אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנלייט לא עמדה בתחזיות ולמדה שלנאסד"ק חוקים משלה פאנלים סולאריים של אנלייט אנרגיה | אתר החברה

אנלייט לא עמדה בתחזיות ולמדה שלנאסד"ק חוקים משלה

חברת האנרגיה המתחדשת הציגה בדו"חות הכספיים לרבעון ול־2023 זינוק דו־ספרתי בהכנסות ותלת־ספרתי ברווח הנקי, אך בשל ירידת מחירי החשמל בארה"ב פספסה את תחזיות האנליסטים והמניה ירדה ב־5.4%

27.02.2024, 09:59 | עדיאל איתן מוסטקי

חברות ישראליות רבות שואפות להיסחר בנאסד"ק, שמרכזת אליה את מרב תשומת הלב של המשקיעים. אבל לנאסד"ק יש חוקים משלה, וחברות עשויות לעיתים לגלות אותם בדרך פחות נעימה.

זה מה שקרה אתמול לאנלייט, אחת מחברות האנרגיה המתחדשת הגדולות בישראל. החברה, שמנוהלת בידי גלעד יעבץ, פרסמה אתמול את הדו"חות הכספיים שלה לרבעון הרביעי של 2023 ולשנה כולה. זו הפעם הרביעית שאנלייט, שנסחרת בשווי 7.24 מיליארד שקל, מפרסמת דו"חות לפי הכללים של נאסד"ק, לאחר שהפכה לחברה דואלית לפני שנה בדיוק, בסוף פברואר 2023.

על פניו, התוצאות הכספיות של אנלייט היו מרשימות. זינוק דו־ספרתי בהכנסות, וזינוק תלת־ספרתי ברווח הנקי, אולם המשקיעים שלחו את המניה של אנלייט לירידות של עד 8% בתחילת המסחר בבורסת ת"א. את יום המסחר סיימה מניית החברה בירידה של 5.4%.

הסיבה לירידות החדות נעוצה בכך שאנלייט פספסה במעט את תחזיות האנליסטים – אחד הגביעים הקדושים של וול סטריט, שבה המשקיעים לא מהססים לשלוח מניות מטה בחדות בשל סנטימנט שלילי שנובע מפספוס תחזיות, הורדת תחזיות, או החלטה לא לפרסם תחזיות כלל, בדומה לוויקס, שחוותה נפילה של 25% ביום אחד בעת שפרסמה בפברואר 2022 את הדו"חות שלה ל־2021, אך לא סיפקה תחזיות קדימה, בשל "חוסר יכולת נוכח אי־הוודאות".

ההכנסות של אנלייט ברבעון הרביעי הסתכמו ב־74 מיליון דולר, ניתור של 21% בהשוואה להכנסות של 61 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. ההכנסות בסיכום 2023 עמדו על 256 מיליון דולר, זינוק של 33% בהשוואה להכנסות של 192 מיליון דולר ב־2022. העלייה בהכנסות מקורה בחיבור של פרויקטים חדשים לרשת החשמל. כלומר, אנלייט החלה למכור חשמל מהם. מדובר על פרויקטים בהספק של 487 מגה-ואט, מתוכם חוברו 76 מגה-ואט ברבעון הרביעי. בכך הגיע ההספק המותקן הכולל של החברה ל־1.8 ג'יגה-ואט.

אולם האנליסטים ציפו ליותר. ממוצע האנליסטים חזה הכנסות של 89 מיליון דולר ברבעון ושל כמעט 267 מיליון דולר בשנה כולה. לא מדובר בפער משמעותי, אך כאמור, בוול סטריט נוטים להעניק משקל רב לסוגיית התחזיות. פספוס התחזיות התרחש בשל ירידת מחירי החשמל ברבעון האחרון של השנה, מה שהביא לביצועים מעט חלשים יותר מאלו שחזו האנליסטים, שגיבשו את התחזיות שלהם במועד מוקדם יותר, כשמחירי החשמל היו גבוהים יותר.

הדבר השתרשר גם לשורת הרווח הנקי. ברבעון הרביעי הרווח הנקי עמד על 16 מיליון דולר, עלייה של 48% לעומת רווח נקי של 11 מיליון דולר ברבעון הרביעי של 2022. בשנה כולה הרווח הנקי הסתכם ב־98 מיליון דולר, זינוק של 157% בהשוואה לרווח נקי של 38 מיליון דולר ב־2022. הרווח הנקי בשנה משקף רווח של 0.61 דולרים למניה, בעוד שהאנליסטים חזו רווח של 0.7 דולרים למניה.

הצפי של אנלייט ל־2024 הוא לסיים את השנה עם הכנסות של 360-335 מיליון דולר, שהם כ־36% יותר מההכנסות של 2023, אם מתייחסים למרכז טווח התחזית. העלייה הזו אמורה לקרות בזכות חיבור משמעותי של פרויקטים לרשת החשמל במהלך השנה. הצפי של אנלייט הוא לחבר לחשמל במהלך השנה הזו עוד 543 מגה-ואט של כושר ייצור, מה שיגדיל את הפורטפוליו ב־29%, ועוד 1.6 ג'יגה-ואט של אגירה, מה שיכפיל את הפורטפוליו פי 6.

כשבוחנים את תוצאות אנלייט ב־2023, ניתן לראות שההכנסות ממערב אירופה זינקו ב־53% והיבשת כבר אחראית ל־35% מהכנסות החברה. אולם בכוונת אנלייט לשנות את המצב הזה, שכן מרב הצבר שלה הוא בארה"ב, שכרגע אחראית רק ל־1% מההכנסות, לאחר שפרויקט בהספק של 106 מגה-ואט חובר בשנה שעברה. אך מכיוון ש־61% מהצבר, שעומד על 9.5 ג'יגה-ואט, הוא בארה"ב, תמונה זו עתידה להשתנות.

זו גם הסיבה, או לפחות אחת מהן, שמלכתחילה אנלייט החליטה לבצע הנפקה בארה"ב ולהפוך לדואלית. ההיגיון המנחה שלה היה שאם מרבית הצבר של החברה נמצא בארה"ב, כדאי שהחברה תיסחר בבורסה מקומית ותפתח קשרים עם המשקיעים המקומיים, שהם המשקיעים הגדולים בעולם.

אנלייט הנפיקה בפברואר אשתקד וגייסה מהמשקיעים 252 מיליון דולר, בדיסקאונט קל על מחיר המניה בבורסת ת"א באותה עת. מחיר המניה עמד על 18 דולר וכעת הוא 16.8 דולר. שווי החברה עומד כאמור על 7.24 מיליארד שקל, דומה לשל המתחרה המרכזית שלה, אנרג'יקס שבשליטת אלוני חץ.

תגיות