אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הארכת דמי חופשת לידה לנשות המילואימניקים - הכרחית דווקא עכשיו ד"ר יעל פרואקטור | פרג' אולפני צילום

הארכת דמי חופשת לידה לנשות המילואימניקים - הכרחית דווקא עכשיו

הארכת חופשת הלידה ב- 11 שבועות נוספים בתשלום תאפשר לאם ש"מחזיקה את הבית", מרחב נשימה נפשי וכלכלי. יש לקוות שעל אף תוכנית הקיצוצים המקודמת, מקבלי ההחלטות במשרד האוצר יבינו את חשיבות הנושא וגם יקצו עבורו תקציב ייעודי

14.01.2024, 10:13 | יעל פרואקטור

ברקע הדיווחים על תוכנית האוצר לתקציב 2024 שתכלול קיצוצים נרחבים לצד העלאות מסים, יש להפנות את תשומת ליבם של אנשי האוצר לחשיבותו של אישור תקציבי לטובת הארכת דמי חופשת לידה לנשות אנשי המילואים. נציגי המשרד אמורים לעדכן השבוע בכנסת האם אושר הסכום התקציבי הנדרש.

לפי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, יש כ- 98 אלף בני/ות זוג של משרתי מילואים; 97% מהם הן נשים. נשות משרתי המילואים מתמודדות במהלך תקופת הלחימה הארוכה עם אתגרים רבים. מעבר להיבט הנפשי, שבהתמודדות עם הדאגה לבן הזוג שבשדה הקרב, הן משמשות כהורה היחיד בבית. בתוך כך, הן נותרות לבד עם ניהול עבודות משק הבית והטיפול בילדים. לכל אלו השפעה על מעמדן במקום העבודה, שם הן חשופות לפיטורים, הוצאה לחל"ת, או להורדה בהיקף העסקתן.

האתגר הופך מורכב ביותר עבור בנות הזוג שנמצאות בתקופת לידה והורות, ואשר תקופת זכאותן לדמי לידה עומדת להסתיים. בדיון בנושא בכנסת שהתקיים בוועדת הכלכלה בשיתוף הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי הוסכם, כי כחלק ממתווה הסיוע למשרתי המילואים ובני זוגם, יוארך התשלום על חופשת הלידה עבור בנות הזוג שתקופת 15 השבועות המשולמים הסתיימה לאחר פרוץ המלחמה ב- 7 באוקטובר. דמי חופשת הלידה יוארכו ב- 11 שבועות נוספים, בעלות תקציבית של 131 מיליון שקל.

מהנתונים שהוצגו בדיון עולה, כי בישראל נכון להיום, יש כ- 4,700 נשים בחופשת לידה העונות לקריטריונים שנקבעו. עם זאת, נשות משרתי הקבע וכוחות הביטחון לא נכללות בתוכנית זו. כך גם באשר לרופאות מתמחות, אשר עובדות כ- 350 שעות בחודש, ועם סיום חופשת הלידה הן אינן רשאיות לבטל משמרות ותורנויות בשל תפקידן והכשרתן. לפיכך, כאשר בן הזוג מגויס בצו 8, שני בני הזוג לא זמינים לתינוק הרך שזה עתה נולד.

היבט נוסף נוגע למקור התקציבי. קיים חשש שהתקציב לעניין ייגרע מהתוכנית "מגויסים למילואים" - תקציב הסיוע הממשלתי למשרתי/ות המילואים ומשפחותיהם בהיקף שנתי של 9 מיליארד שקל, מהלך שעלול לפגוע בסופו של דבר באותו ציבור זכאים.

על רקע הייצוג הנשי המצומצם עד כדי לא קיים כלל, בשדרת הניהול הבכיר במשרדי הממשלה, ובכלל זאת בעמדות מנכ"לי המשרדים והמשנה למנכ"לים (מנכ"לית אחת עומדת בראש משרד ממשלתי), חשוב להעלות מודעות לחשיבותו של אישור התקציב הייעודי לעניין זה על-ידי משרד האוצר.

הארכת דמי חופשת הלידה בתקופה זו של לחימה מתמשכת הינה מהותית ובעלת ערך לנשות משרתי המילואים. הגם, שסביר שכעת עם צמצום חלק מכוחות המילואים בשדה הקרב, שיעור הנשים שבני זוגן בצו 8 הצטמצם במעט. עדיין מדובר על היקפים גדולים ואף סביר שבתקופה הקרובה הם יידרשו להתייצב פעם נוספת.

חופשת הלידה מאפשרת לנשים התאוששות פיזית לאחר תקופת הריון ולידה, במהלכה חוו שינויים הורמונליים ופיזיים עצומים. כך גם התאוששות נפשית על רקע אי ודאות אישית ותעסוקתית עם הכניסה לשלב ההורות. כאשר בן/בת הזוג של האם הטרייה מגויס לשירות המילואים, היא נדרשת להתמודד לבדה עם שלל האתגרים השונים. במקרה בו לזוג ילדים נוספים, האתגר הופך גדול עוד יותר.

הארכת חופשת הלידה ב- 11 שבועות נוספים בתשלום תאפשר לאם ש"מחזיקה את הבית", מרחב נשימה נפשי וכלכלי. תמיכה מסוג זה מצד המדינה תאפשר גם שמירה על רצף הזכויות הסוציאליות של האם, כוותק תעסוקתי, קרן פנסיה, קרן השתלמות וכד'. לכל אלו השפעה על האם, הרך הנולד והתפתחותו התקינה, ועל התא המשפחתי כולו.

בשל כל זאת, יש לקוות שעל אף תוכנית הקיצוצים המקודמת, מקבלי ההחלטות במשרד האוצר יבינו את חשיבות הנושא וגם יקצו עבורו תקציב ייעודי. למהלך זה השפעה רבה על החוסן הלאומי, החברתי והכלכלי, של ישראל.

ד"ר יעל פרואקטור, עוסקת בקידום שוויון מגדרי ומכהנת כדירקטורית ב"עבודה שווה" (חל"צ), הפועלת לקידום שוויון מגדרי בשוק העבודה


תגיות