אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פאגאיה נכנסה לנאסד"ק לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר - וצנחה ב-13% הנפקת פאגאיה בנאסד"ק | צילום: עידו איז'ק

פאגאיה נכנסה לנאסד"ק לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר - וצנחה ב-13%

חברת הפינטק הישראלית גייסה 350 מיליון דולר ממשקיעים מוסדיים באמצעות מיזוג עם ספאק למרות שאחד החתמים נטש; גל קרובינר, מייסד משותף ומנכ"ל פאגאיה: "הרבה חתמים עוזבים את הספאקים, אבל זה מכשיר ששומר על ציבור המשקיעים"

23.06.2022, 23:08 | סופי שולמן

"אנחנו יודעים שהשווי שלנו היום גבוה יחסית למתחרים", אמר היום (ה') גל קרובינר, מייסד משותף ומנכ"ל חברת הפינטק פאגאיה. "אבל המשקיעים שמהם גייסנו את הכסף הם גופים מנוסים ומתוחכמים שמסתכלים על הטווח הארוך. הם לא בוחנים את התשואה שנה קדימה, אלא כגופים שרגילים לפעול בשוק ההשקעות הפרטיות, מסתכלים חמש ועשר שנים קדימה".

פאגאיה השלימה את הנפקתה בנאסד"ק באמצעות מיזוג עם ספאק לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר. מניית פאגאיה (סימול "PGY") צנחה היום ב-15% מתחת לשווי בהנפקה, שבולט בניתוק שלו ממה שהתרחש בשוק מניות הטכנולוגיה מאז ספטמבר, אז נחתם ההסכם עם הספאק EJF שלתוכו התמזגה החברה.

היום מדובר בשווי דמיוני כאשר מתחרותיה של פאגאיה בתחום החיתום האוטומטי של אשראי באמצעות כלים של בינה מלאכותית, בהן UPSTART ו-AFFIRM, נסחרות ברמות של 5-3 מיליארד דולר, זאת על אף שחלקן גדולות משמעותית מפאגאיה בהיקפי הפעילות.

"למשקיעים שנכנסו בשלב ה-PIPE (השקעה פרטית בחברה ציבורית - ס"ש) ברור לאן העסק הולך וחלקם, כמו קרן טייגר גלובל למשל, השקיעו בפאגאיה גם בסבבים מוקדמים יותר והם מכירים היטב את החברה", אמר קרובינר.

"מבחינת ציבור המשקיעים בספאק עצמו, ברור שהיה שיעור פדיון גבוה כמו בכל הספאקים בתקופה האחרונה. זה מבטא את החשש לטווח הקצר, אבל זה היתרון של מכשיר כמו ספאק שמאפשר לציבור לאשר את המיזוג, אבל למשוך את כספם", הוסיף.

במסגרת ההנפקה גייסה פאגאיה 350 מיליון דולר משורה של גופים מוסדיים, בהם טייגר גלובל, קרן העושר של סיגנפור, קרן הפנסיה של אונטריו וקרן G SQUARED, כאשר היקף הגיוס אף הוגדל מ-200 מיליון דולר לפני מספר חודשים.

כעת מונה קופת המזומנים של פאגאיה יותר מחצי מיליארד דולר, מה שיאפשר לתמוך בקצב הצמיחה המהיר שהיא הציגה בשנה שעברה וגם לבצע רכישות בהמשך הדרך. בין המרוויחים הישראלים מההנפקה קרן הון סיכון ויולה ונצ'רס וגם העמיתים של כלל ביטוח, שהשקיעו בפאגאיה בסבבים מוקדמים.

הספאק שלתוכו התמזגה פאגאיה ואשר מפסיק להתקיים החל מהיום גייס 288 מיליון דולר, אך מרבית הסכום נפדה בחזרה על ידי המשקיעים. עוד לפני כן, בשבוע שעבר ובמקביל לאישור המיזוג עם פאגאיה, צנחה מניית הספאק ב-44% והתאוששה רק קלות אתמול. חלק מהנפילה נבעה גם מהתפטרותו של בנק ההשקעות ברקליס שהיה חתם ההנפקה של הספאק מתפקידו תוך שהוא מוותר על כל העמלות שמגיעות לו בעסקה שעליה עבד יותר משנה.

"ההתפטרות של ברקליס לא קשורה לפאגאיה או לספאק, אלא נובעת ממגמת יציאה של בנקי השקעות מעסקאות ספאק בעקבות שינויים רגולטוריים שמובילה רשות ניירות ערך האמריקאית. גם גולדמן סאקס ובנק אוף אמריקה הודיעו ביום אחד שהם עוזבים את הספאקים שעבדו איתם", אמר קרובינר.

גולדמן סאקס אכן הודיע בתחילת מאי כי הוא יוצא באופן גורף מליווי כל הספאקים שליווה בגיוס, כדי לא להיות חשוף משפטית אם תשתנה החקיקה סביב הספאקים.

עם זאת, ברקליס יצא רק מעסקת פאגאיה וגם עשה זאת באופן חריג שבוע לפני אישורה על ידי בעלי המניות. בנקי ההשקעות ג'יי פי מורגן ו-UBS, ששימשו כחתמים בעסקה גם הם, המשיכו ללוות אותה.

פאגאיה הוקמה ב-2016 על ידי המנכ"ל קרובינר, סמנכ"ל הטכנולוגיה אביטל פרדו וסמנכ"ל ההכנסות יהב יולזרי. החברה פיתחה מערכת אוטומטית לחיתום, שמאפשר לנותני אשראי להגדיל את היקפי ההלוואות ולשפר את התהליכים.

פאגאיה חוותה צמיחה מואצת מאז הקורונה והפכה לספקית פתרונות חיתום לחלק גדול מפלטפורמות מתן האשראי המקוונות בארה"ב וגם לבנקים. על רקע זה זינקו הכנסות החברה ביותר מפי ארבעה ל-474 מיליון דולר ב-2021, לעומת 99 מיליון דולר בלבד ב-2020.

הכנסות אלה אף היו גבוהות ב-17% מתחזיות פאגאיה שניתנו עם חתימת ההסכם עם הספאק בספטמבר 2021. היקף ההלוואות שעבר דרך החברה הישראלית שולש ל-4.9 מיליארד דולר בשנה שעברה.

בעקבות הצמיחה החדה בפעילות, הגיעה פאגאיה לתזרים חיובי של 50 מיליון דולר מפעילותה לעומת 4.6 מיליון דולר ב-2020. לדברי קרובינר אין חשש בפאגאיה מפני האטה בפעילותה על רקע עליית הריביות והאפשרות למיתון עולמי: "דווקא כאשר המצב פחות טוב, חשיבות החיתום במתן אשראי עולה".





תגיות