אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממעונות הסטודנטים ל־400 מיליארד דולר תחת עין הממשל הסיני מייסד ומנכ"ל בייטדאנס ג'אנג יימינג | צילום: בלומברג

אתגר הטיקטוק

ממעונות הסטודנטים ל־400 מיליארד דולר תחת עין הממשל הסיני

טיקטוק היא רק חברה אחת משורת אפליקציות ועסקים של בייטדאנס הסינית, שלצד ההצלחה העסקית ויותר מ־110 אלף עובדים שגייסה, הצליחה לעלות גם על המוקד של הממשל המקומי

08.10.2022, 16:49 | ליטל סמט

בייטדאנס, הבעלים של טיקטוק, הוקמה במרץ 2012 על ידי היזם הסיני זהאנג יימינג, שעמד בראשה עד נובמבר האחרון, אז פרש מניהול החברה בגיל 38 בלבד. הוא הוחלף על ידי שותפו להקמה, ליאנג רובו, שהונו האישי מוערך ב־2.3 מיליארד דולר, לפי מגזין "פורבס". השניים הכירו כשהיו שותפים לחדר במעונות הסטודנטים באוניברסיטת נאנקאי.

כתבות נוספות בפרויקט:

לכבוש את העולם בפחות מ-10 דקות

המלכה מטא, יחי המלך החדש

המוח הסודי מפתה לגלילה אינסופית

"האלגוריתם מזהה אצלך דיכאון ומציף לך תכנים רלבנטיים"

טיקטוק הרגה את כוכב היוטיוב

רוקדים כל הדרך אל המלחמה הקרה

בייטדאנס היא הבעלים של מספר אפליקציות ועסקים. אפליקציות הדגל שלה הן טיקטוק והגרסה הסינית שלה Douyin, שאף נחשבת למקור ההכנסות העיקרי של החברה ואחראית ל־60% מהכנסות הפרסום של החברה.

לפי נתונים שפורסמו בשנת 2020, מספר המשתמשים היומיים הפעילים ב־Douyin טיפס ל־600 מיליון, ולאפליקציה מעל 22 מיליון יוצרים שהכניסו 6.15 מיליארד דולר בפלטפורמה באותה השנה. לשם השוואה, באותה תקופה דיווחו בטיקטוק על קרוב ל־700 מיליון משתמשים חודשיים פעילים. אפליקציות בולטות נוספות שבבעלות החברה כוללות את ויגו וידאו, אפליקציית החדשות האינדונזית BaBe וכן את Toutiao, אפליקציית החדשות הפופולרית ביותר בסין, עם 320 מיליון משתמשים חודשיים, האחראית ל־20% מכלל הכנסות הפרסום של החברה.

לבייטדאנס חטיבה גם בתחום הבריאות Xiaohe Health, שרכשה באוגוסט תמורת 1.5 מיליארד דולר את חברת אמקייר הלת'קייר הסינית, המפעילה בתי חולים פרטיים לנשים וילדים. חטיבת הבריאות של בייטדאנס כוללת גם חברה המתמחה בפיתוח תרופות וחברה שעוסקת בסינתזה של DNA.

במקביל החברה ממשיכה לחזק את חטיבת הבידור. בתחילת השנה רכשה את פלטפורמת רכישת כרטיסי הקולנוע Yingtuobang משנגחאי ואת פלטפורמת המסחר בקומיקס Yizhikan Comics כדי לחזק את מעמדה בשוק הבידור. החטיבה כוללת גם אפליקציית סטרימינג למוזיקה וספרים מקוונים. נכסים נוספים שבבעלותה של בייטדאנס הם אפליקציית ההודעות למקומות עבודה LARK ופלטפורמת שיתוף הסרטונים Xigua.

בעשור שעבר מאז הקמתה בייטדאנס נהנתה מהצלחה מהירה למדי. כיום היא מעסיקה מעל 110 אלף עובדים, ונחשבת לאחת מפלטפורמות המדיה המשפיעות ביותר בעולם. לפי נתונים שפורסמו ב"הרווארד ביזנס ריוויו", ב־2021 היו לבייטדאנס בכל האפליקציות שלה 1.9 מיליארד משתמשים חודשיים ב־150 מדינות. ההכנסות בשנה שעברה עמדו על 58 מיליארד דולר, עלייה מ־35 מיליארד דולר ב־2020. עם המשקיעים בחברה נמנים סופטבנק, KKR, סקויה קפיטל וטייגר גלובל מנג'מנט. הערכות השווי של החברה זינקו מ־78 מיליארד דולר ב־2018 ל־180 מיליארד דולר בסבב גיוס הון שנערך בדצמבר 2020, וב־2021 הן עמדו על 400 מיליארד דולר.

אולם התנופה נתקלה בשנה האחרונה במספר מכשולים שהאטו את הצמיחה, ובראשם הרגולציה המוגברת שמפעילה הממשלה הסינית כלפי סקטור הטכנולוגיה. באפריל 2021 הורו הרגולטורים במדינה ל־13 חברות, ובהן בייטדאנס וטנסנט, לציית לפיקוח הדוק יותר מצדן, בעיקר בכל הקשור לניהול המידע הרב שהן אוספות על המשתמשים. ההערכה היתה כי הממשלה פעלה לצמצום כוחן של ענקיות הטכנולוגיה בשל החשש שההשפעה העצומה שלהן מהווה איום לביטחון הלאומי.

זמן קצר לאחר אותה אזהרה הודיע המייסד זהאנג על כוונתו לפרוש מניהול החברה. בהצהרה שפרסם במאי אשתקד אמר כי הוא מעדיף לעבוד על "יוזמות ארוכות טווח", והוסיף כי אישיותו המופנמת הופכת אותו למנהל "רחוק מאידאלי". ההתפטרות נכנסה לתוקף בנובמבר האחרון. זמן קצר לפני כן, ביולי 2021, הכריזה החברה כי היא מקפיאה את התוכניות להנפקה בהונג קונג לזמן בלתי מוגבל. בנובמבר, במקביל לפרישתו של זהאנג, חשפה החברה תוכנית ארגון מחדש, הכוללת בין היתר חלוקה לשש חטיבות עסקיות, ובהן חטיבת יצירת תוכן, חטיבת חינוך וחטיבת גיימינג. הלחץ מצד הרשויות והרגולטורים והטלטלה בסקטור הטכנולוגי הסיני הובילו לכך שביולי האחרון החברה נסחרה בהערכות שווי הנמוכות מ־300 מיליארד דולר, ירידה של 25% לעומת שנה שעברה.

החברה אף מתכוונת לצמצם את חטיבת הגיימינג שלה, שנתיים בלבד לאחר שהשקיעה בה בכבדות ותכננה לגייס כ־900 עובדים חדשים. לפי דיווח החודש באתר ההונג-קונגי SCMP, כחלק מהצמצומים בחטיבה יפוטרו מאות עובדים. עם זאת, הפרויקטים הבודדים שנותרו לבייטדאנס בתחום משחקי המחשב ימשיכו לזכות בתמיכת החברה, אך לא מתוכננים פיתוחים חדשים.

מלבד העניינים הרגולטוריים, החברה התמודדה לאורך השנים עם מספר שערוריות, ולא רק בכל הקשור לנעשה בטיקטוק ולמאמציו של נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ להחרים את האפליקציה. כך למשל ב־Douyin נענו בספטמבר לדרישות הרשויות והודיעו כי יגבילו את זמן הצפייה של ילדים ל־40 דקות ביום. חודש לאחר מכן אף הוסיפו השהיה של חמש שניות בין הסרטונים במהלך צפיות מתמשכות במטרה למנוע התמכרות.

החברה גם נאלצה להגיב ללחץ הציבורי בסין לגבי שעות העבודה המאומצות בסקטור הטכנולוגיה, ובשנה שעברה אימצה מדיניות חדשה בנוגע לשעות העבודה. נאמר לעובדים שעליהם לעבוד רק מ־10 בבוקר עד 7 בערב בימי חול, ולקבל אישור מיוחד להישאר במשרד מעבר לשעות אלה.


תגיות