אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאן תיקח תומא בראבו את מפלצת הסייבר שלה מייסד ומנכ"ל הקרן, אורלנדו בראבו. קונה ומוחק מהמסחר | צילום מסך: אתר החברה

לאן תיקח תומא בראבו את מפלצת הסייבר שלה

אם תחליט קרן ההשקעות האמריקאית, שרכשה כבר 15 חברות סייבר מ־2009, לאחדן ליישות אחת, תיווצר ענקית שתעיב גם על המובילות בתחום, כמו פאלו אלטו

21.09.2023, 06:21 | סופי שולמן

פרנקנשטיין. כך, על שם הייצור המפלצתי, כינה באחרונה מייסד חברת הסייבר פאלו אלטו, ניר צוק, בראיון ל"כלכליסט", את מה שמנסה קרן ההשקעות האמריקאית תומא בראבו לבנות במעבדותיה בשנים האחרונות. מסע הרכישות של הקרן, שהחל ב־2009, כבר עלה יותר מ־30 מיליארד דולר וכולל כ־15 חברות. בסך הכל מנהלת תומא בראבו בקרנות שלה 130 מיליארד דולר, דבר שהופך אותה לאחת מקרנות ההשקעה הגדולות בעולם, עם התמחות בעיקר בחברות תוכנה.

שמה של הקרן עולה כחשודה מיידית בכל עסקת סייבר, בעיקר אם המועמדת היא חברה גדולה וציבורית. בסיכום עסקאות הסייבר שנעשו ב־2022 חזר והופיע שמה של תומא בראבו יותר מכל שם של חברה בתחום, כולל חובבות הרכישות פאלו אלטו או קראודסטרייק.

גם באחרונה, כשנחשף שחברת הסייבר הישראלית סנטינל וואן על המדף, השם החם ביותר שכולם מהמרים עליו כרוכשת שתסגור את העסקה הוא תומא בראבו. מה שמחזק את ההערכות שדווקא היא — ולא בהכרח WIZ הישראלית — תהיה זו שתקנה את סנטינל, הוא חיבת הקרן לרכישת חברות ציבוריות ומחיקתן מהמסחר, כדי לבצע בהן שינויי עומק ולהציג שיפור במדדי התפעול לקראת מכירה הלאה או הנפקה.

איש עוד לא ממש מבין עד הסוף מהי תוכנית האב של תומא בראבו עבור פורטפוליו הסייבר שבנתה, אך הוא מרחף כענן כבד ומאיים כבר שנים על השחקניות בתעשייה. פאלו אלטו, שנסחרת ביותר מ־70 מיליארד דולר, קראודסטרייק ששווה כיום כ־40 מיליארד דולר, ופורטינט ששווייה עומד על 47 מיליארד דולר, הן החברות הגדולות בסייבר לצד מיקרוסופט, שבנתה חטיבת ענק בתחום. אך נכון להיום מתקבצות בתוככי תומא בראבו חברות סייבר בערך פעילות (Enterprise Value) מצרפי של 40 מיליארד דולר לפחות, שמעסיקות יחד 20 אלף עובדים ומייצרות הכנסות שנתיות של קרוב ל־6 מיליארד דולר. מספרים אלה מציבים אותה כמתחרה מן השורה מול כל חברות הסייבר הקלאסיות שהוזכרו כאן.

אם תחליט הקרן לחבר ליישות אחת את כל החברות, או חלקן, תיווצר בן לילה ענקית בסדר גודל אחר, שמשחקת כמעט בכל קטגוריה משמעותית בשוק הסייבר. אולם עד כה נדמה שהיא נהנית להחזיק את כולם במתח, אינה ממהרת לבצע צעדים חדים ואפילו מכרה לפני חודשיים את אימפרבה, שהיתה אחת הלבנים הראשונות בחומת הסייבר שלה, לקבוצת Thales הצרפתית ב־3.6 מיליארד דולר, ארבע שנים אחרי ששילמה 2.1 מיליארד דולר. בסוף 2022 היא מכרה גם את באראקודה, שהיתה בין השקעות הסייבר הראשונות הגדולות שלה, לקרן ההשקעות KKR תמורת 4 מיליארד דולר. משתי החברות היא יצאה עם תשואה דו־ספרתית, לא פנומנלית אך נאה, בתוך פחות משבע שנים, טווח הזמן המקובל למימוש בתחום ההשקעות הפרטיות.

גם ברשות ההגבלים העסקיים של ארה"ב כבר הבחינו במהלכים של תומא בראבו, ובאופן חריג לגבי קרנות השקעה פרטיות נתקלו שתי הרכישות האחרונות שלה בתחום ניהול הזהויות — Ping תמורת 2.8 מיליארד דולר ו־ForgeRock עבור 2.3 מיליארד דולר — במשוכה משמעותית. בדצמבר 2022, שלושה חודשים לאחר ההכרזה על רכישת פורג'רוק, פתח משרד המשפטים האמריקאי בבדיקת העסקה, ורק לפני חודש היא אושרה.

מה ששיחק לטובת תומא בראבו היתה העובדה שלמרות הרכישות שלה ומגמת הקונסולידציה בשוק הסייבר, שתי החברות מחזיקות יחד בנתח של 9% בלבד משוק ניהול הזהויות. מיד לאחר קבלת האישור, הכריזה הקרן על מיזוג רשמי של פינג לפורג'רוק לחברה אחת. גם את מגנט פורנזיקס, שרכשה בתחילת 2023 עבור 1.3 מיליארד דולר, היא מיהרה למזג כמעט מיד עם השקעה אסטרטגית אחרת שלה בתחום, גריישיפט, שנרכשה ביולי 2022. בשלב זה ממשיכות סיילפוינט, שנרכשה בשנה שעברה ב־6.9 מיליארד דולר, ואימפרימבטה שנרכשה ב־2016 עבור חצי מיליארד דולר, ושתיהן פועלות בשוק ניהול הזהויות בארגונים, להתנהל כחברות עצמאיות.

בשלב זה ה"פרנקנשטיין" של תומא בראבו עוד לא מאיים על כל תחומי הסייבר, אלא מתרכז בעיקר בניהול זהויות. מדובר בקטגוריה מהחמות בסייבר, שכן מרבית הפריצות נעשות ב"סיוע" לא מכוון של עובדים בארגונים, שלוחצים על לינקים בעייתיים או פותחים מיילים שנראים תמימים, וכך מכניסים את התוקפים פנימה. השחקנית הישראלית המשמעותית בשוק הזה היא סייברארק, שנסחרת בוול סטריט לפי שווי של 7 מיליארד דולר. אוקטה האמריקאית ומיקרוסופט מובילות את השוק, בעוד פאלו אלטו נמנעת מלהיכנס אליו.

חרף החשש בשוק הסייבר מרכישות נוספות של תומא בראבו או החלטות מיזוג בין חברות פורטפוליו נוספות, בענף נאחזים בכך שהקרן מתמקדת לרוב בצד התפעולי ופחות בחדשנות. "חברות שנמכרות לקרנות השקעה פרטיות לרוב לא עוסקות בפיתוח, והתקציב הזה נדחק הצידה בניסיון לשפר את המדדים התפעוליים של החברה הנרכשת. לשמחתי, בכל פעם שחברת טכנולוגיה נמכרת לקרן, היא מפסיקה להשקיע בחדשנות", אמר ל"כלכליסט" בכיר בענף הסייבר הישראלי. ובכל זאת, בכל פעם שמסתכלים על מפת חברות הסייבר, שעוברת שינויים מבניים משמעותיים עם קדחת הרכישות של הזמן האחרון, זוכרים שחקני השוק כי בפינה ממתינות לא רק המתחרות הרגילות, אלא גם המפלצת רבת הזרועות שבונה, וכנראה גם תמשיך לבנות, תומא בראבו.


תגיות