אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האחים יעקובי רוצים לאפשר לבן מענק שנתי, שחלקו אינו מותנה בביצועיו מימין: האחים פיני ואמיר יעקובי | צילום: עמית שעל

האחים יעקובי רוצים לאפשר לבן מענק שנתי, שחלקו אינו מותנה בביצועיו

בעלי השליטה בקבוצת התשתיות, האחים פיני ואמיר יעקובי, נאלצו לסגת לפני חצי שנה מהקצאת מענק של חצי מיליון שקל עבורם במנותק מהתוצאות הכספיות; כעת מבקשים לאשר מנגנון דומה עבור תומר הבן של פיני, כחלק מחבילת שכר בעלות שנתית של כמיליון שקל, שגבוהה ב-62% מעלות שכרו הנוכחי

04.05.2023, 12:56 | אמיר פרגר

חצי שנה אחרי שנאלצו לסגת מהקצאת מענק במנותק מהתוצאות הכספיות לשני בעלי השליטה, פיני (38.6%) ואמיר (25.8%) יעקובי, בקבוצת אחים יעקובי מקדמים מהלך תגמול נוסף, הפעם לבנו של פיני, תומר.

תומר יעקובי מועסק מאז 2014 בחברה הבת (100%) מנוליד חירות וכעת ביעקובי מבקשים לקדמו בה, מתפקיד מנהל התשתיות באזור דרום שבו הוא מכהן מ-2017 למנהל חטיבת התשתיות כולה. במסגרת זאת הוא צפוי לקבל תגמולים בעלות שנתית שעשויה להגיע ל-922 אלף שקל, 62% יותר מהעלות המקסימלית האפשרית עבורו בתפקידו הנוכחי. מהם 672 אלף שקל כעלות השכר הקבוע שכוללת 50 אלף שקל ברוטו בחודש - כפול משכרו הנוכחי, ובנוסף 250 אלף שקל כסכום המענק המקסימלי, חלף 50 אלף שקל כמענק מקסימלי בתנאי העסקתו הנוכחיים, שבפועל לא קיבל ממנו מאז 2017.

ביעקובי חוזרים על מוטיב ההקצאה המנותק מתוצאות הפעילות, וקובעים כי תומר יהיה זכאי בכל מקרה למענק שנתי של 50 אלף שקל, כשסכום המענק שמעליו מותנה בתוצאותיה של מנוליד.

קבוצת האחים יעקובי עוסקת בהקמה וביצוע פרויקטים, אחזקה ותפעול מערכות ומבנים ובהקמה ותפעול מתקני טיפול בפסולת. החברה הבת מנוליד חירות עוסקת מטעמה בביצוע עבודות קבלנות בתחומי מערכות אלקטרומכניות, תשתיות החשמל, תשתיות מיזוג אויר, תשתיות תאורה ותקשורת. היקף פעילותה של מנוליד לא דווח וביעקובי לא השיבו לשאלת "כלכליסט" בנושא. היא שימשה בתור קבלנית משנה של דניה סיבוס בפרוייקט של רשות שדות התעופה להקמת שדה התעופה רמון הסמוך לאילת ובפברואר 2021 הגישה כנגדן תביעה בסך 97 מיליון שקל בטענה כי התנהלותן בפרויקט הסבה לה נזקים. בספטמבר אותה השנה הגישה נגדה דניה סבוס תביעה נגדית בסך 60 מיליון שקל.

בסוף אוקטובר אישר דירקטוריון קבוצת יעקובי הקצאת תגמול משתנה לבעלי השליטה, פיני ואמיר יעקובי, המכהנים כיו"ר וכמנכ"ל, בעלות מקסימלית של 1.8 מיליון שקל ו-1.2 מיליון שקל, אך שממנה כחצי מיליון שקל לכל אחד ניתנים להקצאה ללא קשר לתוצאות הכספיות של החברה. בעקבות ביקורת שנמתחה על המהלך והתנגדות של הגופים המוסדיים השניים ויתרו על התגמול המשתנה והסתפקו בתגמול חודשי קבוע בעלות של 168 אלף ו-152 אלף שקל, צמוד למדד, שהם כ-2.1 מיליון שקל לפיני ו-1.9 מיליון שקל לאמיר בעלות שנתית.

בנוסף לתומר, מועסקים ביעקובי בני משפחה נוספים של בעלי השליטה: יוסי וצח בניו של אמיר, יניב פרנקל גיסו של פיני, ושי יעקובי אח של בעלי השליטה. אימם, רינה, חברה בדירקטוריון. בנוסף לבעלי השליטה בעלי עניין נוספים בחברה הם עדי צים (14%): בעל השליטה באס.אר אקורד שעוסקת באשראי חוץ בנקאי ובחברת הפודטק ביו דבש; ובית ההשקעות אלטשולר שחם (8%).

בשנת 2022 הצטמצמו הכנסותיה של יעקובי מביצוע עבודות ב-18% והסתכמו ב-308 מיליון שקל. אך רווח של 27 מיליון שקל ממכירת 50% מחברת בת י.אנד.בי שעוסקת ביזמות נדל"ן ובבעלותה קרקעות בשדות נגב ובבאר שבע, כחלק מיישום תוכנית התייעלות, הוביל לרווח תפעולי של 21 מיליון שקל לעומת הפסד תפעולי של 4.5 מיליון ב-2021. הרווח הנקי הגיע בעקבות זאת ל-22 מיליון שקל בהשוואה להפסד של 6 מיליון ב-2021.

קבוצת יעקובי נסחרת כיום לפי שווי של 90 מיליון שקל וב-12 החודשים האחרונים ירד שווי המניה ב-24%, לעומת 16% שירד מדד המניות הכללי ו-28% שירד מדד ת"א נדל"ן ובינוי שבהם היא נכללת. מאז הנפקתה בדצמבר 2017 נפל שווי המניה ב-80% בעוד מדד המניות הכללי עלה ב-27% ומדד ת"א נדל"ן ובינוי עלה ב-45%.

מקבוצת יעקובי נמסר: "מאחר שהעובד הוא בנו של בעל השליטה, החברה לא הביאה לעדכון את תנאי העסקתו במשך למעלה מחמש שנים. מדובר בעובד איכותי הפועל במשך תקופה ארוכה באופן מצוין ולשביעות רצון מנהליו, ושלקח על עצמו בשנתיים האחרונות תפקידים רבים ורחבים הרבה מעבר לתיאור תפקידו וללא תגמול כלל. כעת, נוכח הישגיו, מתבקש לעדכן לעובד את התפקיד והשכר בהתאם מוחלט לעשייה שלו בחברה בדיוק כפי שמגיע לכל עובד באשר הוא".


תגיות