אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מ"מ נשיא העליון: ההדלפה - ניסיון להשפיע על הליכים תלויים ולפגוע באמון הציבור ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון, השופט עוזי פוגלמן | צילום: יואב דודקביץ

מ"מ נשיא העליון: ההדלפה - ניסיון להשפיע על הליכים תלויים ולפגוע באמון הציבור

השופט עוזי פוגלמן התייחס להדלפת חלקים מטיוטת פסק הדין בנושא עילת הסבירות, ואמר כי הדבר ייבדק עד תום. לדבריו, פסקי הדין בעתירות נגד החוקים, ובהם גם בעניין הנבצרות, יפורסמו עד ה-12 בינואר כמתוכנן

28.12.2023, 18:28 | עמיר קורץ

מ"מ נשיא בית המשפט העליון, השופט עוזי פוגלמן, מבהיר כי פרסום שני פסקי הדין הדרמטיים של העליון בעתירות נגד חוק הנבצרות ונגד ביטול עילת הסבירות יפורסמו כפי שתוכנן עד ה-12 בינואר, ולא יידחו. פוגלמן הודיע גם כי לאחר מתן פסקי הדין, ההדלפות, ובראשן זו של טיוטת פסק הדין בנוגע לביטול עילת הסבירות ייבדקו וייחקרו עד תום.

"הרשות השופטת רואה בחומרה רבה את הדלפתם של חלקים מטיוטות פסקי דין שלא הושלמה כתיבתם. הניסיון להשפיע בדרך זו על הליכים תלויים ועומדים ולפגוע באמון הציבור ברשות השופטת ובשופטים והעובדים המסורים שלה – לא יצלח", מסר פוגלמן, בהודעתו. זאת בעקבות הדלפת טיוטת פסק הדין בבג"ץ נגד עילת הסבירות, שפרסם אתמול עמית סגל בחדשות 12. על פי הפרסום, בג"ץ על סף מתן פסק דין שיבטל את התיקון לחוק יסוד: השפיטה בנוגע לביטולה של עילת הסבירות, וזאת ברוב דחוק של 8 שופטים נגד 7. דעת הרוב בטיוטת פסק הדין בנוגע לביטול עילת הסבירות , לפי הפרסום, כוללת את הנשיאה הפורשת אסתר חיות, יצחק עמית, עוזי פוגלמן, עופר גרוסקופף, ענת ברון, חאלד כבוב, דפנה ברק-ארז ורות רונן. דעת המיעוט כוללת את השופטים יחיאל כשר, יוסף אלרון, נעם סולברג, יעל וילנר, אלכס שטיין, גילה כנפי-שטייניץ ודוד מינץ.

היום החלו לצוץ הדלפות נוספות, לגבי פסק הדין הצפוי בעתירה נגד חוק הנבצרות, לפיהן בג"ץ לא צפוי לבטל את החוק. ההדלפה החריגה של טיוטת פסק הדין עוד בשלב הטיוטה, לאחר כתיבת חוות הדעת של השופטים, עוררה סערה אדירה במערכת המשפטית והפוליטית, והיום נפגש פוגלמן עם כל שופטי העליון, עוזריהם ועובדי בית המשפט העליון, ושוחח עמם.

פוגלמן מסר בהקשר לכך כי "הרשות השופטת תמשיך לבצע את עבודתה ללא מורא וללא משוא פנים. בהמשך לפגישות שהתקיימו היום עם השופטים, הצוותים המשפטיים וכלל עובדי בית המשפט העליון, הוחלט כי לאחר מתן פסקי הדין הנושא ייבדק עד תום במתכונת שתיקבע ויופקו לקחים מתאימים".

שר המשפטים יריב לוין, מי שעומד מאחורי החוקים הנידונים, פרסם היום הודעה שבה קרא לבג"ץ לא לפרסם פסק דין שנוי במחלוקת בעת מלחמה: "בעוד שחיילינו נלחמים זה לצד זה בחזיתות השונות, ובשעה שהעם כולו כואב את אובדנם של חיים רבים, אסור לקרוע את עם ישראל במחלוקות. אזרחי ישראל מצפים מבית המשפט העליון שלא לפרסם תוך כדי מלחמה פסק דין השנוי במחלוקת אפילו בין שופטיו. מתוך אותה ציפייה ואחריות לאומית, נבחרי העם בכנסת פועלים שהליכי החקיקה יתנהלו בימים אלו בהסכמה רחבה, תוך הימנעות מדיון בנושאים השנויים במחלוקת. ראוי שבית המשפט העליון ינהג באחריות דומה ולא ייצור קרע עמוק בעם, בעת שבה כולנו משוועים לאחדות".

אולם, הערב פוגלמן הבהיר כי "שני פסקי הדין יפורסמו לאחר שתושלם כתיבתם, בהתאם למועדים הקבועים בחוק בתי המשפט בשים לב למועד פרישתן של הנשיאה (לשעבר) השופטת בדימוס חיות והשופטת בדימוס ענת ברון". כלומר - לפני ה-12 בינואר, אז יחלפו 90 הימים מאז פרישת ברון, בטווח הזמן שמאפשר לה לקחת חלק בכתיבת שני פסקי הדין.

עו"ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין, אחת העותרות נגד ביטול עילת הסבירות, מסר בתגובה להדלפת טיוטת פסק הדין כי "כל מי שמדברים בשם האחדות וממהרים לתקוף את בית המשפט העליון עושים בדיוק ההפך ממה שהם מטיפים לו. הטענה שבית המשפט כאילו ברוב אחד לא יכול לקבל הכרעה, שקרית ודמגוגית. אנו צריכים לקבל כל הכרעה של בית המשפט. ואם מישהו צריך הוכחה נוספת כמה ביטול החוק לביטול עילת הסבירות נדרש, שיראה את המינויים בשרות הציבורי - במשטרה ובשב"ס - של השר איתמר בן גביר בימים האחרונים".





תגיות