן יותר. "נראה שהצורך הוא בכשליש מהשטח כ־30-25 דונם".

המועצה הארצית הביעה גם עמדה עקרונית בנוגע לדיור מוגן: "בעת שינוי או ביטול ייעוד קיים המכוון לפתרון מעין זה נדרשת תשומת לב מיוחדת של מוסד התכנון... כבר כיום ידוע שנדרשים פתרונות דיור מגוונים לאוכלוסיית הגיל השלישי".

מחברת דמרי נמסר: "בניגוד לנטען בידיעה, ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית קבעה בהחלטה כי שינוי הייעוד למגורים של חטיבת קרקע של 75 דונם הוא ראוי וזאת לאור צו השעה והאינטרס הלאומי של שוק הדיור. כמו כן קבעה הוועדה כי יש להשאיר כשני שליש מהשטח הקיים לצמודי קרקע לפי התכנון המוצע של חברת דמרי, וביחס לשליש משטח הקרקע בחלקה הדרומי בקשה לצופף ולהוסיף כ-200 יחידות דיור בבנייה רוויה בתמהיל מגוון כולל יחידות קטנות, שישמשו את כל סוגי האוכלוסייה לרבות האוכלוסייה הוותיקה וזאת לצורך ניצול יעיל של משאב הקרקע. חברת דמרי פועלת מזה עשרות שנים לבניית שכונות מגורים בכלל הארץ ובדרום בפרט, ותמשיך לעשות כן לטובת כל סוגי ומגוון האוכלוסיות".

תגיות