אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

לוקחים אחריות

מנכ"ל חברת החשמל: "בתחילת 2026 נייצר רק באמצעות גז"

מאיר שפיגלר התארח ב"לוקחים אחריות", סדרת מפגשים של כלכליסט בשיתוף שופרסל, והתייחס לפעילות החברה מאז החלה המלחמה: "בשבועות הראשונים רק עובדי חברת החשמל היו בשטח, חלקם קיפחו את חייהם". על השבתת אסדת תמר: "אף אחד לא צפה את 7 באוקטובר"; על עצירת פרויקטים חשובים: "מומחים עזבו את הארץ, עובדים לא מגיעים"

17.12.2023, 10:00 | מאיה נחום שחל

"בתחילת 2026 נייצר חשמל רק באמצעות גז" - כך אמר מנכ"ל חברת החשמל, מאיר שפיגלר. שפיגלר התארח ב"לוקחים אחריות" בערוץ TRUST של כלכליסט בשיתוף שופרסל, סדרת מפגשים עם מנהלים בכירים במשק על אספקטים שונים של אחריות תאגידית ו-ESG בזמן משבר. את המפגש ערכו מאור סוויסה מכלכליסט ואורית ברוורמן, יועצת ESG לתאגידים וחברות.

לעוד כתבות בערוץ TRUST

כיצד מתמודדת חברת החשמל בימי המלחמה?

"לא פשוט", אומר שפיגלר. "אנחנו חברה שמספקת מוצר קיומי, ובשבועות הראשונים האזרחים היחידים שהיו בשטח היו עובדי חברת החשמל. הצטרפתי אליהם בשבת הארורה והייתי איתם כמעט לאורך כל שלושת השבועות הראשונים כשעדיין היה סיכון ממשי. עובדי החברה עדי אוחנה, טל דניאלי ודני אלוש קיפחו חייהם בדרום, ושלום עבודי בצפון".

המלחמה החלה אחרי שהושקעו כ-3 מיליארד שקל באמצעי הגנה על אסדת תמר וחזרתם לייצר חשמל בפחם. מדוע?

"בכל העולם ברגע שיש חוסר ביטחון באזור שבו מפיקים גז משביתים קודם כל את האסדות ולכן כשהחלה המתיחות בצפון הושבתה אסדת תמר ונדרשנו להשתמש בפחם".

אז על מה שפכה המדינה כסף כשברגע האמת אנחנו לא יכולים להגן על האסדות?

"הגז אמור לספק את הצרכים של ייצור אנרגיה בימים רגועים ושקטים. המדינה מודעת לכך שבמצב של חוסר ביטחון משביתים את האסדות ומשתמשים בדלקים חלופיים והכינה את עצמה לכך. ארבע יחידות לייצור אנרגיה תועלו מראש לכך שבשעת חירום או סכנה הן ייצרו חשמל באמצעות פחם, כשביתר ימות השנה הן בהשבתה".

מדוע לא נערכתם לאגירה של גז כדי לחסוך זיהום של ייצור חשמל על ידי פחם?

"היתה אונייה בישראל שהנזילה את הגז והיתה אמורה לתת מענה לשבועיים בשעת חירום. אף אחד לא צפה את אירועי 7 באוקטובר, והיא שוחררה לפני חצי שנה. בשוטף אנחנו משתמשים בהזרמת גז מהמאגרים ישר לתוך מערכות שמחממות את המים ויוצרות את הקיטור".

שבועיים בזיהום זה הרבה זמן. השקעתם כל כך הרבה וירדתם בטביעת הרגל הפחמנית, איך נעמוד ביעדים של להגיע עד שנת 2026 ללא שימוש בפחם בכלל?

"חברת החשמל מודעת לצורכי איכות הסביבה וצריכה לעשות הכל כדי למנוע זיהום אוויר, ואכן היו פרויקטים כמו התקנת סולקנים, ואנחנו בעיצומו של תהליך הסבת חמש תחנות הכוח שעדיין מייצרות בפחם, כך שבתחילת 2026 נייצר חשמל רק באמצעות גז. לצערנו זה מתעכב בגלל המלחמה. לגבי אנרגיות מתחדשות, היו שתי החלטות ממשלה: הראשונה דיברה על כ-17% עד 2030 ואז תיקנו את הבקשה לייצר חשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות ל-30% בשנת 2030. אם חברת החשמל לא תהיה חלק ממערך ייצור אנרגיה מתחדשת לטובת משק החשמל בישראל, לא יצליחו לעמוד ביעד של 30% אנרגיה נקייה באמצעות קרני השמש".

מי מונע את זה מכם?

"רשות החשמל שרוצה לנטרל לכאורה את חברת החשמל מעולם הייצור ולהעביר רק ליצרנים פרטיים. אנחנו מורידים משמעותית את ייצור החשמל שפעם היה מונופול ובעתיד הקרוב מאוד הולך להיות רק 30% מסך האנרגיה הקונבנציונלית במדינת ישראל. אין שום סיבה שלא נהיה חלק מהשוק שמייצר אנרגיה נקייה, זה נכון לגבי אנרגיה סולארית באמצעות קרני השמש וזה נכון גם להיות שותפים בלתי מוגבלים בהסדרת אגירת אנרגיה ואספקתה לרשת".

מאז 7 באוקטובר חברות רבות זונחות פרויקטים. גם חברת החשמל דיווחה במסמך על פרויקטים שעצרה, בין השאר כדי למנוע טענות עתידיות. נכון להיום יש 19 פרויקטים שנדחו. האם המלחמה היא רק תירוץ?

"לא ולא. חברת החשמל בהגדרה נמצאת כל ימות השנה במצב חירום כזה או אחר כתוצאה ממזג אוויר קוטבי מאוד והיא צריכה להיות מוכנה. התקבלו החלטות שהקדימו את המאוחר והעצימו את היכולת של החברה לטפל במשברים, ואז הגיע 7 באוקטובר והעברנו את מרכז הכובד לטפל באותם נזקים שנגרמו לרשת החשמל כדי למנוע עלטה. בנוסף, טיפלנו בכביש עוקף חווארה וסיימנו ביום אחד עבודה של חודשיים. זה בא על חשבון דברים אחרים. אנחנו ממשיכים לתת שירות שוטף לכל התושבים ולא נחים על זרי הדפנה. הפרויקטים רק מתווספים וחברת חשמל אכן מסוגלת לעשות דברים שכנראה שגופים אחרים לא מסוגלים".

אבל חלק מהפרויקטים שהנחתם בצד חשובים, כמו אגירת אנרגיה והרחבת קווי הולכת אנרגיה נקייה מפאנלים סולאריים לרשת. מה איתם?

"ישנם גורמים אובייקטיבים שמעכבים כמו מומחים שעזבו את הארץ ועובדים חיצוניים בתחום התשתיות והבנייה שלא מגיעים לשטח מתחילת המלחמה, כולל קבלנים שנמצאים בהתקשרות איתנו. גייסנו פנסיונרים שלנו לעבודות שהיו אמורות להיות של מיקור חוץ וזה מעכב. כשרוחות המלחמה תרגענה נעשה הכל כדי לחזור לתוכנית עבודה שגרתית. לגבי הדרום, אנחנו נשלים בתוך חודש את קו אשכול נגב שאמור להיות פרוס על 100 קילומטר ויותר מ-20 שנה לא הושלם ונוכל להזרים כמות משמעותית של אנרגיות נקיות באמצעות קרני השמש למרכז".

שפיגלר, שכיהן כמנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, התייחס לכך שחברת החשמל פועלת למען העסקת אנשים בעלי מוגבלויות. "היעד הוא 4% ואנחנו עומדים על 4.6% ומשקיעים ככל יכולתנו לקלוט לשירותנו עובדים בעלי מוגבלויות. זה נושא ערכי שחשוב לכל חברה מתוקנת".

ביחס למצוקת מוסר התשלומים לספקים אמר שפיגלר: "אנחנו מבינים את המצוקות שלהם והולכים לקראת כל הספקים להקדים תשלומים ולעזור כדי לשרוד, כך גם לגבי יצרנים שאמורים לספק חשמל לרשת באמצעות אנרגיה סולארית ואמורים לקבל מאיתנו תמורה. יש על הפרק החלטה לצמצם את פרק הזמן מרגע קבלת הזכאות ועד קבלת התמורה ל-21 יום".

שפילגר היה אמור להתמנות לפרויקטור האזרחי של המלחמה, אך שר האנרגיה ישראל כ"ץ סירב לכך שיחזיק בשני תפקידים משמעותיים בטענה כי חברת החשמל, שפועלת כבר חודשים ללא יו"ר, זקוקה למנהל במשרה מלאה. "הייתי מנכ"ל הביטוח הלאומי בתקופת הקורונה וחשבתי שאני יכול לסייע ולתת כתף תומכת לאנשים שחרב עליהם עולמם, על חשבון זמני מעבר לשעות הרגילות. בפועל נדרשתי לבחור וברור שלא אעזוב את חברת החשמל, בפרט בעת חירום. אני לא כועס, אני מסתכל קדימה".

לסיכום פירט שפיגלר את תרומת חברת החשמל לקהילה בתקופה הקשה. "בתחילת המלחמה נתנו הוראה לחבר לחשמל את כל המקלטים וחדרי המדרגות שהיו מנותקים ללא שום התחשבנות. אלפי עובדים שלנו התנדבו לשיפוץ מקלטים ולעבודות בתחום החקלאות. בנוסף, מעבר לכך שפטרנו למשך שלושה חודשים מתשלום את תושבי קו העימות בדרום, הקמנו את 'קרן חרבות ברזל' בהיקף של 10 מיליון שקל כדי לסייע לאנשים שאינם יכולים להתמודד עם תשלומים, ונרתמנו לתקן בקיבוצים ומושבים את המערכות הפנימיות שנפגעו מהמטחים למרות שזה לא בשליטתנו".

* ערוץ TRUST של כלכליסט בשיתוף שופרסל נולד מתוך רצון להוביל חברות לקחת אחריות בתחום האימפקט ולייצר שינוי דרך פרויקטים בעולמות ה-ESG.

תגיות