אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה צריכה להיות קפדנית יותר בבחירת השותפים שלה אדלסבורג. פסק הבוררות נותר חסוי | צילום: יח"צ

פרשנות

המדינה צריכה להיות קפדנית יותר בבחירת השותפים שלה

אדלטק וזורלו חויבו בבוררות חסויה לשלם לשותפיהן בדוראד כחצי מיליארד שקל על התנהלותן בבניית תחנת הכוח, אחרי טענות על ניפוח עלויות. הפרשה מעלה תהיות על ההיתר שניתן להן לשלוט בנכסים מרכזיים במשק האנרגיה המקומי

03.07.2023, 06:00 | עדיאל איתן מוסטקי

פסק בוררות יוצא דופן שניתן בשבוע שעבר קבע, כי שניים מבעלי המניות בתחנת הכוח דוראד – אדלטק וזורלו הטורקית – יידרשו להחזיר קרוב לחצי מיליארד שקל לבעלי המניות האחרים בתחנה. התובעים טענו, כי שתי החברות ניפחו את עלויות הקמת התחנה. פסק הבוררות חסוי, ולכן הסיבות הספציפיות בגינן תידרש אדלטק להחזיר מאות מיליוני שקלים לשותפות טרם התבררו.

עם זאת, כבר כעת ההחלטה מעוררת שאלות לגבי התנהלותן של זורלו ובעיקר של אדלטק, במיוחד נוכח מהלך להרחבת תחנת הכוח דוראד שאמור לצאת לפועל בקרוב, אחרי שאושר בחודש שעבר בממשלה.

הדרך היחידה למנוע מאדלטק להיות שותפה בהקמת תחנות הכוח החדשות בדוראד, ואף לחייב אותה למכור את חלקה בתחנות הקיימות, היא רק אם יהיה רישום פלילי במסגרת פסק הבוררות, לאחר בחינה של משרד המשפטים, כשגם ללא הרישום הפלילי עולה השאלה - האם נכון לתת לבעלי הון, שסימן שאלה מרחף מעל התנהלותם, לשלוט בנכסים בשוק האנרגיה ואף להרחיב את פעילותם.

דוראד מוחזקת על ידי ארבעה בעלי מניות עיקריים: קצא"א (37.5%), זורלו (25%), דורי אנרגיה (18.75%) ואדלטק (18.75%). על אף שאדלטק אינה בעלת השליטה בתחנה, יש לה כוח לא מבוטל בשוק האנרגיה הישראלי. החברה, שבשליטת אורי אדלסבורג, מחזיקה ביחד עם שיכון ובינוי (בחלקים שווים) בשתיים מתוך שלוש תחנות הכוח שהופרטו על ידי חברת החשמל: רמת חובב וחגית מזרח, ונאסר עליה בשל כך להתמודד במכרז על תחנת אשכול.

כוחו של אדלסבורג בשוק האנרגיה הישראלי כל כך משמעותי שרשות החשמל, בהמלצת ועדת הריכוזיות ברשות הממונה על התחרות מיכל כהן, פסלה את אדלסבורג מלהתמודד על המכרז להפרטת תחנת הכוח באשכול, שבמידה והיה זוכה - היה בעל אחזקות ב-27% מהחשמל המופק בישראל באמצעות גז טבעי. כיום מחזיק אדלסבורג ביותר מ-10% מייצור הגז הטבעי בישראל - ועם ההרחבה של תחנת דוראד, ייתכן והשיעור יגדל. על פי חוק הריכוזיות יש איסור לחברה אחת להחזיק ביותר מ-20% מייצור החשמל בארץ בגז טבעי.

באדלטק טענו במענה ל"כלכליסט" ש"מדובר בהליך אזרחי לחלוטין, שעיקרו סכסוך כספי בין בעלי המניות ופסק הבוררות לא כולל קביעות פליליות". זו גם הסיבה שבגינה הסדר הבוררות נותר חסוי.

אבל היה ראוי שלפחות חלק מהסדר הבוררות יהיה גלוי לציבור הרחב וזאת משני טעמים: הראשון – אחזקה בתחנת כוח היא למעשה אחזקה בנכס אסטרטגי שמחייב אישור של המדינה.השני – שאינו פחות בחשיבותו – בעל המניות העיקרי בדוראד הוא הציבור עצמו דרך החברה הממשלתית קצא"א, ומגיע לו לדעת אם פגעו בו.

תגיות