אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביקורת בבריטניה על פיתוח מאגר רוזבנק: "מגונה מוסרית, קטסטרופה מוחלטת" קידוח נפט של איתקה בים הצפוני

ביקורת בבריטניה על פיתוח מאגר רוזבנק: "מגונה מוסרית, קטסטרופה מוחלטת"

פיתוח שדה הנפט הגדול ביותר שאושר בבריטניה עתיד לזכות בסבסוד ממשלתי, אך המתנגדים טוענים שמדובר ב"מעשה הוונדליזם הסביבתי הגדול ביותר" שהתרחש במדינה

28.09.2023, 06:02 | שני אשכנזי

ממשלת בריטניה בירכה על ההחלטה לאפשר את פיתוח שדה הנפט הגדול ביותר במדינה, אך התוכנית ספגה ביקורת נרחבת בשל השפעתה על האקלים.

מפלגת הירוקים מכנה את ההחלטה "מגונה מבחינה מוסרית” ו״קטסטרופה מוחלטת״, ואנשי סביבה מזהירים כי היא תפגע ביכולת של בריטניה לעמוד בהבטחותיה לאיפוס פליטות עד אמצע המאה ובמאמצים העולמיים להיגמל מדלקי מאובנים, התורמים העיקריים לשינויי האקלים.

במשך יותר מחצי מאה קידוח נפט בים הצפוני נמצא בלב הוויכוח הפוליטי. פרויקט רוזבנק זכה להתנגדות עזה של מאות מדעני אקלים ואקדמאים ויותר מ־200 ארגונים שהצטרפו לעשרות אלפי אנשים ברחבי בריטניה.

בחודש שעבר דחקו 50 חברי פרלמנט בשר האנרגיה לחסום את פיתוח רוזבנק, שכן שדה הנפט צפוי להפוך ל״פצצת פחמן״ ולשגר לאטמוספרה בזמן פעילותו 200 מיליון טונות של פחמן דו־חמצני, השקולים להפעלת 56 תחנות כוח פחמיות במשך שנה.

חברת הפרלמנט ממפלגת הירוקים, קרוליין לוקאס, כינתה את האישור כ"מעשה הוונדליזם הסביבתי הגדול ביותר שראיתי בימי חיי". המתנגדים הוסיפו שרוב עלות הפיתוח תוטל על משלם המסים. לפי גרינפיס בריטניה, פיתוח רוזבנק צפוי לעלות 4.1 מיליארד ליש"ט, אך עשוי לקבל סובסידיה בשווי 3.75 מיליארד ליש"ט באמצעות הקלות מס ועוד.

סיימון פרנסיס, רכז קואליציית End Fuel Poverty Coalition, אמר: "באותיות הקטנות של העסקה מסתתרת העובדה שהפרויקט הזה יכול לצאת לפועל רק הודות להנחת מס מסיבית שהממשלה מעניקה לאקוונור. משקי בית הנאבקים עם חשבונות האנרגיה שלהם יהיו מזועזעים מכך ששר האנרגיה החדש בחר להעניק הטבת מס של מיליארדי ליש"ט לחברה הנורבגית במקום לעזור לאנשים בבריטניה הסובלים מעוני אנרגטי״.

סוכנות האנרגיה הבינלאומית הזהירה בשנת 2021, כי אין לבצע חיפושי נפט וגז חדשים, אם העולם שואף לעמוד בהתחייבויותיו להגבלת עליית הטמפרטורה למעלה וחצי בהשוואה לתקופה הטרום־תעשייתית, ובכך להימנע מההשלכות החמורות ביותר של משבר האקלים. הארגון חזר על האמירה הזו בדו"ח עדכון שפורסם השבוע. השנה, מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרס קרא לממשלות לעצור רישיונות חדשים לחיפוש ופיתוח נפט וגז.

תגיות