אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאיאן מקיואן ועד מאיר שלו: הסחות דעת ספרותיות לימי מלחמה עטיפות ספרי הילדים "מוכנה מוכנה" של אורית גידלי ו"נכד קרטה וסבא סנוקרת" של מאיר שלו | צילומים: כנרת זמורה, עם עובד

מאיאן מקיואן ועד מאיר שלו: הסחות דעת ספרותיות לימי מלחמה

ספר הילדים החדש של אורית גידלי, מפגשים עם משוררות ומשוררים בחסות בית ביאליק, סדנת כתיבה ויצירה בזום עם הסופרת איריס ארגמן - ועוד דברים שתוכלו לעשות לשיפור מצב הרוח

25.10.2023, 07:02 | שירי לב-ארי

• קשה שלא לקרוא את ספר הילדים האחרון שהשאיר אחריו מאיר שלו, "נכד קרטה וסבא סנוקרת" (עם עובד), שלא בהקשר של הנסיבות העכשוויות. זה סיפור קטן ויפה על נכד וסבא, על חילופי דורות, על הצורך בהגנה עצמית ועל הדרכים להשתמש בכוח.

סלי הנכד בן ה־7 לומד קרטה ואוהב קרטה. הסבא כבר מזדקן וחלש, וסלי שואף להגן עליו. הם הולכים יחד לעשות קניות, והמפגש עם הסביבה מעורר קצת מתחים — אבל סלי הקטן מפגין ביטחון כי הוא "יכול ויודע"; כמו שאומר הסבא לנכד: "לא צריך להרביץ, מספיק שרואים שאתה יכול ויודע, ותכף מבינים עם מי יש להם עסק". הספר מלווה באיורים מקסימים של מישל קישקה.

ספר ילדים יפה נוסף הוא "מוכנה מוכנה" של אורית גידלי (כנרת זמורה), על אפרוחית שהאמא שלה דוגרת עליה ודוגרת, אבל היא כבר מרגישה מוכנה לצאת אל העולם. רק שהאמא לא מוותרת, כי "גם מי שגדול גדול ומוכן מוכן צריך לפעמים לפעמים ועכשיו עכשיו את אמא שלו". הספר מעוצב בשפה גרפית מצחיקה ומקורית ומלווה באיורים יפים של עמר הופמן.

• הרומן החדש של איאן מקיואן "שיעורים" (עם עובד, בתרגום אמיר צוקרמן) הוא שאפתני ורב־רושם. מקיואן החל לכתוב אותו בזמן סגרי הקורונה. הרומן מתאר את רולנד, גבר אנגלי בן 70 פלוס, החל בשנות ילדותו בשנים שאחרי מלחמת העולם השנייה, ועד זקנתו בימי הקורונה. בתוך זה מתוארת מערכת היחסים המורכבת של רולנד הנער עם המורה שלו לפסנתר, שהופכת לרומן אסור. 20 שנה אחר כך, אשתו של רולנד — שהיתה המורה שלו לגרמנית — עוזבת אותו ואת בנם התינוק ונעלמת. היא מבקשת שלא יחפש אחריה, והוא בחלוף השנים עוקב אחר הקריירה שלה כסופרת מפורסמת. מקיואן מומחה בלכתוב מערכות יחסים והלכי נפש, ומומחה בלתאר את השפעת ההיסטוריה על היחיד. שני המישורים האלה מתלכדים לעלילה סוחפת כמו שמקיואן יודע לכתוב, שלוקחת את הקוראים הרחק מכאן, אבל גם משאירה אותם קרוב.

עטיפות הרומן החדש של איאן מקיואן, צילום: עם עובד עטיפות הרומן החדש של איאן מקיואן | צילום: עם עובד עטיפות הרומן החדש של איאן מקיואן, צילום: עם עובד

• בדומה לנוהל קורונה, גם כעת מציעים מרכזי תרבות רבים מפגשים ותכנים וירטואליים ובזום. בית ביאליק מעלה מפגשים עם משוררות ומשוררים מדי יום בשעה 17:00 הנקראים "רגע אחד שֶׁקט – קריאה שיחה ומחשבה" (לפרטים - לחצו כאן). היום יתארח המשורר והסופר שמעון אדף. בבית אריאלה פותחים תכנים מקוונים לקהל הרחב. היום בצהריים תתקיים סדנת כתיבה ויצירה בזום עם הסופרת איריס ארגמן.

• אתר האינטרנט של מכון הרטמן, לחינוך ומחקר יהודי פלורליסטי, שופע תוכנים משמעותיים תמיד ובמיוחד בימים אלה. יש שם מאמרים של טובי החוקרים ועמיתי המכון, למשל על שביון פדויים, על מותר ואסור בשעת מלחמה, על תפיסת המוסר באסלאם, על יצירת חברת מופת אזרחית. כמו כן, יש בו הרצאות מוקלטות, למשל של מיכה גודמן ויואב הלר על "ארבע סיבות למה הרוח הישראלית תנצח". ונמצא בו גם הפודקאסט המעניין "הסכת ושמע". מכון הרטמן מקיים השבוע גם כנסים יומיים בזום, שאפשר להירשם אליהם דרך האתר. מעט חוכמה ונחמה בימים אלה.

תגיות