אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן ADQ של ממשלת אבו דאבי רוכשת את השליטה בהפניקס ב-2.3 מיליארד שקל אייל בן סימון על רקע בניין הפניקס | צילום: שרון ענבי, ענבל מרמרי

בלעדי

קרן ADQ של ממשלת אבו דאבי רוכשת את השליטה בהפניקס ב-2.3 מיליארד שקל

הקרנות האמריקאיות סנטרברידג' וגלאטין חתמו על מזכר הבנות למכירת 25% ממניות חברת הביטוח לחברת האחזקות שבבעלות ממשלת אבו דאבי. מנכ"ל הפניקס אייל בן-סימון והיו"ר בני גבאי ירכשו 2% מהמניות. הקרנות האמריקאיות מציגות רווח של פי 2.5 על הפניקס בתוך שלוש שנים

13.12.2022, 18:36 | גולן חזני

הגוף המוסדי הגדול בישראל מחליף ידיים: ל"כלכליסט" נודע שחברת האחזקות ADQ, שבבעלות ממשלת אבו דאבי, רוכשת את השליטה (25%) בחברת הביטוח הפניקס מידי קרנות ההשקעה האמריקאית סנטרברידג' וגלאטין פוינט תמורת 2.3 מיליארד שקל. במסגרת העסקה רוכשים גם חברי הנהלת הפניקס, בראשות המנכ"ל אייל בן-סימון והיו"ר בני גבאי, נתח של 2% מהחברה, תוך שהם מתחייבים להישאר בתפקידיהם למשך כחמש שנים. הקרן האמריקאית גלאטין תישאר עם אחזקה של 6% בהפניקס, ותמשיך להיות שותפה לגרעין השליטה.

השווי של הפניקס בעסקה עומד על 9.2 מיליארד שקל, והוא נמוך במעט משווי השוק הנוכחי שלה – 9.5 מיליארד שקל, שהופך אותה לחברת הביטוח בעלת שווי השוק הגבוה בישראל. אולם השווי בעסקה גבוה במעט משווי השוק באוקטובר, אז החלו המגעים בין הצדדים.

המגעים האלו הגיעו הערב לשיאם, כשנחתם מזכר ההבנות בין הצדדים. עכשיו יתחיל תהליך ארוך של קבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים להשלמת העסקה. האישור המרכזי שנדרש הוא של הרגולטור הישיר – רשות שוק ההון. התהליך יכול לארוך מספר חודשים, ובמסגרתו הרגולטור בודק את זהות החברה הרוכשת, המניעים שלה ומצבה הכספי לעומק. כדי לקבל את האישור הנדרש, ADQ תיאלץ "להתפשט" פיננסית מול הרגולטור הישראלי. גם רשות התחרות צריכה לאשר את העסקה.

הפניקס מנהלת נכסים בהיקף של 364 מיליארד שקל. סכום העתק הזה הוא למעשה חסכונות של הציבור, ולכן הבדיקה של הרוכשת תהיה דקדקנית. אולם יש סיכוי טוב שהרוכשת תקבל את האישורים הנדרשים, בין היתר בזכות תקדים שהתרחש השנה כשחברת מובאדלה פטרוליום, שגם היא מאבו דאבי, קיבלה את האישורים הנדרשים כדי לרכוש נתח של 22% ממאגר הגז תמר תמורת 1.1 מיליארד דולר. איש העסקים אהרון פרנקל מחזיק באופציה לרכוש 11%, מחצית מהאחזקות, של מובאדלה פטרוליום. בנוסף, מבחינה פוליטית-מדינית העסקה עשויה לקבל רוח גבית משום שבמידה רבה היא מבוססת על הסכמי אברהם, שבמסגרתם מדינות איחוד האמירויות התחייבו להשקיע 10 מיליארד דולר בחברות ישראליות.

העובדה שהעסקה נחתמת בעת שהשווקים ברחבי העולם רועדים, כמו גם הדרישה שהנהלת הפניקס תישאר בחברה חמש שנים נוספות, היא בגדר הבעת אמון גדולה של האמירתים בחברה עצמה, בדירקטוריון, בהנהלה – שהפכה את הפניקס בשנים שבהן היא נשלטה על ידי סנטרברידג' וגלאטין פוינט למוסדי הגדול בישראל, הן מבחינת שווי שוק והן מבחינת נכסים מנוהלים – ובמשק הישראלי.

ADQ היא חברת אחזקות בבעלות ממשלת אבו דאבי שהוקמה ב-2018. השם שלה הוא למעשה ראשי תיבות של Abu Dhabi Developmental Holding Company, והיא מנהלת כ-150 מיליארד דולר ומשקיעה ב-11 סקטורים שונים. בין היתר היא משקיעה בבריאות, במדעי החיים, בתחבורה ובלוגיסטיקה. עם ההשקעות הבולטות של החברה ניתן למנות את חברת התעופה ויז (WIZZ), שמתמחה בטיסות לואו קוסט, ואת חברת התעופה איתיחאד. החברה מתמחה בהשקעות בחברות מאבו דאבי ומאיחוד האמירויות בכלל, אך היא מבצעת גם השקעות מחוץ לגבולות המדינה. כך השנה ביצעה ADQ השקעה בחברת פרופ-טק (כלומר חברה שפועלת בתחום הפיתוח הטכנולוגי לעולמות הנדל"ן) מיוון. כמו כן החברה השקיעה בקרנות של קבוצת ויולה הישראלית מיליוני דולרים. ADQ מנוהלת על ידי השייח' תהאנון בן זייד, שמכהן כיו"ר, ועל ידי המנכ"ל מוחמד חסן אלסווידי.

ככל שהעסקה תושלם, עבור סנטרברידג' וגלאטין פוינט הפרידה מהשליטה בהפניקס היא עסקה עם תשואה חלומית של פי 2.5. הקרנות רכשו את השליטה (33%) בנובמבר 2019 מידי קבוצת דלק, שבשליטת יצחק תשובה, תמורת 1.57 מיליארד שקל, מה ששיקף להפניקס שווי של 4.8 מיליארד שקל. מאז מניית הפניקס יותר מהכפילה את ערכה, ובשלב מסוים שווי השוק של החברה חצה את הרף של 10 מיליארד שקל – שווי שאליו לא הגיעה מעולם שום חברת ביטוח אחרת.

בנוסף, במהלך שלוש השנים שחלפו הפניקס חילקה דיבידנדים בהיקף של 1.2 מיליארד שקל. החלק של הקרנות האמריקאיות בסכום זה עמד על 400 מיליון שקל. כך שהן ייפרדו מהפניקס עם מזומנים בהיקף של 2.7 מיליארד שקל. בניכוי היקף ההשקעה המקורי (1.57 מיליארד שקל), מדובר על רווח של 1.1 מיליארד שקל במזומן. על כך יש להוסיף את שווי המניות שיישאר ברשותם (6% ששווי השוק שלהם הוא 570 מיליון שקל), מה שמעמיד את הרווח הכולל של שתי הקרנות על 1.7 מיליארד שקל בתוך שלוש שנים.


תגיות