אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נזקי האקלים קפצו, מבטחות בורחות מפלורידה וקליפורניה נזקי הוריקן איאן בפלורידה, באוקטובר שעבר. הפסדים גדלים לחברות הביטוח | צילום: AP/ Rebecca Blackwell

נזקי האקלים קפצו, מבטחות בורחות מפלורידה וקליפורניה

ענקיות ביטוח אמריקאיות הפסיקו לשווק פוליסות לבעלי בתים במדינות המועדות לאירועי קיצון אקלימיים, בראשם סופות הוריקן, שריפות ושיטפונות. ניסיונות להקפיץ מחירים בעשרות אחוזים נתקלים לעתים קרובות בסירוב של הרגולטור

20.07.2023, 06:02 | שני אשכנזי

חברות ביטוח מובילות בארצות הברית מצמצמות חשיפה לפלורידה וקליפורניה, זאת ברקע הסלמה באסונות הטבע הפוקדים את המדינות הללו, משיטפונות וסופות הוריקן ועד שריפות יער.

האחרונה להצטרף למגמה היא Farmers Insurance, ממבטחות הנדל"ן למגורים הגדולות בארצות הברית, שהודיעה בשבוע שעבר כי לא תחדש קרוב לשליש מהפוליסות ששיווקה בפלורידה. זו לא החברה הראשונה שמושכת ידיה מהאזור. יותר ויותר חברות ביטוח מחשבות מסלול מחדש, כשהענף נאלץ להתמודד עם העלויות הגדלות של נזקים הקשורים באסונות אקלימיים.

Farmers Insurance מצטרפת ליותר מתריסר חברות שהפסיקו לספק פוליסות במדינה השלישית בגודלה בארצות הברית, בין השאר לאחר שנקלעו לחדלות פירעון. כתוצאה, למעלה מ־100 אלף בעלי בתים נותרו ללא כיסוי בטיחותי, בענף שהופך דל יותר ויותר בהיצע.

בשבועות האחרונים, גם סטייט פארם ואולסטייט, מספר אחת ושתיים בארצות הברית לפי שווי שוק, בהתאמה, הפסיקו לספק כיסוי ביטוחי בפלורידה ובקליפורניה, כשהן מציינות מלבד ההחמרה באירועי אקלים קיצוניים, את התייקרות עלויות הבנייה, שזינקו ב־55% בשנים 2022-2019. בדו"חות הפיננסיים האחרונים שלה ציינה סטייט פארם, כי שינויי אקלים יכולים להשפיע על הארגון וכי "האקלים המשתנה מכניס יותר סיכונים ואי־ודאות לחייהם של המבוטחים, במיוחד לגבי התדירות, החומרה והמיקום של אירועי מזג אוויר קטסטרופליים".

מבחינת החברות, מדובר בהחלטה עסקית שנועדה לנהל ביעילות את חשיפתן לסיכונים הגוברים. לפי United Property and Casualty, בשנים 1851-2018, 41% מ־292 סופות ההוריקן שפגעו בארצות הברית הגיעו גם לשטחי פלורידה, כאשר 37 דורגו בדרגת חומרה גבוהה.

עם הסלמת ההתחממות הגלובלית, ההוריקנים הללו הופכים חזקים והרסניים יותר, ומסכנים לפיכך את רווחיות חברות הביטוח. למעשה, גם כשהן מעלות מחירים, החברות עלולות להפסיד. לפי המכון למידע על ביטוח בארצות הברית, מבטחי רכוש ותאונות בפלורידה לא הרוויחו מחיתומים או פעילותם העסקית הכוללת מאז 2016, והפסדי החיתום המצטברים של הענף חצו את מיליארד הדולרים בשלוש השנים האחרונות. ב־2022, ההפסד הנקי המצרפי של חברות הביטוח הסתכם ב־900 מיליון דולר. בה בעת, העלאת תעריפים נתקלת בביקורת מצד הרגולטור, כמו במקרה של אולסטייט שביקשה להעלות תעריפים בקליפורניה ב־40%. תושבי פלורידה משלמים כבר עתה למעלה מ־4,200 דולר עבור פרמיית ביטוח הדירה השנתית, פי 2.4 לעומת הפרמיה הממוצעת בארצות הברית וזינוק של 42% בהשוואה לשנה שעברה.

גם בקליפורניה, שם כ־1.2 מיליון בתים ממוקמים באזורים המועדים לשריפות, נאלצים בעלי הנכסים להתייצב מול חברות הביטוח שמסרבות לחדש פוליסות. הכלכלה הגדולה ביותר בארצות הברית סבלה גם מהשריפות היקרות ביותר בתולדות המדינה, כאשר כעת גם שיטפונות מעמיסים על הוצאות חברות הביטוח וגרמו השנה להפסדים של כ־1.5 מיליארד דולר. בקולורדו, המועדת גם היא לשריפות, רוב חברות הביטוח נסוגו מהכיסוי הרלוונטי או ביטלו פוליסות, והתושבים משלמים כ־50% יותר בפרמיות לעומת הממוצע הארצי. בלואיזיאנה מתמודדים התושבים עם פרמיות גבוהות, לאחר שחברות ביטוח עזבו את המדינה. כך, מאז פגיעת הוריקן לורה ב־2020, יותר מ־50 ספקים הפסיקו לקלוט לקוחות חדשים ו־11 הכריזו על פשיטת רגל.

השינוי האסטרטגי של חברות הביטוח הוא סימן מובהק לכך כי שינוי האקלים איננו בגדר איום רחוק, כי אם גורם המשפיע כבר היום על המגזר. לפי דיווחי מינהל האוקיינוס והאטמוספירה האמריקאי (NOSS), ארצות הברית התמודדה עד כה השנה עם שבעה אסונות אקלימיים שנזקיהם עלו על מיליארד דולר. האתגר הפיננסי עבור חברות הביטוח גדל בהתאמה. בעוד שייאלצו לתמחר את הפוליסות בהתאם לסיכונים הגדלים, ציבור גדל והולך ייוותר ללא מטריית הגנה, בשל העלויות הגבוהות.

"אנחנו צועדים בהתמדה לעבר עתיד בלתי ניתן לביטוח, לא רק בקליפורניה, אלא ברחבי ארצות הברית", כך לפי דייב ג'ונס, לשעבר הממונה על הביטוח בקליפורניה, המוביל את יוזמת סיכוני האקלים בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת קליפורניה בברקלי, שאמר את הדברים בשיחה עם האתר "ווקס".

בהינתן השפעת שינויי האקלים, מומחים סבורים כי על חברות ביטוח וממשלים לפעול בשיתוף פעולה כדי לפתח כלים ותמריצים שיסייעו למשקי הבית להסתגל לשינויים. כך, הממשל הפדרלי הקים את התוכנית הלאומית לביטוח שיטפונות, ואילו רשויות קליפורניה מעודדות חברות ביטוח להשקיע ביוזמות להפחתת השפעות שינויי האקלים. אחת התוכניות מתמרצת קהילות להכין את בתיהן לתרחיש של שריפה, בתמורה להנחה במחירי הביטוח.

תגיות