אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברה פוצלה: אחת צנחה, השנייה זינקה ופימי הרוויחה רבע מיליארד שקל מנכ"ל א.מ.ת יואב וינברג, מנכ"ל הייפר גלובל שחף שרגר ומנהל קרן פימי ישי דוידי | צילומים: ניב קנטור ענת קזולה יונתן בלום

החברה פוצלה: אחת צנחה, השנייה זינקה ופימי הרוויחה רבע מיליארד שקל

הקרן, שרכשה שליטה בא.מ.ת מיחשוב ב־2021, פיצלה אותה לאחר שנה לשתיים. פתרונות המחשוב נשארו בא.מ.ת ופעילות ה־OEM הועברה להייפר גלובל, שעיקר פעילותה בחו"ל. מניית הייפר זינקה מאז ב־75%, אך מניית א.מ.ת סבלה עם חברות ה־IT בישראל מהסנטימנט השלילי על רקע מהלכי הממשלה ומשבר ההייטק

15.05.2023, 07:11 | אמיר פרגר

קרנות הפרייבט אקוויטי הן ליגה משל עצמן בשוק ההון, בעיקר משום שחלקן מצליחות להשיא תשואות גבוהות במיוחד שמכות את המדדים. הקרנות האלה נוקטות שיטות שונות להצפת ערך בחברות שהן רוכשות - מרכישה ממונפת, דרך התייעלות אגרסיבית בחברות, ועד השבחתן באמצעות כניסה לתחומי פעילות חדשים ושיפור בתוצאות. אחת הדרכים היא לפצל את החברה הנרכשת לשתיים או יותר, וזאת ממגוון סיבות. לעתים הפיצול מפנה זרקור לפעילות שלא תומחרה בצורה מספקת בידי המשקיעים, לעתים הוא מאפשר מיקוד נכון יותר של הניהול בפעילויות השונות, ולעתים הפיצול משרת את יכולת הקרן להמשיך ליהנות מהפעילות המוצלחת של החברה ומקרב אותה לפרידה מפעילות מוצלחת פחות.

במרץ 2022 הובילה פימי, קרן הפרייבט אקוויטי הגדולה בישראל ובעלת השליטה בא.מ.ת מיחשוב, את פיצולה לשתי חברות, והקימה לצידה את הייפר גלובל. פימי רכשה את השליטה בא.מ.ת (62.5%) שנה קודם לכן תמורת 450 מיליון שקל. סמוך להשלמת הפיצול התייצבו שווי א.מ.ת על 1.05 מיליארד שקל ושווי האחזקות של פימי בה על 659 מיליון שקל — כלומר רווח על הנייר של 209 מיליון שקל ותשואה של 46% על השקעתה ברכישת השליטה.



על פניו מדובר בסיפור הצלחה נוסף של פימי, אבל כרגע - 14 חודשים מאוחר יותר - מספר גרף התנועות של שתי המניות סיפור מורכב קצת יותר. בעוד מניית הייפר גלובל זינקה מהפיצול בכ־75% והניבה לפימי תוספת של 194 מיליון שקל לשווי האחזקות, ירדה מניית א.מ.ת מיחשוב בכ־31%, וגרעה משווי אחזקות הקרן 159 מיליון שקל. עם זאת, שווי האחזקות המצרפיות של פימי בשתיהן הוא כיום 695 מיליון שקל — רווח על הנייר של 245 מיליון שקל ותשואה של 54% — אף שמרביתו נרשם לפני הפיצול, ולאחריו הכבידו ביצועי א.מ.ת על תרומת ביצועי מניית הייפר גלובל לשווי האחזקות הכולל של הקרן.

לא.מ.ת היו שני תחומי פעילות: תחום פתרונות המחשוב (תוכנה וחומרה), שבמסגרתו עסקה החברה באספקת שירותי טכנולוגיות מידע (IT) ללקוחות עסקיים ולסקטור הציבורי; ותחום ה־OEM (Original Equipment Manufacturer) — הטמעת תוכנה במוצרים שלקוחות החברה מוכרים למשתמשי הקצה. תחום פתרונות המחשוב, שעיקר מכירותיו בישראל, היה אחראי ב־2021 — השנה המלאה האחרונה שבה פעלה החברה בשני התחומים — ל־57% מההכנסות ו־884 מיליון שקל, בעוד ה־OEM הניב 671 מיליון שקל, אך צמח בשיעורים גבוהים יותר על רקע הרחבת הפעילות בו לחו"ל.

במסגרת הפיצול הועבר תחום ה־OEM להייפר גלובל, וא.מ.ת נותרה עם פעילות פתרונות המחשוב, וכל בעל מניות בא.מ.ת קיבל מספר זהה של מניות הייפר. הפיצול נומק ברצון לאפשר מיקוד ניהולי בכל אחד מהתחומים, לאור אופי הפעילות, הלקוחות וקהלי היעד. א.מ.ת נותרה עם הפעילות בישראל, בעוד תפיסת השווקים הבינלאומיים כמנוע צמיחה והערכת פוטנציאל השוק בהם ב־45-35 מיליארד דולר העבירו את פעילות ה־OEM להייפר. סיבה נוספת להחלטה על הפיצול הייתה ההבנה שהפעילות המקומית של א.מ.ת הסיטה את תשומות ההנהלה מפיתוח פעילות ה־OEM בחו"ל, וזו מצידה הסיטה תשומות מפיתוח מנועי הצמיחה בתחומי הענן, התוכנה והדיגיטל.

לגבי הפער בביצועי שתי המניות, הסביר גורם בשוק ההון ל"כלכליסט" כי השוק תופס את הייפר כחברה שצומחת גלובלית עם פוטנציאל לשיפור משמעותי בשנים הקרובות, בעוד א.מ.ת מוגבלת יותר מעצם מיקודה בשוק הישראלי. גורם אחר סבור כי השוק זיהה את תוצאותיה הטובות של הייפר, ובעיקר את העלייה בפעילות בחו"ל, שגם רווחית קצת יותר מבישראל, לעומת חברות ה־IT שממוקדות בישראל — דוגמת א.מ.ת — שסבלו מהסנטימנט השלילי בשוק על רקע מהלכי הממשלה ומקרבתן למגזר ההייטק שבמשבר.

ואכן, אפשר לראות את הזינוק בשווי של הייפר לא רק אל מול זה של א.מ.ת, אלא גם בהשוואה לחברות IT אחרות, שגם מניותיהן נכללות במדד ת"א־תקשורת וטכנולוגיות מידע. כך, מתחילת המסחר במניית הייפר במרץ 2022 ועד סוף השבוע שעבר ירדו שערי המניות של מטריקס, פורמולה מערכות, וואן טכנולוגיות ומלם־תים ב־35%-9% והמדד ירד ב־19%. מניית א.מ.ת ירדה כאמור ב־31% באותה תקופה, כך שניכר כי המשקיעים בכל זאת רואים בה חברה בעלת סיכון גבוה יחסית לאחרות.

הייפר נהנתה בשנתה הראשונה כחברה עצמאית מצמיחה בפעילות. ב־2022 עלו הכנסותיה ב־37% להיקף של 301 מיליון דולר, וזאת לעומת פעילות ה־OEM של א.מ.ת בשנה המקבילה. 61% מההכנסות נבעו מהפעילות בישראל ו־39% מחו"ל, אך בעוד הפעילות בישראל עלתה ב־17% לעומת השנה הקודמת, זו שבחו"ל זינקה ב-85%. הייפר פועלת בעיקר בארה"ב ובבריטניה, ולקוחותיה הן חברות טכנולוגיה ולצידן הסקטור הצבאי־ביטחוני האמריקאי. הפעילות בארה"ב הניבה בשנה שעברה הכנסות של 104 מיליון דולר — קפיצה של 112% לעומת 2021, שהוסברה בעלייה בהיקפי הפעילות ומימוש הזמנות לרכש מלאים בידי לקוחות שנקלעו לחוסרים על רקע משבר הרכיבים והאספקות ב־2021. כפועל יוצא מהעלייה בהכנסות, עלה הרווח התפעולי של הייפר ב־71% ל־23 מיליון דולר, והרווח הנקי עלה ב־79% לסכום של 15.5 מיליון דולר.

מנכ"ל הייפר שחף שרגר אמר ל"כלכליסט" כי "עוד תחת א.מ.ת הבנו שיש תקרה לאפשרויות הצמיחה בפעילות ה־OEM בישראל, ולכן יצאנו לחו"ל. הניסיון שצברנו עם חברות ההייטק בישראל מספק לנו יתרון מול המתחרים". יואב וינברג, יו"ר הייפר ומנכ"ל א.מ.ת, הוסיף: "הדגש של שני הממשלים האמריקאיים האחרונים על החזרת הייצור הטכנולוגי לארה"ב מאפשר להייפר הזדמנויות להמשך צמיחה בארה"ב".

גם א.מ.ת נהנתה ב־2022 מזינוק בהכנסות (בנטרול פעילות ה־OEM ב־2021), והן עלו ב־46% ל־1.2 מיליארד שקל. השיפור נבע מעלייה בפעילות שני המגזרים שעליהם החלה לדווח לאחר הפיצול: מגזר תשתיות הענן, המחשוב והסייבר; ומגזר התוכנה, יישומי הענן והדיגיטל, שעליו החלה החברה לדווח בעקבות רכישת חברת יוניטקס בסוף 2021, ונחשב מבחינתה למנוע צמיחה. המגזר הראשון היה אחראי ל־75% מההכנסות ב־2022, אולם בעוד נרשמה בו צמיחה של 27% לעומת השנה המקבילה, הרי שהמגזר השני רשם צמיחה של 161% עד ל־304 מיליון שקל. זאת בעיקר מאיחוד תוצאות של חברות שנרכשו ועוסקות בפתרונות תוכנה, דיגיטציה וסביבת ענן, שיוניטקס היא הגדולה בהן. הרווח התפעולי הכולל עלה ב־55% והסתכם ב־43 מיליון שקל. הרווח מהפעילות הנמשכת, ללא פעילות ה־OEM שהועברה, עלה ב־78% ל־25 מיליון שקל.

באשר לתוצאות העתידיות של א.מ.ת ציין וינברג כי "הכניסה לתחומי התוכנה והדיגיטל וההשקעה בענן נותנת תוצאות, ומעבר לכך פרויקט נימבוס בהובלת הממשלה, לאספקת שירותי ענן ציבורי, צפוי לתת דחיפה לחברות ה־IT המקומיות. 2022 הייתה מדהימה. אנחנו אופטימיים מאוד לטווח הבינוני והארוך, ואני גם מרוצה מהמצב הקיים. לצערנו כל שוק ה־IT ירד, ולכן מניית א.מ.ת הושפעה מכך".

בפימי הביעו סיפוק מתוצאות הפיצול - הן מבחינת שווי האחזקות שצמח, והן מכיוון שלדבריהם הוא תרם ליכולת ההנהלות למקד קשב בשני התחומים. בתקופה שקדמה לפיצול התמקדה הנהלת א.מ.ת יותר בקידום פעילות ה־OEM בחו"ל וביישום הפיצול, אך מהשלמתו היא יכלה להתמקד בקידום פעילות פתרונות המחשוב. בקרן התייחסו לתוצאות א.מ.ת ברבעון הרביעי — הכנסות של 421 מיליון שקל, 34% מכלל ההכנסות השנתיות ועלייה של 50% לעומת הרבעון המקביל — כהמחשה להתמקדות ההנהלה ולכניסת החברה לתחומי הדיגיטל, הענן, הסייבר והתוכנה. את ביצועי החסר של המניה ייחסו למצב הכללי בשוק ה־IT באחרונה. מעבר לרווח על הנייר משווי אחזקותיה בשתי החברות נהנתה פימי גם מדיבידנדים של כ־41 מיליון שקל מתוך סכום כולל של 66.6 מיליון שקל שא.מ.ת והייפר גלובל חילקו מאז רכשה את השליטה בא.מ.ת.

פימי בניהול ישי דוידי הוקמה ב־1996 ומנהלת נכסים ביותר מ־7 מיליארד דולר. הקרן האחרונה שהקימה ב־2021 הייתה הגדולה בתולדותיה והגדולה בשוק הפרייבט אקוויטי המקומי — 1.25 מיליארד דולר.


מנכ"ל א.מ.ת יואב וינברג, מנכ"ל הייפר גלובל שחף שרגר ומנהל קרן פימי ישי דוידי

תגיות