אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המתיחות הביטחונית בחול המועד גרמה לירידה בהוצאות האשראי באפריל קניון דיזנגוף סנטר | צילום: דנה קופל

בלעדי

המתיחות הביטחונית בחול המועד גרמה לירידה בהוצאות האשראי באפריל

המתיחות הביטחונית בחול המועד הביאה לירידה משמעותית בהוצאות הישראלים, בהשוואה לאשתקד, כאשר בתחומי התיירות נצפו ירידות של 17%. סך ההוצאות באפריל עמדו על 35.7 מיליארד שקל: 1.1% יותר מאפריל 2022

04.05.2023, 09:14 | שקד גרין

למתיחות הביטחונית יש מחיר: הוצאות הישראלים באשראי במהלך חול המועד פסח, שלוווה במתיחות ביטחונית ברוב איזורי הארץ, היו נמוכות במיוחד בהשוואה לחול המועד אשתקד. כך עולה מנתוני חברת שבא, מנהלת מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי. בתחום ההלבשה וההנעלה הוצאות הישראלים באשראי הסתכמו ב-385 מיליון שקל - 18.6% פחות מפסח אשתקד, בסוכניות הנסיעות חלה ירידה של 17.3%, ובמלונאות וחדרי אירוח נצפתה ירידה של 9.3%.

הירידה בהוצאות בחול המועד הביאה להיקף הוצאות נמוך יחסית בחודש אפריל, וסך ההוצאות באשראי במהלך החודש עמד על 35.7 מיליארד שקל: 1.1% בלבד יותר מאפריל 2022. מדובר בנתון נמוך במיוחד בהתחשב בהיקפי ההוצאות בחודשים האחרונים: במרץ האחרון היקף ההוצאות הגיע לשיא של 41.3 מיליארד שקל וביטא צמיחה של 10.41% בהשוואה למרץ אשתקד, בפברואר שיעור הצמיחה עמד על 10.1% (בהשוואה לפברואר אשתקד), ובינואר על 16.2% (בהשוואה לינואר אשתקד).



ישנם משתנים נוספים אמנם שמשפיעים על נתוני ההוצאות החודשיות כגון העיתוי המדויק של חג הפסח, כך שגם ללא המתיחות הביטחונית היה ניתן לצפות לצמיחה חלשה יחסית בהוצאות, ועדיין - מהשוואת ההוצאות במהלך חול המועד השפעת המצב הביטחוני על הפעילות הצרכנית ניכרת.


סמנכ"לית שבא טלי הולנברג,  סמנכ"לית שבא טלי הולנברג סמנכ"לית שבא טלי הולנברג,


חיזוק נוסף לכך ניתן לראות בנתוני העסקאות אונליין בהשוואה לעסקאות הפיזיות (בחנויות עצמן): בעוד שההוצאות באשראי אונליין צמחו ב-2.64% בהשוואה לאפריל אשתקד ועמדו על 19.5 מיליארד שקל, בעסקאות אשראי הפיזיות חלה ירידה של 0.7%. כמו כן, לראשונה מזה חצי שנה היקף משיכות המזומן מהכספומטים הבנקאיים בהשוואה לחודש המקביל אשתקד ירד גם כן - בשיעור של 4.52% לעומת אפריל אשתקד, וסך המשיכות במהלך החודש עמד על 4.95 מיליארד שקל בלבד.

יש לקחת בחשבון גם את עליית ריבית בנק ישראל בתחילת אפריל, שהייתה התשיעית ברציפות מאז אפריל 2022. עליית הריבית מייקרת את האשראי, ובמיוחד את החזרי המשכנתא ובכך אמורה לדכא צריכה, אך עד כה למרות עליות הריבית, היקפי הצריכה עלו משמעותית לאורך השנה האחרונה, ומוקדם לומר האם עליית הריבית השפיעה על היקפי הצריכה.

סמנכ״לית חברת שבא, טלי הולנברג, התייחסה לנתונים ואמרה כי : ״חודש אפריל השנה היה מורכב מחג הפסח והימים הלאומיים שבמהלכם הפעילות העסקית במשק פוחתת. בנוסף לכך, חווינו במהלך ימי חג הפסח ימים של מתיחות ביטחונית בכלל הארץ דבר שגרם לכך שתוכניות בוטלו וכמעט כלל הציבור הישראלי הוריד הילוך. זו הסיבה העיקרית לכך שראינו במהלך אפריל עלייה מתונה בלבד בהוצאות בכרטיסי אשראי ואף ירידה בהוצאות בעסקאות פיזיות ובמשיכות המזומן".

תגיות