אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיץ' הורידה את דירוג האשראי של ארה"ב: "הידרדרות בסטנדרטים של הממשל" שרת האוצר של ארה"ב ג'נט ילן | צילום: STEFANO RELLANDINI / AFP

פיץ' הורידה את דירוג האשראי של ארה"ב: "הידרדרות בסטנדרטים של הממשל"

סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית הורידה את דירוג ארה"ב מ-AAA, הגבוה ביותר, ל-AA+. פיץ' הודיעה כבר לפני כחודשיים כי הכניסה את דירוג החוב של ארצות הברית לרשימת מעקב שלילית ברקע משבר תקרת החוב. שרת האוצר ילן: ההחלטה "שרירותית ומבוססת על נתונים ישנים"

02.08.2023, 07:29 | ליטל סמט

סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית פיץ' הורידה את הדירוג של ארצות הברית מ-AAA, הגבוה ביותר, ל-AA+, ומסרה כי "חלה הידרדרות מתמדת בסטנדרטים של הממשל בשני העשורים האחרונים, כולל בענייני תקציבים וחוב".

שרת האוצר האמריקנית ג'נט ילן אמרה כי ההחלטה "שרירותית ומבוססת על נתונים ישנים". בכיר בממשל האמריקני: "החלטה מוזרה וחסרת בסיס שמתעלמת מכלכלה עמידה".

פיץ' הודיעה כבר לפני כחודשיים כי הכניסה את דירוג החוב של ארצות הברית לרשימת מעקב שלילית על רקע משבר תקרת החוב, וכעת כאמור החליטה על הורדת הדירוג.

אך המשבר נפתר לאחר שתקרת החוב החדשה אושרה בסנאט ברוב של 63 מול 36 - שלושה ימים לפני הדד-ליין שבו הממשל היה מתקשה לממן את פעילותו וארה"ב היתה עשויה להיקלע לחדלות פירעון.

לפי סוכנות דירוג האשראי, הורדת הדירוג משקפת "החמרה צפויה בתנאים הפיסקאליים בשלוש השנים הבאות" וכן את "נטל החובות הממשלתי הגבוה והגדל". בפיץ' ציינו עוד גם "שחיקה במשילות" לאורך שני העשורים האחרונים "שבאה לידי ביטוי במשברים חוזרים סביב תקרת החוב הנפתרים רק ברגע האחרון".

המשבר האחרון הסתיים כאמור ביוני לאחר שהבית הלבן הגיע בדקה ה-90 להסכמה עם הרפובליקנים על העלאת תקרת החוב. גורם נוסף לדאגה שציינו בפיץ' הוא נטל החובות הגבוה של הממשל האמריקאי. לפי ההערכות, הגירעון יטפס השנה לשיעור של 6.3% מהתוצר מ-3.7% ב-2022, וישקף "ירידה בהכנסות הממשל, תוכניות הוצאות חדשות ונטל ריבית גבוה יותר". בפיץ' מעריכים גם כי הצמיחה האמריקאית תושפע לשלילה ממיתון, שלפי התחזית שלהם יקרה ברבעון הרביעי של 2023 וברבעון הראשון של השנה הבאה.

פיץ' היא אחת משלוש סוכנויות דירוג האשראי המובילות שמשקיעים וכלכלנים ברחבי העולם עוקבים אחר ההחלטות שלהן. במודי'ס ממשיכים להחזיק בדירוג AAA לארה"ב, בעוד ש-S&P הורידו את הדירוג כבר ב-2011 לאחר המשבר הקודם סביב העלאת תקרת החוב.

ההחלטה של פיץ' כבר ספגה ביקורת בארה"ב. כך למשל שרת האוצר ג'נט ילן טענה כי מדובר בהחלטה "שרירותית המבוססת על נתונים לא מעודכנים". עוד הוסיפה: "בפיץ' הכריזו על השינוי כעת על אף התקדמות שחווינו ברבים מהמדדים עליהם מבססים פיץ' את ההחלטה". בדומה, לארי סאמרס שכיהן כשר האוצר בממשל קלינטון טען כי ההחלטה הזו של פיץ' להוריד את הדירוג "כשהכלכלה נראית חזקה מכפי שציפו היא הזויה ולא הולמת", כתב בטוויטר.

דירוג נמוך יותר לרוב מוביל לעלויות הלוואה גבוהות יותר בשוקי האג"ח. אולם, לא ברור אם כך יקרה הפעם זאת בהתחשב בכך שלאחר הורדת הדירוג של S&P ב-2011 כמעט לא הובילה לשינוי בשווקים.



תגיות