אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גלבוע הנדסה תשתלט על מיזמי תהל הנדסה בישראל פרויקט הולכת מי ים מותפלים לכנרת. רוב הפרויקטים של תה"ל נעשים עבור חברת המים מקורות | צילום: באדיבות מקורות

בלעדי

גלבוע הנדסה תשתלט על מיזמי תהל הנדסה בישראל

גלבוע תיקח על עצמה חלק מחובות תהל ותזרים מיליון שקל. רפק ואלייד מתמודדות על רכישת מטמנת זבל של תהל שנאמדת ביותר מ־60 מיליון שקל

08.02.2023, 06:02 | גולן חזני

חברת גלבוע הנדסה רוכשת את הפרויקטים בישראל של תהל מהנדסים. ל"כלכליסט" נודע כי גלבוע, בבעלות ארז גלבוע, תיקח על עצמה חלק מהחובות של תהל בישראל וכן תזרים לחברה כמיליון שקל, ותקבל תמורתם פרויקטים של החברה בישראל. הרוב המכריע של הפרויקטים נעשים עבור חברת המים מקורות, והיקפם נאמד במאות מיליוני שקלים. מבחינת מקורות מדובר במהלך חשוב שיאפשר את המשך ביצוע הפרויקטים, שהיו בסיכון לנוכח הבעיות של תהל, שביקשה בתחילת פברואר מבית המשפט צו לעיכוב הליכים. מבחינת תהל מדובר בפרויקטים הפסדיים שהיא תוכל להשתחרר מהמחויבות אליהם.

תהל חייבת 114 מיליון דולר, 60 מיליון דולר להפועלים, 26 מיליון דולר ללאומי, 20 מיליון למזרחי טפחות ו־6 מיליון ל־HSBC. בנוסף, תה"ל חייבת 34 מיליון דולר בגין ערבויות בנקאיות שניתנו לפרויקטים, שהעבודה עליהם הוקפאה, ושאת חלקם תיקח גלבוע. לתהל גם חובות מול ספקים ורשות המסים. בנוסף, מול החברה עומדות גם תביעות ב־4 מיליון דולר בהודו ורומניה.

בהמשך לבקשה של תהל, בתחילת פברואר מונה עו"ד רונן מטרי בידי בית המשפט כמנהל הסדר, במטרה להביא את החברה להסדר חוב מול הבנקים ויתר נושיה, בעיקר הספקים.

עוד נודע, כי רפק, שבשליטת תנחום אורן, ואלייד, המנוהלת בידי יצחק סוארי, מתמודדות על רכישת חברת סיתהל - הנכס המרכזי של תהל. המכירה צפויה להניב יותר מ־60 מיליון שקל. מדובר במטמנת אשפה באזור חגל־טליה, והיא נחשבת לעסק רווחי של תהל. סיתהל מטמינה 488 אלף טון פסולת לשנה. ב־2021 היא הרוויחה 25 מיליון שקל במחזור של 99 מיליון שקל. ב־2020 הרוויחה 18 מיליון שקל במחזור של 98 מיליון שקל.

תהל שהוקמה לפני 62 שנה בידי דוד בן גוריון ולוי אשכול כחברה ממשלתית, הידרדרה בשנים האחרונות. החברה מוחזקת בידי קרדן, שבעצמה הגיעה להסדר חוב בעשור הקודם. תהל סובלת זה שש שנים מתזרים מזומנים שלילי, בין היתר בשל הפסדים של חטיבת ההנדסה. החל מהרבעון השני של 2019 החברה לא עמדה בהתחייבויותיה הפיננסיות.

בעלי החוב של קרדן ניהלו ב־2019 מו"מ מול קרן פימי של ישי דוידי למכירת השליטה בתהל תמורת 10 מיליון דולר, אבל המו"מ לא הבשיל.

החברה מספקת שירותי תכנון הנדסי לפרויקטים בתחום תשתיות המים והשפכים, ועוסקת בתכנון ותפעול מכוני טיהור, שפכים וגז טבעי ובהטמנת פסולת. החברה מעסיקה 290 עובדים, בהם 68 עובדי חטיבת הנדסה בישראל. תה"ל תמשיך בשלב זה לתפעל את הפרויקטים בחו"ל, ביניהם באפריקה, באסיה וגם באירופה.

תגיות