אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הזינוק בריבית גורם לנו לספור כל יום כמה כסף חסר" משפחת פלדמן. "אף אחד לא צפה מה שקרה" | צילום: חיים הורנשטיין

משפחה בריבית דריבית

"הזינוק בריבית גורם לנו לספור כל יום כמה כסף חסר"

מאיר פלדמן, עובד בהייטק: "ההחזר החודשי כל הזמן עולה. לעבוד בהייטק ממש לא עושה אותך חסין". יאנה פלדמן, אחות בפגיה: "השיחה שלנו על הקפה בבוקר היא האם למכור את הבית שקנינו ועוד לא נכנסנו אליו. אנחנו עסוקים כל היום בלספור כמה כסף יש וכמה אין, זה מלחיץ"

09.02.2023, 06:00 | דיאנה בחור ניר

משפחת פלדמן

יאנה (27) ומאיר (27)

איפה גרים: באר שבע

איך מתפרנסים: יאנה היא אחות בפגיה ומאיר איש הייטק

הכנסה למשק בית: 29 אלף שקל נטו

ההוצאה הכי כבדה: החזר הלוואה 7,500 שקל

הוצאות חודשיות בשקלים

הלוואה: 7,500, משכנתא: 5,650, שכירות: 3,200, קניות בסופר: 2,000, רכב: 1,400 חשבונות: 1,250, לימודים: 1,000, הוצאות על הכלבה: 600, שונות: 1,500. סך הכל: 24,100 שקל


"לקחנו יועץ משכנתאות לפני שנה וחצי כשרכשנו את הדירה. אנחנו זוכרים את השיחה איתו. שאלנו 'מה יקרה אם הריבית תעלה בצורה פרועה פתאום?' הוא אמר 'הכל יכול לקרות, אבל זה נדיר, רק במשבר כלכלי רציני ממש. לא ציפינו שהמשבר יגיע בתוך שנה וחצי. זה גורם לנו לחיות על הקשקש". כך מספרים יאנה (27) ומאיר (27) פלדמן מבאר שבע.

יאנה היא אחות בפגיה ומאיר איש הייטק. ההכנסה נטו שלהם מסתכמת ב־29 אלף שקל נטו בחודש, וההוצאות מגיעות כרגע לכ־24 אלף בחודש אך בעוד ארבעה חודשים ההוצאות על המשכנתא יזנקו בעוד 3,300 שקל, וגם השכירות תעלה במקביל. מלבד זאת עומדת בפניהם הוצאה של 120 אלף שקל על שיפוץ הדירה שרכשו, שהם מנסים לחסוך עבורה.

לדברי מאיר, "אנחנו חיים בשכירות עד שהדירה תהיה מוכנה, אבל המצב הוא שאם נשברים לי המשקפיים ואצטרך לקנות חדשים – אני אצטרך לפרוס לתשלומים. אני טיפוס שלא ישן בלילה עם מינוס בחשבון. אני תמיד מנסה לראות את שני הצדדים, לצערי אני בצד הרע של העלאת הריבית, אני מבין מה הנגיד מנסה לעשות, לגרום למיתון, אבל במציאות זה לא קורה. אי אפשר לעצור את החיים. זה לא פרקטי.

"בחרנו בבאר שבע כדי להקים משפחה קרוב להורים. אחרת זה משכנתא פלוס עלויות בייביסיטר. דירה ב־1.4 מליון שקל זה דבר שאפשר למצוא בבאר שבע רק שעם עליית הריבית – היא תעלה לנו יותר. רכשנו את הדירה באפריל 21'. יועץ המשכנתאות לא שיקר. הוא כן אמר 'הכל יכול להיות אבל במצבי קיצון כמו ב־2008', והינה אנחנו היום. ההוצאות על המשכנתא כבר זינקו בינתיים במאות שקלים בחודש".

מה הולך להשתנות? מה תקפיאו כדי להתמודד עם המצב?

מאיר: "יש לנו יונדאי i10 , רצינו להחליף לרכב קצת יותר גדול שאפשר יהיה להכניס בו גם עגלה בעתיד, זה מוקפא בינתיים מן הסתם. הכל בהולד. אני כל היום שובר את הראש אם למכור את המניות שיש לי בחברה בשביל להוריד את המשכנתא. גם הבורסה במצב משוגע.

"ההחזר החודשי כל הזמן עולה. כרגע התשלום הוא 5.5 אלף שקל בחודש, אבל יש לנו גרייס ובעוד חצי שנה נגיע ל־9,000 שקל בחודש. את ההון הראשוני לרכישת הדירה לקחתי כהלוואה, כי היה לנו קצת פחות מהסכום הראשוני הדרוש, גם את זה אני מחזיר, שזה עוד 7,500 שקל לחודש לארבע שנים. אז יוצא לנו היום לשלם 13 אלף לחודש (7.5 על הון ראשוני ועוד 5.5 על המשכנתא), כשהגרייס ייגמר בעוד חצי שנה זה כבר יגיע ל־16 אלף שקל בחודש, למשך שנתיים. אם הדירה לא תמסר לנו במאי כמתוכנן נגיע להוצאות של 20 אלף שקל בחודש עוד לפני שקנינו אוכל הביתה. זה תסריט אפשרי".

לדבריו, "לעבוד בהייטק ממש לא עושה אותך חסין. אנחנו צריכים לחיות לפחות שנתיים על הקשקש. מתכוננים מעכשיו שאין חופשות, רוצים לדעת בדיוק מה ההוצאות, כדי להתאים את עצמנו כל חודש מחדש".

יאנה: "אף אחד לא צפה את מה שקרה. ידעתי שיש לנו תוכנית מאוד מדוקדקת עם סיכוי להפתעות. בנוסף למשכנתא – גם השכירות שאנחנו משלמים היום, 3,200 שקל בחודש, עומדת לעלות ל־3,500 שקל. יש המון לחץ. אני רואה את מאיר מאוד לחוץ מהמצב, אני מנסה לעזור. לעשות זום אאוט, למצוא איך להקל על שנינו גם נפשית וגם פרקטית. חוץ מהחלפת הרכב, דחינו גם טיול גדול. השיחה שלנו על הקפה בבוקר היא האם למכור את הבית שקנינו ועוד לא נכנסנו אליו. אנחנו עסוקים כל היום בלספור כמה כסף יש וכמה אין, זה מלחיץ".

תגיות