אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אורי אלון: "נגמר עידן הצמיחה, הגיע הזמן להסתכל גם על רווחיות" אורי אלון | צילומים: יובל חן, אוראל כהן

ראיון

אורי אלון: "נגמר עידן הצמיחה, הגיע הזמן להסתכל גם על רווחיות"

אלון הוא אחד היזמים המצליחים שהולידה התעשייה המקומית. הוא כיהן בתפקידים בכירים בגוגל וטוויטר, הקים את קומפאס שהונפקה בנאסדק, וכיום מייעץ ליזמים. היום הוא מכריז על תרומה של 2 מיליון שקל למרכז היזמות והחדשנות של אוניברסיטת תל אביב: "האוניברסיטאות צריכות להכין את הסטודנטים להיות גם יזמים"

30.06.2022, 09:25 | מאיר אורבך

"היינו בתקופה שהדבר היחיד שהיה חשוב הוא צמיחה, ואני מקווה שאנחנו נכנסים לעידן שבו מסתכלים על כלכלה אמיתית שיש בה חשיבות לרווחיות", אומר לכלכליסט ד"ר אורי אלון.

אלון הוא אחד היזמים המצליחים שהולידה התעשייה המקומית. הוא מכר חברה לגוגל ולטוויטר ובשתיהן כיהן בתפקידים בכירים ולאחר מכן הקים את חברת קומפאס שהונפקה בנאסדק. לפני כשנה וחצי פרש אלון מקומפאס וכיום הוא מייעץ ליזמים. בישראל מוכר אלון כאחד הבעלים לשעבר של קבוצת הכדורסל הפועל ירושלים. היום הוא מכריז על תרומה של 2 מיליון שקל למרכז היזמות והחדשנות של אוניברסיטת תל אביב.

בשיחה עם כלכליסט מספר אלון: "מאז שעזבתי את דירקטוריון קומפאס אני בעיקר בארץ ומעורב בכל מיני פעילויות. אני משקיע בחברות ואוהב לעבוד עם צעירים". אלון מאמין שצעירים רבים רצים לאקזיט ומוותרים על האקדמיה. "לא צריך רק לרדוף אחרי אקזיטים, השכלה אקדמית מביאה אותך יותר רחוק גם בזמנים פחות טובים וגם בזמנים האלה. הרבה אנשים פנו אליי ואמרו שלימודים לא מכינים לחיים האמיתיים וליזמות. פניתי לאוניברסיטה ואמרתי להם שהם יודעים להקנות ידע תיאורטי אבל לא להכין את הסטודנטים להיות גם יזמים".

אלון מאמין שלמרות התקופה הקשה שבפתח זהו הזמן הנכון ביותר לתוכנית שתלמד יזמות: "עכשיו זה הזמן. תחשוב על בוגרי תואר ראשון במדעי המחשב, הם יקימו חברות חדשות ומדהימות אחרי שיעברו את ההכשרה שנקנה להם".

אלון רואה שנים שעברה התעשייה, תקופה שיצרה הרבה בעיות: "הייתה אינפלציה של מחירים ושווי, וטוב שיש מידי פעם שינוי מהותי של השוק. אני מאמין שעכשיו תהיה הסתכלות על הבסיס והיסודות של חברה מעבר לצמיחה שאותה קידשו כל השנים. השינוי שהשוק עובר חשוב, הצמיחה תמשיך, אבל חשוב לתת לבוגרים של עכשיו יסודות איך להתחיל לבנות חברה ואיך להיות יזם. להיות מדען זה לא כמו להיות יזם. לא הקנו לי בכל הלימודים גם בדוקטורט את כל הכלים האלה. קיבלתי הרבה עצות טובות לאורך הדרך אבל לא משהו מתודולוגי ומסודר".

אלון, כאמור, החליט לא רק לדבר אלא לתרום מהונו וזמנו למען חינוך אקדמאים ליזמות: "לאוניברסיטה יש כלים, ואני מחויב לשלוש שנים ומקווה שישתמשו בכסף שלי ובמשאבים שאני מקצה. נעביר קורסים מאוד מעניינים על יזמות ונבחר את האנשים המעניינים. אנחנו מציעים תוכנית מלאה לסטודנטים בתל אביב שמקבלים קורס מלא שעוסק ביזמות: איך אתה נהיה יזם? איך עושים את הצעדים הראשונים, ומדהים לשמוע שאנשים שסיימו תואר לא יודעים כלום על יזמות, שווי וגיוסי הון ושם יקבלו כלים טובים מאוד".

לצד תוכנית היזמות יתמוך אלון גם בתוכנית הכשרת נשים שנמצאות בתואר שני או שלישי להיות יזמיות: "צריך עוד נשים בתעשייה בצורה מאוד ברורה. בארץ רואים פחות נשים יוזמות, אבל אני מאמין שזה ייתן דחיפה מאוד גדולה לתוספת של הנשים לתעשייה". כמו כן יתמוך אלון בהאקתון של האוניברסיטה ובמרכז היזמות.

אלון מאמין שאנחנו נמצאים לפני שינוי משמעותי של התעשייה: "בשנה וחצי האחרונות חוץ מהמשפחה שגידלתי אני פוגש יזמים בתחילת הדרך שדיברו על שווי מאוד גבוה כבר בשלב הסיד, של 50 או 100 מיליון דולר, שזה לא נתפס. עד היום העולם היה במקום מאוד ספציפי מבחינת שווי ומה אתה עושה בדרך, וזה הזכיר את שנות ה-2000. עכשיו יש הבנה שעוברים מעולם של צמיחה ותחזית הכנסות לשווי על פי רווח.

"גם אם אתה עושה 50 מיליון דולר שואלים אותך מה איכות ההכנסה, האם זה הכנסה שמייצרת רווח או הכנסה הנסמכת על גיוסי הון. הרבה חברות שמות דגש על רווח, גם הענקיות, כולן מנסות לשפר רווחיות. כשהייתי בטוויטר הסתכלו רק על צמיחה ואף אחד לא חשב על רווח, כולם האמינו שמתישהו נגיע לזה, אבל העולם הולך היום למקום אחר. גם קומפאס, שאני רק יועץ שלה, היום עובדים מאוד קשה בשביל להראות שהם בדרך לרווח אמיתי והשוק בוחן את זה מקרוב. יש חברות מאוד טובות שהן על גבול רווחיות וזה לא מספיק. השינוי הזה טוב ובריא".

במסגרת התוכנית של מרכז היזמות והחדשנות תוקם ועדה שתכלול נציגים מהקרן של אלון ומומחים מכל התחומים באוניברסיטת תל אביב. ועדה זו תלווה את הפרויקטים המועמדים במסלולים השונים – ותטפח את הדור הבא של יזמות כחול-לבן. התרומה של אלון תאפשר לאוניברסיטה להרחיב את פעילות המרכז, עם דגש על הנגשתו לחוקרים ולסטודנטים מכל תחומי הדעת בקמפוס.

תמיכת אלון תזניק שלושה פרויקטים חדשים במרכז היזמות: מסלול שיציע קורסים בנושא יזמות לסטודנטים בדגש על תלמידי תואר ראשון, האקתון תחרותי שנתי למציאת פתרונות מהירים ורב-תחומיים למגוון אתגרים חברתיים וסביבתיים, ועוד ותוכנית חדשה לקידום יזמות בקרב נשים בקמפוס, במטרה להגדיל את חלקן של סטודנטיות במגוון התארים בעולם העסקים והיזמות.

פרופ' משה צבירן, מנהל מערך החדשנות היזמות באוניברסיטת תל אביב, אמר כי "התרומה של ד"ר אלון תאפשר לאוניברסיטה למנף את פעילותו של מרכז היזמות האוניברסיטאי שהוקם בתמיכה ראשונית של הועדה לתכנון ותקצוב ולהרחיב את פעילותו בתחומי ההוראה והנחלת הידע לכלל הסטודנטים והחוקרים, מתוך מטרה להגדיל את החשיפה לנושאי היזמות והחדשנות בכל רחבי הקמפוס".

תגיות