אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדד S&P 500 נכנס לשוק שורי: האם סכנת המפולת חלפה? השור של וול סטריט | צילום: שאטרסטוק

פרשנות

מדד S&P 500 נכנס לשוק שורי: האם סכנת המפולת חלפה?

המדד המרכז את החברות הגדולות בארה"ב השלים שלשום עלייה של יותר מ-20% מהשפל שאליו הגיע באוקטובר האחרון. האם זה אומר שהסכנות חלפו ועל המשקיעים להתכונן ל"נחיתה רכה"? רחוק מכך. בוב מישל למשל, ראש חטיבת ההשקעות של ג'יי. פי מורגן, בטוח שבעוד שנה מהיום ארה"ב תהיה במיתון

10.06.2023, 21:28 | ירדן רוז'נסקי

תגידו מזל טוב לוול סטריט. ביום חמישי נולד לה שוק שורי חדש, לאחר שמדד S&P 500, שמרכז את החברות הגדולות ביותר בארה"ב, עלה ב-0.6% ובכך השלים עלייה של יותר מ-20% מאז השפל שאליו הגיע בחודש אוקטובר האחרון, ובכך נכנס לשוק שורי, לפחות לפי ההגדרה הטכנית. בכך הוא מצטרף למדד נאסד"ק, שעמוס במניות טכנולוגיה, שנכנס לשוק שורי בסוף חודש מרץ האחרון, ומסיים את הרצף הדובי, שמוגדר טכנית כירידה של 20% מהשיא האחרון, הארוך בארה"ב מאז 1948.

הכניסה לשוק השורי של המדד המרכזי בארה"ב התרחשה בין היתר על רקע זינוק בהיקף הבקשות הראשוניות לדמי אבטלה, מה שחיזק את ההערכה של השוק שהבנק המרכזי האמריקאי, הפדרל ריזרב (הפד), שבראשו עומד היו"ר ג'רום פאוול, לא יעלה את הריבית החודש, וזו תהיה העצירה הראשונה שהוא יבצע ב-15 החודשים האחרונים שבהם הריבית עלתה בצורה אגרסיבית מרמה אפסית לרמתה הנוכחית (5%-5.25%) במטרה להילחם באינפלציה, שהגיעה לפני כשנה לשיא של ארבעה עשורים. גם נאסד"ק עלה ב-1% על רקע אותן חדשות.

האם הכניסה לשוק השורי מספרת למשקיעים שהסכנות חלפו, וכעת האפשרות הסבירה ביותר היא "נחיתה רכה", כלומר שהפד יצליח להחזיר את האינפלציה ליעד שלה (1%-3%) בלי לרסק את הכלכלה ולהכניס אותה למיתון קשה, אלא לכל היותר להאטה? לא בדיוק.

ראשית, הראלי בוול סטריט, שהוציא את שני המדדים המרכזיים משוק דובי והכניס אותם לשוק שורי, מבוסס בראש ובראשונה על זינוקים מסחררים ודו-ספרתיים במניות של ענקיות הטכנולוגיה, דוגמת אפל, מיקרוסופט, אמזון וכמובן אנבידיה, שנהנות מביקושים גדולים מצד משקיעים מכל הסוגים, בעיקר בזכת הטרנד הלוהט של הבינה המלאכותית (AI). כך נאסד"ק זינק מתחילת השנה ב-27.7%, בעוד S&P 500 זינק ב-12.4%. המדד האחרון כולל גם את כל ענקיות הטכנולוגיה. אם בוחנים את התשואה שלו במשקל שווה, כלומר מנטרלים את הבדלי הגודל בין החברות ומעניקים לכל המניות שלהן את אותו המשקל במדד – אז ניתן לראות שהוא עלה ב-2.5% בלבד.

שנית, הראלי במניות הטכנולוגיה, שקיבל ביטוי החודש בכך שבשבוע אחד זרמו לקרנות המנייתיות בארה"ב שמתמחות בהשקעה בחברות האלו סכום שיא של 8.5 מיליארד דולר, עשוי לספק עדות לכך שכל מי שרצה להיכנס לשוק כבר עשה את זה. במילים אחרות, שהדלק להמשך הריצה מעלה הולך ואוזל.

בנוסף לכך האינפלציה עדיין גבוהה למדי – היא נעה סביב 5% ונמצאת מחוץ לתחום יעד יציבות המחירים, ורבים בשוק מעריכים שככל שהאינפלציה תתגלה כעיקשת יותר, כך גם רמת הריבית הגבוהה במשק האמריקאי, וביתר משקי העולם, תיאלץ להישאר גם היא ברמה גבוהה יותר למשך זמן רב יותר, מה שיבוא לידי ביטוי בעלויות מימון שיכבידו על החברות ובנגיסה בתוצאות שלהן. את הרבעון הראשון סיימו חברות רבות בצמיחה נאה, ורבות מהן גם הכו את תחזיות האנליסטים, כך שבמידה רבה ניתן לומר שסימני ההאטה טרם הגיעו אליהן, כשמילת המפתח היא טרם. ככל שצבת האינפלציה והריבית תתייצב ותתהדק, הדבר עתיד להגיע גם לדו"חות הכספיים של החברות.

ולכן הדובים, אלו שרואים אופק קודר, לא בדיוק נכנסו לתרדמת חורף בשל השוק השורי החדש. בריאיון ל-CNBC אמר בוב מישל, ראש חטיבת ההשקעות של ג'יי. פי מורגן, הבנק הגדול בארה"ב, שהראלי הנוכחי מזכיר לו מהלך דומה שהתרחש במשבר הכלכלי הגדול של 2008, אז, טרם הנפילה הגדולה של השוק, התרחש ראלי בחודשים מרץ-יוני. לפי מישל, שחולש על ניהול נכסים בהיקף של 700 מיליארד דולר, שהציג ניתוח של משברי העבר, מיתון מגיע 13 חודשים לאחר העלאת הריבית האחרונה של הפד. אם ההעלאה שהתרחשה במאי הייתה האחרונה במחזור הנוכחי, הרי שהמשבר יגיע רק בשנה הבאה. "אני משוכנע שנהיה במיתון בעוד שנה מהיום", אמר.

למעשה, לפי האסטרטגים של הבנק האמריקאי, אילו שוק המניות היה משקלל בתוכו את סימני האזהרה שעולים משוק האג"ח כיום, הרי שמדד S&P 500 היה צריך להיסחר כיום דווקא ברמה נמוכה ב-20% מרמתו הנוכחית.

ויש דמויות בכירות בוול סטריט שחושבות אחרת ממישל. אחד מהם נחשב למעין "יריב" של מישל כבר שנים רבות – ריק ריידר, מנהל תחום האג"ח בבלאקרוק, מנהלת הנכסים הגדולה בעולם, שאמר שהכלכלה האמריקאית במצב טוב יותר ממה שהקונצנזוס חושב, ויש ביכולתה להימנע ממיתון עמוק. גם אחד הכלכלנים הבולטים בבנק ההשקות גולדמן זאקס הוריד את ההסתברות למיתון בתוך שנה ל-25% בלבד.


תגיות