אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשקיעים יוצאים למאבק בסוכנויות ביטוח ששיווקו קרנות השקעה אלטרנטיביות איתמר גרוטו ונירה רוסו, שהשקיעו בוולת'סטון. "אם תהיה תביעה קבוצתית אצטרף" | צילום: אלכס קולומויסקי Tzvia Shmuelevitch

המשקיעים יוצאים למאבק בסוכנויות ביטוח ששיווקו קרנות השקעה אלטרנטיביות

רשות ני"ע חוקרת האם ניתן גילוי נאות ללקוחות שלהם שווקו קרנות אלטרנטיביות, שהסוכנויות ניהלו בעצמן או שהן שותפות בהן. תביעה שהוגשה נגד סוכנות נטו עשויה ללמד על המנגנון. לקוחות נוספים של נטו מתארגנים לתביעה קבוצתית

04.02.2024, 06:13 | אלמוג עזר

בימים אלו רשות ני"ע מבצעת חקירה רוחבית הנוגעת לשיטות השיווק וההפצה של השקעות לא סחירות על ידי סוכנויות ביטוח. בין היתר הרשות חוקרת אם הסוכנויות הקפידו על מתן גילוי נאות מספק ללקוחות במקרים שבהם שיווקו קרנות השקעה אלטרנטיביות שהן עצמן ניהלו או שהן שותפות בהן, מה שהניב להן, בין היתר, עמלה כפולה על חשבון הלקוח, זאת בשעה שעל פי רוב רווחת בציבור התפיסה שלפיה הסוכנויות משווקות השקעות בצורה אובייקטיבית.

כמו כן, הרשות בודקת אם הסוכנויות והקרנות הקשורות אליהן הפרו את החוק שאוסר עליהן להציע השקעה בקרן השקעות לא סחירות ליותר מ־35 לקוחות (ניצעים) ללא הגשה של תשקיף מסודר ופומבי לרשות ני"ע. במסגרת החקירה, שעליה הוטל צו איסור פרסום, אף עוכבו לחקירה גורמים בכירים בגופים הנחקרים ששוחררו בתנאים מגבילים.

על ההתנהלות של הסוכנויות והקרנות מסוג זה הקשורות אליהן ניתן ללמוד, בתור דוגמה, מתביעה שהוגשה בדצמבר האחרון לבית המשפט המחוזי בת"א על ידי בני הזוג שמואל ורחל שמואל. בני הזוג השקיעו 1.35 מיליון שקל בשלוש קרנות אלטרנטיביות שמנוהלות על ידי בית השקעות ישראלי בשם וולת'סטון (WealthStone).

בני הזוג ביקשו לפדות את מלוא הסכום שהשקיעו, בתוספת התשואה שהובטחה להם לטענתם, בתום תקופת ההשקעה שנקבעה בין הצדדים בחוזה, אך בית ההשקעות השיב להם רק כשליש מהסכום. את ההשקעה ביצעו בני הזוג באמצעות סוכן של סוכנות הביטוח נטו, אחת מהסוכנויות הגדולות בארץ, ובתביעה נטען שהסוכן לא סיפק את גילוי ברור דיו שלפיו בעלי השליטה בסוכנות הם גם שותפים בוולת'סטון.

וולת'סטון הוא בית השקעות שמתמחה בניהול קרנות השקעה פרטיות שמשקיעות בנכסים לא סחירים בכמה תחומים, בהם, בין היתר, אשראי לנדל"ן. בית ההשקעות מגייס כספים מלקוחות כשירים בלבד, כלומר כאילו שהונם הנזיל עומד על לפחות 8 מיליון שקל, בעיקר באמצעות סוכנויות ביטוח ופמילי אופיס'ס.

וולת'סטון הוקם על ידי ירון פיטארו, שבעבר כיהן כסמנכ"ל השקעות בבית ההשקעות פריזמה שקרס ב־2013. לפי האתר של וולת'סטון, בית ההשקעות גייס לאורך השנים מאות מיליוני שקלים ממוסדיים ומשקיעים פרטיים לעשרות קרנות השקעה שבניהולו. אלה העניקו מימון ל־160 פרויקטים נדל"ניים באמצעות 136 שותפויות השקעה, שבניית 40 מתוכם הושלמה ו־68 מהם עדיין מצויים בשלבי בנייה.

לפי התביעה שהגישו בני הזוג שמואל, בשנים 2019-2017 הם השקיעו 1.35 מיליון שקל בשלוש קרנות של וולת'סטון. את הכספים הם העבירו מקופות גמל וקרנות השתלמות שנוהלו בבתי השקעות גדולים ומוכרים — אלטשולר שחם, פסגות וילין לפידות.

לפי התביעה, מי ששיווק לבני הזוג את ההשקעות המדוברות הוא סוכן של נטו, שהציע להם להוציא את הכספים מאותן קופות כדי לקבל דמי ניהול מופחתים. לפי התביעה, הסוכן הוא שהציע להם להשקיע בקרנות של וולת'סטון תוך שהוא מציג את ההשקעות האלו כהשקעות סולידיות שמניבות תשואה של 7% בשנה. לפי התביעה, הסוכן הסביר לבני הזוג כי "מדובר בהשקעה סולידית, בטוחה, מצוינת, אשר תניב להם תשואות מרשימות שלא יוכלו לקבל בשום מקום אחר, וכיוון שמדובר בנדל"ן 'הרי שאין איפה לטעות!' - נדל"ן תמיד מבוקש ו'בטוח מאין כמוהו'".

נטו היא אחת מסוכנויות הביטוח הגדולות בישראל. היא נמצאת בשליטת עידן כץ (35%) ואילן בן־ישי (35%), והיא מנהלת נכסים בהיקף של 50 מיליארד שקל עבור לקוחותיה. כץ ובן־ישי הם גם שותפים של פיטארו בוולת'סטון. בני הזוג שמואל טוענים בתביעה שהגישו כי לא ניתן להם מידע מספק על כך שהסוכן ונטו נמצאים בניגוד אינטרסים בעת ששווקו להם הקרנות של וולת'סטון שקשורות בעקיפין לנטו.

בני הזוג השקיעו 500 אלף שקל באפריל 2017 בקרן וולת'סטון נדל"ן 44, שמשקיעה בפרויקטים של תמ"א 38. לפי הנטען בתביעה, הובטחה להם תשואה של 7% לשנה ו־17.5% לשנתיים וחצי, בניכוי דמי ניהול של 2% לשנה. לכן, לטענתם באוקטובר 2019, כשביקשו לפדות את הכסף, הקרן היתה צריכה להעביר לרשותם 585 אלף שקל. אלא שעד עתה הם קיבלו לידיהם 151 אלף שקל בלבד.

קרן נוספת שבה השקיעו ביולי 2019 היא קרן וולת'סטון מחיר למשתכן טי 13. בקרן הזו השקיעו 600 אלף שקל. תקופת ההשקעה בחוזה נקבעה לשלוש שנים, ולפי התשואה, שלדברי בני הזוג הובטחה להם, הם היו אמורים לקבל לידיהם 726 אלף שקל ביולי 2022. עד עתה הם קיבלו מהקרן הזו 333 אלף שקל בלבד.

השקעה שלישית של בני הזוג בתיווכו של הסוכן נעשתה בדצמבר 2019 בקרן וולת'סטון נדל"ן 86, שבה הם השקיעו 250 אלף שקל למשך שנתיים, ולהיו אמורים לקבל לידיהם 285 אלף שקל בדצמבר 2021. עד אתה קיבלו בני הזוג 11 אלף שקל בלבד. כלומר עד כה קיבלו בני הזוג 495 אלף שקל, בעוד הם טוענים שהיו צריכים לקבל 1.6 מיליון שקל, על השקעה של 1.35 מיליון שקל, כאמור.

משקיע נוסף שטוען שנפגע מוולת'סטון הוא משה כנעני, שבנו, אביב, מנסה לגבש בימים אלו קבוצה של לקוחות כדי להגיש תביעה קבוצתית נגד נטו. לטענתו, אביו השקיע בקרן של וולת'סטון 575 אלף שקל ב־2015, בתיווכה של נטו, ואף שתקופת ההשקעה תמה, לטענתו, ב־2019, עד כה הושבו לאביו 375 אלף שקל.

בשיחה עם "כלכליסט" אמר אביב כנעני כי "אבא שלי משקיע באמצעות נטו יותר מ־10 שנים ופיתח אמון מוחלט ביועץ הפנסיה של הסוכנות. היועץ שיכנע את אבא שלי להשקיע בהשקעות אלטרנטיביות, ואבא שלי סמך עליו בלי להבין את אלמנט הסיכון בהשקעות האלו. היום הוא מתחרט על כך שנכנס להשקעות האלו וחתם על הסכמים דרקוניים בלי להתייעץ עם עו"ד. הוא מנסה לסיים את ההתקשרויות מול הקרנות האלו יותר משנה, ללא הצלחה. הלוואי והיה אפשר לומר שלום ולא להתראות, אבל זה התברר כבלתי אפשרי".

הפנייה לנירה רוסו ולגרוטו

בניסיונו לגבש לקוחות כדי להגיש תביעה קבוצתית נגד וולת'סטון, פנה אביב כנעני לעיתונאית האוכל נירה רוסו ובעלה לואיס, שהשקיעו 500 אלף שקל בקרן של בית ההשקעות, ולאיתמר גרוטו, לשעבר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, שהשקיע 480 אלף שקל. רוסו אמרה ל"כלכליסט" כי היא פנתה אישית לוולת'סטון, שלא באמצעות עו"ד או בהליך משפטי, ודרשה את הכסף בחזרה. לדברי בעלה, הם לא הבינו "את אופי ההשקעה, למרות שאני מבין בנושאים האלו. אני חשבתי שאני משקיע בתיק גדול שכולל כמה השקעות של תמ"א 38, אבל התברר שאני משקיע בשלושה פרויקטים ספציפיים". לדברי רוסו זו הקרן השלישית של וולת'סטון שבה השקיע, כששתי ההשקעות הקודמות עלו יפה. אולם הוא אומר גם ש"אם תהיה התארגנות לתביעה מסודרת של לקוחות נגד בית ההשקעות — אצטרף. נציגי הסוכנות פונים אליי פעם בשנתיים כדי לראות אם אני מעוניין להיפגש, ואני אמרתי להם שעד שאני לא רואה את הכסף, אני לא מוכן לדבר".

"הלקוחות היו מודעים לכל"

מנטו נמסר כי "כסוכנות לתכנון פיננסי ותיקה, שמאז ומעולם שמה לנגד עיניה רק את טובת לקוחותיה, כל פעולותינו נעשו כחוק וגובו בחוות דעת של יועצים משפטיים ובליווי שוטף, וזאת במטרה לייצר מנגנוני הסדרה פנימיים מחמירים לטובת המשקיעים. אנו פועלים בשקיפות מלאה מול לקוחותינו ונוקטים בכל אמצעי הזהירות הנדרשים. כל השקעה, גם אם נחשבת כסולידית, חשופה לסיכונים שעולים בקנה אחד עם הציפייה לתשואות גבוהות על ההשקעה והם משוקפים ללקוחות בפגישות, במצגות ובמסמכי השותפויות שעליהם הם חתומים. סוכנים, מנהלים ושותפים בנטו השקיעו אף הם בשותפויות וולת'סטון, הם, חבריהם ובני משפחתם, מתוך אמונה מלאה שמדובר בהשקעות טובות. באשר לגילוי הנאות: גילוי נאות ומפורש אודות הקשר של נטו לוולת'סטון ניתן באופן שוטף וברור בפגישות ובמצגות למשקיעים. זה גם מצוין במפורש במסגרת הסכמי השותפויות ובאתרי האינטרנט של החברות. וולת'סטון איננה שייכת לנטו וממילא איננה מוחזקת על ידה.

"באשר לטענות של מר כנעני: אנו פועלים במקצועיות ובשקיפות, וטובת המשקיעים עומדת תמיד לנגד עינינו. לקוחותינו מוזמנים להיוועץ עם עורכי דין וכל איש מקצוע אחר שירצו. אנו דוחים כל טענה שהסכמי ההשקעה בוולת'סטון הם 'דרקוניים'. אנחנו מבינים את האכזבה של מר כנעני, אך לצערנו, לעיתים ישנן השקעות שמצליחות חלקית, מתעכבות ואף כאלה שחלילה לא מצליחות. זה חלק מעולם ההשקעות".

"הסיכון משוקף לכל לקוח"

מוולת'סטון נמסר כי "כמו בכל השקעה, גם בקרנות נדל"ן קיים סיכון, והוא חלק בלתי נפרד מהסיכוי לרווח. סיכון זה משוקף לכל משקיע בעת החתימה על הסכם השותפות המוגבלת. באשר לקרנות האמורות, על פי הערכתנו בחלקן תוחזר ההשקעה, בחלקן תוחזר השקעה עם תשואה, כולל ריבית על התארכות זמן השותפות, וחלקן עם סיכון להפסד בשלב זה. בעלי וולת'סטון קיבלו החלטה וולונטרית להחזר חלק מהרווחים לשותפויות הפסדיות".



תגיות