אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פז ושותפות ישראליות השלימו סגירה פיננסית לפרויקט סולארי ראשון - בטקסס פאנל סולארי. השקעה מאסיבית ראשונה של פז בפרויקט אנרגיה מתחדשת | שאטרסטוק

פז ושותפות ישראליות השלימו סגירה פיננסית לפרויקט סולארי ראשון - בטקסס

שנתיים אחרי הקמת זרוע האנרגיה הודיעה פז כי ההון למימון הפרויקט שייפתח ב-2024 יעמוד על 325 מיליון דולר. 57% מהסכום יגיעו מקרן נומורה היפנית ומשותף מס אמריקאי. פז תשקיע עד 30%, והשאר יושקע על ידי החברות הישראליות ערבה פאוור, מנורה וסאנפלאואר

05.02.2023, 17:01 | עדיאל איתן מוסטקי

כמעט שנתיים לאחר שהודיעה על הקמת זרוע אנרגיה מתחדשת, הודיעה חברת פז על השלמת הסגירה הפיננסית בגובה 325 מיליון דולר בפרויקט סולארי משמעותי ראשון.

זרוע האנרגיה של פז אחראית בין היתר על עמדות הטעינה לרכבים חשמליים בתחנות הדלק של החברה. מלבד הפרויקט הנוכחי, השקיעה בפרויקט פאנלים סולאריים על גגות תחנות הדלק שבבעלותה, שהוא בהיקף קטן.

סגירה פיננסית היא הליך בו החברה מודיעה על השלמת המימון הדרוש להקמת פרויקט באמצעות גיוס משקיעים והון עצמי. במקביל לחברת פז, בפרויקט יחזיקו גם החברות הישראליות ערבה פאוור, סאנפלאואר, מנורה וגם שותף מס אמריקאי.

הפרויקט שממוקם בטקסס יהיה בהספק של כ-272 מגה-ואט, וכיום נמצא בשלבי הקמה. ההפעלה המסחרית של הפרויקט, המשתרע על שטח של 1,875 דונם, צפויה ברבעון השני של שנת 2024. מדובר בהשקעה השנייה של פז וערבה פאוור בפרויקט, לאחר שבדצמבר 2021 השקיעה כל אחת מהחברות 5 מיליון דולר.

ההשקעה הנוספת בפרויקט תעמוד על 325 מיליון דולר. 186 מיליון דולר מתוך הסכום (57%) יגיעו מהלוואה של קרן נומורה היפנית ושותף המס האמריקאי, שיחזיק ב-30%-40% מהפרויקט, שישנה גם את ההשקעה של שותף המס בפרויקט. מכיוון שחלקו של שותף המס בפרויקט טרם נקבע, אך על פי הודעת החברה צפוי להיות מושלם בשבועות הקרובים, אחוזי הבעלות וההשקעות של יתר השותפות יכולים להשתנות.

עם זאת יתר המימון של הפרויקט יגיע מהון עצמי של החברות הישראליות (32%-42% מעלות הפרויקט, כ-125 מיליון דולר). חברת פז תשקיע כ-27-41 מיליון דולר, שיהוו בין 25%-30% מהיקף ההון העצמי המושקע בפרויקט. 50% נוספים מההון העצמי להקמת הפרויקט ישקיע בית ההשקעות מנורה. החלק האחרון בפרויקט יושקע על ידי חברת ערבה פאוור וסאנפלאואר הישראליות ויעמוד על 35-15 מיליון דולר, בהתאם לחלקו של שותף המס.

כ-50% מהחשמל שיופקו בפרויקט יימכרו בהתאם להסכמי PPA שכבר נחתמו למשך 12 שנה. יתר החשמל שיופק יימכר במחירי שוק. סך ההכנסות מהפרויקט, שצפוי לפעול כ-40 שנה, מוערך על ידי פז ב 1.9 מיליארד דולר ממכירת חשמל ותעודות ירוקות יחד.

הפרויקט מהווה המשך לאסטרטגיה של פז בשנים האחרונות לגוון את תיק ההשקעות של החברה, שלא יישען על דלקים פוסיליים בלבד. בדומה למדינות המפרץ, שרואות את הכניסה של אנרגיות מתחדשות והתחזיות להפחתת התלות של העולם בדלקים פוסיליים, מנסה החברה להישען על מקורות הכנסה בעלי תחזיות צמיחה ארוכות טווח.

אף שבשנה האחרונה מחירי הדלקים בעולם זינקו בעקבות המלחמה באוקראינה, ואף שהתחזיות לשנת 2023 של מספר בנקי השקעות, ובהם בנק אוף אמריקה, הן שחבית מסוג ברנט תעלה כ-100 דולר בשנת 2023 - יגדל השימוש באנרגיות מתחדשות, ואיתו יפחת הצורך בדלקים פוסיליים. רק לאחרונה פורסם כי לראשונה יוצר באיחוד האירופי יותר חשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות מאשר באמצעות גז טבעי.

בשל כך נכנסה פז לתחומים נוספים, ובהם קמעונאות מזון עם המותגים yellow, פרשמרקט וסופר יהודה. מכירות הקבוצה בתחום זינקו ברבעון השלישי של 2022 ל-754 מיליון שקל, 139% יותר מהתקופה המקבילה ב-2021. כמו כן החברה החליטה על פיצול הפעילות של בית הזיקוק באשדוד, שייסחר בבורסה בתל אביב באופן עצמאי. החברה גם משקיעה בנדל"ן.


תגיות