אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבקר המדינה דורש מהממשלה: מישכו 2 מיליארד שקל מהחברות הממשלתיות והקפיאו חילופי בכירים מתניהו אנגלמן מבקר המדינה | צילום: אוראל כהן

מבקר המדינה דורש מהממשלה: מישכו 2 מיליארד שקל מהחברות הממשלתיות והקפיאו חילופי בכירים

בדוח חמור על תפקוד החברות הממשלתיות, דורש המבקר מתניהו אנגלמן למשוך דיבידנדים למימון הוצאות המלחמה ולמנות דירקטורים חסרים בהליכים תקינים. "זה לא הזמן למאבקי כוחות"

09.11.2023, 14:38 | שחר אילן

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן דורש שרי הממשלה: "מישכו לקופת המדינה דיבידנד מהחברות הממשלתיות שכבר הוכרזו בסך 2 מיליארד שקל". זאת, כדי להשתמש בהם להוצאות המלחמה ועבור תושבי עוטף עזה ויתר המפונים מהדרום ומהצפון, ולאפשר יציבות ותפקוד יעיל של חברות חיוניות במצב המלחמה. "זה לא הזמן למאבקי כוחות", אמר. "הקפיאו חילופי בכירים בחברות ממשלתיות ומנו דירקטורים לחברות הביטחוניות ויו"ר לחברת החשמל, בהתאם לכללי מנהל תקין. בחנו הארכת כהונת הדירקטורים עד לתום המלחמה".

בימים אלה אמור היה להתפרסם דוח בסוגית משיכת דיבידנדים ובנושא מינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות. בשל המלחמה הדוח לא מפורסם כעת, אבל המבקר אנגלמן רואה חשיבות בפרסום ביקורת ספציפית הרלוונטית לתקופת המלחמה. זאת, על מנת ששרי הממשלה ומנהלת רשות החברות יפעלו לתקן את הליקויים באופן מיידי.

במכתב לשרים ולמנהלת רשות החברות כתב המבקר כי "בשנת 2022 הכריזו 11 חברות ממשלתיות על חלוקת דיבידנדים בסך של 1.4 מיליארד ש"ח והודיעו על כוונתן לחלק 600 מיליון ש"ח נוספים בשנת 2023, קרי, חלוקת דיבידנד בסך כ-2 מיליארד ש"ח במצטבר". מסכום זה רק 85 מיליון עברו לקופת המדינה.

המבקר דרש במכתבו גם להקפיא חילופי בכירים בחברות הממשלתיות עד לתום מצב החירום. "ראוי להימנע בתקופת המלחמה מזעזועים בשדרת הניהול הבכירה ולשמור על היציבות הניהולית הקיימת בחברות הממשלתיות שפעילותן משפיעה באופן נרחב על המשק הישראל", כתב. דברים אלו נכתבו על רקע ידיעות שפורסמו בעת האחרונה המתייחסות לכוונה להחליף בכירים בכמה מהחברות הממשלתיות דוגמת יו"ר הדירקטוריון של חברת דואר ישראל.

מהצד השני הבהיר המבקר כי המציאות המלחמתית מדגישה את הצורך במינוי דירקטורים לחברות הביטחוניות רפאל, תעשייה אווירית ואלתא. זאת נוכח החשיבות המיוחדת לתפקוד תקין בחברות ביטחוניות בתקופת המלחמה. המבקר מגלה כי נכון ליום 31.10.23 ברפאל מונו 7 מתוך 12 דירקטורים; בתע"א מונו 8 מתוך 12 דירקטורים ובאלתא מונו 5 מתוך 13.

פערים באיוש הדירקטוריון עלו בדו"ח האמור גם לגבי חברות אסטרטגיות נוספות דוגמת חברת החשמל לישראל בע"מ, חברת מקורות בע"מ, נתיבי הגז הטבעי לישראל בע"מ, חברת נמל אשדוד בע"מ ועוד. המבקר ממליץ לבחון הארכת כהונתם בעת הזו עד לתום המלחמה.

בנוסף, קבע המבקר, כי יש לפעול באופן מיידי למינוי יו"ר דירקטוריון לחברת החשמל ולמינוי דירקטורים חסרים ודירקטורים שיחליפו את אלה שיסיימו את תפקידם בחודש וחצי הקרובים. לאחר סיום תפקידם של הדירקטורים המכהנים כיום יוותר הדירקטוריון עם דירקטור חיצוני אחד בלבד.

לדברי המבקר, "לצד הסכנה בשיתוק פעילות דירקטוריון חח"י, בשנה האחרונה מרבית שדרת הניהול של החברה". חברת חשמל היא החברה הממשלתית הגדולה ביותר בישראל המחזיקה בנכסים בלתי שוטפים בסך של כ-86 מיליארד ש"ח, ומחזור הכנסותיה השנתי עומד על כ- 22 מיליארד ש"ח והיא מעסיקה כ- 10,000 עובדים. "העיכוב במינוי יו"ר דירקטוריון קבוע ופעיל פוגע בתפקוד התקין של החברה וחושף אותה למחדל שעולה כדי הפרת חוק וכתוצאה ממנו לעיצומים כספיים".

את מכתבו סיים המבקר בכך ש"קיימת דחיפות כי השר הממונה על הרשות, השר האחראי לחברה בכל אחת מהחברות הממשלתיות, שר האוצר ורשות החברות הממשלתיות יפעלו לחלוקת הדיבידנדים שהוכרזו בחברות הממשלתיות". כמו כן, קיימת חשיבות לאיוש דירקטורים בחברות הממשלתיות שפעילותן בעלת חשיבות לתפקוד המשק הישראלי בתקופת המלחמה לצורך הבטחת קבלת החלטות איכותית ואחראית",



תגיות