פרסום ראשון
מי רוצה 11 מיליארד שקל? ביטוח לאומי יפרסם היום מכרז חדש לשירותי סיעוד
המכרז החדש אמור להגביר את יכולת הבקרה, האכיפה והענישה של ביטוח לאומי מול חברות הסיעוד. המכרז הקודם לשירותי סיעוד פורסם לפני 15 שנה
לראשונה מאז 2009, ושנתיים לאחר שפורסם להערות ציבור, ביטוח לאומי יפרסם היום מכרז חדש לשירותי הסיעוד בעלות של כ-11 מיליארד שקל לשנה. פרק הזמן הממושך מאז פורסם המכרז לראשונה נובע מכך שהערות הציבור כללו כ-5,000 שאלות. רוב ההשגות והשאלות נשלחו על ידי חברות הסיעוד שניסו לעכב את פרסום המכרז. מדובר באחד המכרזים הגדולים ביותר במגזר הציבורי בישראל, ואורכו יהיה לפרק זמן של שנתיים עם אופציית הארכה של עד 4 שנים נוספות.
המכרז החדש אמור לגשר על מספר פערים משמעותיים בשירותי הסיעוד, ובעיקר להגביר את יכולת הבקרה, האכיפה והענישה של ביטוח לאומי מול חברות הסיעוד. פער מרכזי במכרז הישן הוא חוסר היכולת להעניק תמריצים כלכליים לחברות הסיעוד, כשהמכרז הישן אף מתמרץ את חברות הסיעוד באופן הפוך - ככל שרמת הסיעוד של חולה עולה (כלומר, מצבו מתדרדר) כך חברת הסיעוד מרוויחה סכום גבוה יותר.
המכרז החדש מאפשר לביטוח לאומי ולמשרד האוצר לקבוע תמריצים כלכליים לשיפור מצבו של החולה הסיעודי, כאשר מבנה התמריצים עדיין נמצא בהליך גיבוש. בנוסף, המכרז החדש יאפשר להטיל על חברות הסיעוד קנסות על שירות לקוי. כך לדוגמא ביטוח לאומי יוכל להטיל קנס של כ-20 אלף שקל על "השפעה בלתי הוגנת" של חברת הסיעוד על החולה, ושל 3,000 שקל על אי תשלום למטפלים עבור שעות נוספות ועבודה בסופי שבוע ובלילות, וכן קנס בסכום דומה על סירוב הענקת שירות לזכאי.
בביטוח לאומי מציינים כי "המכרז נותן מענה לצרכים שעלו לאורך השנים ונותן מענה לנושאים רבים ובניהם: מתן מענה טיפולי לכלל הזכאים בדגש על הפריפריה, מגוון האוכלוסיות השונות, כמות המטפלים, גיוס מטפלים סיעודיים גברים שנכון להיום נמצאים בחסר, הכשרת המטפלות, פתיחת השוק לחברות סיעוד חדשות ועוד". עוד נאמר כי "כחלק בלתי נפרד מהמכרז תהיה בקרה על היקף השירות ואיכותו. הביטוח הלאומי יבצע בדיקות שוטפות עם המשפחות של הזכאים על טיפול בכבוד יקיריהם, רמת המענה השירותי והלוגיסטי מחברות הסיעוד כגון: החלפת מטפלות במידת הצורך, מקצועיות, מיומנות, הענקת מלוא השעות הזכאות למטופל וכיו"ב."
לפני מספר שבועות דנה הוועדה לביקורת המדינה על הליקויים במערך הסיעוד, ביניהם פיקוח לקוי שמאפשר "גניבות שעות" של מטפלים, מערכת דיווח שאינה פועלת, תשלומים על נסיעות והכשרות שלא התקיימו. ח"כ אליהו רביבו טען בדיון שמאז 2008, המדינה שילמה 3 מיליארד שקל עודפים לחברות הסיעוד על שירותים שלא סיפקו בפועל.
לדברי צביקה כהן, מ"מ מנכ"ל הביטוח הלאומי, "המכרז לנותני השירותים לאזרחים ותיקים שהגיעו למצב סיעודי הוא בין המורכבים ביותר במשק. יש פה מעורבות של גורמי חוץ, חברות, מטפלות סיעודיות, משפחות שדואגות ליקיריהם וכמובן, החשובים מכל האזרחים הוותיקים. שנתיים עברו מאז המכרז פורסם והתקבלו יותר מ-5000 שאלות מכלל הגורמים, השבנו לכולן במסגרת תהליך מינהל תקין וצריך לדעת ולהכיר שככל שיהיו עיכובים או גורמי אינטרס שינסו לעכב את המכרז – כך נמשיך לפעול על פי מכרז ישן שלא תואם את המציאות העכשווית ואת הצרכים הן של הסיעודיים והן של המטפלות הסיעודיות שעושות עבודת קודש וצריך לוודא את זכויותיהן הסוציאליות".
שר העבודה יואב בן צור אמר: "מכרז הסיעוד החדש יביא בשורות חדשות לתחום הן בהיבט של הכשרות למטפלות הסיעודיות, הן בשמירה על הזכויות הסוציאליות של המטפלות ושל האזרחים הסיעודיים שהגיעו למצב סיעודי. היכולת להכניס חברות חדשות שיבטיחו טיפול הולם גם בפריפרייה החברתית והגאוגרפית תבוא גם כן לידי ביטוי במכרז כמו גם בשורות חברתיות נוספות".