אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה יוזמת שכונה חדשה להרחבת כפר רג'ר - התושבים מתנגדים כפר רג'ר בגבול לבנון. תוכנית ההרחבה היא על שטח של 900 דונם ממזרח לכפר | צילום: אביהו שפירא

המדינה יוזמת שכונה חדשה להרחבת כפר רג'ר - התושבים מתנגדים

לדברי עו"ד סעיד סולימאן המייצג את התושבים, משרד הבטחון התנה את אישור התוכנית בהקמת חיץ ברוחב 250 מ' בין השכונה החדשה לישוב הקיים, אשר כל שימוש בו יהיה באישור הצבא ולכן יאבד את ערכו הנוכחי

22.11.2023, 14:34 | גיא נרדי

הותמ"ל, הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור, היתה אמורה לדון היום בתוכנית להקמתה של שכונה חדשה בכפר הערבי רג'ר (ע'ג'ר), הנמצא בגבול ישראל לבנון. ליתר דיוק, שליש ממנו נמצא בישראל, ועוד שני שליש בלבנון. הישוב, שבו מתגוררים כ-3,000 תושבים, הוכרז כמועצה מקומית בשנת 1982, לאחר שסופח עם רמת הגולן תחת חוק רמת הגולן ב-1981. עד לפני כשנה, הכפר הוכרז כשטח צבאי סגור והיה נתון במעין מצור.

התוכנית להרחבת הישוב (תמ"ל 1099), שהיא יוזמה של משרד הבינוי והשיכון, ועליה חתום האדריכל דני קייזר, לשעבר מהנדס העיר ת"א-יפו, מציעה תוספת של 1,300 יח"ד ל-500 יחידות הדיור הקיימות, ועוד מבני תעשייה ושטחי ציבור. הבנייה, בשטח של 900 דונם, מתוכננת באתר שממוקם מזרחית לכפר הקיים. למעשה, מדובר בישוב חדש, עם "זיקה" לישוב הקיים. ע"פ הוראות התוכנית: "אופי התכנון המוצע מאפשר שמירה על המאפיינים הקהילתיים הייחודיים לכפר רג'ר".

ההתנגדות של תושבי הכפר, שעליה חתום עו"ד סעיד סולימאן, מבהירה כי תושבי הכפר כמהים לבנייה חדשה. מתוך ההתנגדות: "תושבי הכפר מעוניינים להביע את היסורים והעינויים המצמררים אותם חוו לאורך תקופת המצור. חירותם נפגעה, התפתחותם צומצמה, את עסקיהם הם העבירו לישובים סמוכים, ואת חייהם הם ניהלו תחת משטר צבאי". המסמך מסביר כי תושבי הכפר נאלצו לנצל כל קרקע פנוייה על מנת לבנות בתים, וגם, ש"הצפיפות הינה חריגה ביותר ביחס לישובים בצפון, ובלתי נוחה לתושבים עצמם".

מתוך ההתנגדות: "במהלך 23 השנים הקודמות, נאלצו חלק מתושבי הכפר בעלי האדמות, לנצל כל קרקע פנויה בכפר על מנת לבנות בתים. חלק מבין אלה שגרים בסמוך לגבול הצפוני של הכפר בנה תוספת של קומות ולצורך זה קיבל אישור מיוחד מטעם הצבא. עניין זה המשיך עד כה ואף ימשך, אם לא תאושר תוכנית ההרחבה, ויביא להפרת הוראות תוכנית המתאר הארצית תמ"א 35".

עו"ד סולימאן מסביר שהתוכנית המקודמת ע"י משרד הבינוי והשיכון בעייתית משום שהיא מציעה הקמה של שכונה מנותקת מבחינה פיזית מהיישוב הקיים. לדבריו, משרד הבטחון התנה את אישור התוכנית בהקמת חיץ ברוחב של 250 מ' בין שני הישובים. היעוד הוא "שטח ציבורי תחת הוראות מיוחדות". כל שימוש בשטח, גם לצרכי חקלאות, אמור להיות באישור הצבא. "אנחנו לא נכנסים לשיקולי משרד הבטחון, אבל בעינינו זה לא הגיוני לייצר חיץ בין הכפר לשכונה החדשה. יש יישובי גדר נוספים, כמו מג'דל שאמס, או מטולה, שבהם אין את הדרישה הזאת וכל פיתוח חדש צמוד ליישוב הקיים".

ראש המועצה המקומית רג'ר, דר' אחמד פאתאלי, שלח אף הוא את התנגדותו לתוכנית המוצעת: "מבדיקת מסמכי התוכנית עולה כי קרוב לשליש מקרקעות התושבים שלנו יופקעו לטובת הציבור. למרות שאנחנו מודעים לחשיבות השטחים הללו, קשה לנו להתמודד עם העברת שטחים רבים מידי התושבים. אנו מבקשים לצמצם את העברת השטחים ולאפשר שימושים חקלאיים ופתוחים ללא בנייה, אך שהבעלות על הקרקע לא תשתנה".

עו"ד סולימאן מזהיר שהפקעת הקרקע תביא לתביעת פיצויים. מתוך ההתנגדות עליה הוא חתום: "שווי הקרקעות ברמת הגולן נע בין 20,000 ל-300,000 דולר לדונם. כתוצאה מאישור התוכנית במצבה היום, במיוחד ללא איחוד וחלוקה, צפוי שווי הקרקעות שבתחום שטח החיץ לרדת ל-0. דבר שיפתח פתח לתביעות כספיות משמעותיות. התביעות יוגשו בגין הנזק שנגרם בהגבלת השימוש או מניעת השימוש בשטח החיץ". עוד הוא מוסיף: "להערכתנו, היקף הפיצויים הצפוי גבוה מיכולתן של הוועדות לשאת. נטל הפיצוי יפול על תקציב המדינה".


תגיות