אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רילוקיישן זמני, פתרונות לאינטרנט ומשיכת כספים - ההייטק הישראלי שמעסיק עובדים באוקראינה נערך פקקים קייב אוקראינה | צילום: אוראל כהן

רילוקיישן זמני, פתרונות לאינטרנט ומשיכת כספים - ההייטק הישראלי שמעסיק עובדים באוקראינה נערך

בעוד שכעת העבודה באוקראינה נמשכת כרגיל, חברות ההייטק הישראליות שלהן מרכזי פיתוח או עובדים באוקראינה מתכוננות לכל תרחיש. רק עובדים בודדים כבר בחרו לעזוב. "אנחנו כבר נערכים להעברת עובדים אבל מבחינתם זה לא על הפרק כרגע. המתח והדריכות הם יותר בצד שלנו"

14.02.2022, 11:03 | מעין מנלה

כאשר ברקע הערכות מתגברות בעולם שבימים הקרובים תפלוש רוסיה לאוקראינה, ומדינות נאט"ו מאיימות בסנקציות, חברות הייטק ישראליות המעסיקות עובדים או בעיקר מהנדסים ומפתחי תוכנה באוקראינה דרוכות ונערכות לתרחישים האפשריים השונים.

קראו עוד בכלכליסט:

העבודה באוקראינה ממשיכה כמעט כרגיל נכון לעכשיו כאשר בעוד שיש חברות שמדווחות על מתיחות וירידה בתפוקה אחרים מעידים על שיגרה ואווירה של עסקים כרגיל לא רק במקומות העבודה אלא גם ברחובות ובמקומות הבילוי.

"העבודה באוקראינה לא מושבתת כרגע, אבל יש ירידה בתפוקה ובהיקפי העבודה, העובדים מוטרדים, דואגים למשפחות שלהם, המתיחות גדולה. מנהלים ישראלים שהיו שם התפנו ובכלל יש תחושה של לחץ. אנחנו שלחנו לעובדים שלנו חבילות עידוד, כמו ששולחים פה ליישובי עוטף עזה בזמן מבצע", מספר אלון רייטר, סמנכ״ל משאבי אנוש ומיקור חוץ בקבוצת אמן, שמספקת שירותי מיקור חוץ ופרוייקטים במספר אתרים כולל ברוסיה, סרביה, אוקראינה ופורטוגל.

כרגע רייטר מעריך כי תהיה האטה בקצבי הפיתוח אם תתרחש פלישה רוסית, שעשוייה להשפיע על הרבה חברות הייטק. "אני מעריך שאם אכן תיפתח מלחמה, בהדרגה תהיה הסבה של מרכזי פיתוח מאוקראינה למקומות אחרים שהכיוון שאנחנו הלכנו אליו זה פורטוגל, בה אנחנו נהנים ממדינה שהיא חלק מהאיחוד האירופי, עם מספר גדול של בוגרים במקצועות מדעי המחשב דומה לישראל ומחירים שהם מעט יותר גבוהים ממזרח אירופה, אבל בשיעור קטן, ועדיין הרבה יותר נמוכים מבישראל", הוא אומר.

אלכסיי שלימוב חברת איסטרן פיק , צילום איסטרן פיק אלכסיי שלימוב חברת איסטרן פיק | צילום איסטרן פיק אלכסיי שלימוב חברת איסטרן פיק , צילום איסטרן פיק

לעומת זאת, אלכסיי שלימוב, מנכ"ל חברת איסטרן פיק שמעסיקה באוקראינה 250 עובדים, מפתחי תוכנה ומהנדסים המספקים שירותים לחברות הייטק שמהן כ-40% ישראליות אומר שהכל רגיל לחלוטין באוקראינה. "אתמול חזרתי הבייתה אחרי שבועיים באוקראינה, נמל התעופה ריק אבל הכל רגיל, 20% מהעובדים מגיעים למשרד ו-80% עובדים מהבית בגלל הקורונה. גם במסעדות וברחובות הכל כרגיל, מי שמתרגש זה בעיקר העיתונות המערבית", הוא אומר.

הפגנה בקייב נגד פוטין, AP הפגנה בקייב נגד פוטין | AP הפגנה בקייב נגד פוטין, AP

שלימוב חושב שגם אם תהיה פלישה רוסית זו תהיה דומה ל-2014 אז אף לקוח של החברה לא נפגע. "הופתעתי לקרוא את מה שכתוב בעיתונות הישראלית. גם בארץ כשיש מלחמה עם עזה וכל העולם על הרגליים בארץ יוצאים מהבית והכל כרגיל, אז אותו הדבר גם באוקראינה. המצב לא חדש, הוא קיים מאז 2014 שאז היו יריות ברחובות וכוחות רוסים פלשו למדינה אבל אצלנו אף לקוח לא נפגע, דאגנו לשלם לעובדים כי הבנקים לא עבדו, ודאגנו לאינטרנט כדי שאף לקוח או עובד לא ייפגע. אנחנו מוכנים לכל תרחיש אבל אני לא חושב שיהיה יותר גרוע מ-2014".

הלקוחות של שלימוב מישראל, מארה"ב ובריטניה מודאגים ומתקשרים כל הזמן לבדוק מה המצב. "יש לנו משרדים בבולגריה ובקפריסין ואם יהיה צורך נוכל להעביר את העובדים אבל אני ממש לא חושב שנגיע למצב הזה", הוא אומר.

"אני חושב שיש היום בהלה מיותרת. כמובן שאני לא יודע מה יקרה בעתיד אבל אם תהיה פלישה כמו שהייתה ב-2014, ויש סיכוי קטן אבל סביר שזה מה שיקרה, אין לזה שום השפעה על שאר המדינה. יש לזה בדיוק השפעה כמו של מלחמה עם עזה או לבנון, אנשים ממשיכים כרגיל, אז גם פה, אין השפעה כוללת. יש אינטרנט, יש חשמל, הכל ממשיך כרגיל וכרגע אנחנו לא צופים שום פגיעה ביכולת של הצוותים שלנו לדלוור".

העיר קייב באוקראינה, ארכיון. נכון לעכשיו חברות ההייטק עובדות כרגיל , צילום: אוראל כהן העיר קייב באוקראינה, ארכיון. נכון לעכשיו חברות ההייטק עובדות כרגיל | צילום: אוראל כהן העיר קייב באוקראינה, ארכיון. נכון לעכשיו חברות ההייטק עובדות כרגיל , צילום: אוראל כהן

המתח והדריכות הם יותר בצד של המעסיקים

גלית רבי, VP HR בגסטי (Guesty) שמעסיקה 400 עובדים בעולם, ביניהם 40 עובדי פיתוח ותמיכה באוקראינה בערים קייב ולביב, חושבת שהמנהלים בישראל כרגע יותר מתוחים מהמצב מאשר העובדים באוקראינה. "אנחנו מאוד בקשר איתם, מאוד נערכים אבל התחושה מהצד השני היא שהם בסדר ולא מרגישים שזה פוגע בשגרת החיים שלהם. אנחנו כבר נערכים לתרחיש של העברת עובדים אבל מבחינתם זה לא על הפרק כרגע. המתח והדריכות הם יותר בצד שלנו, קצת בדומה לכך ששומעים שיש טילים בישראל על תל אביב, אנחנו מאוד דואגים והם כרגע פחות", היא אומרת.

החברה נערכת להרחקת עובדים מאיזורי הקרב אם יהיה או העברתם באופן זמני לפולין או ישראל. עם זאת, נכון להיום הכל מתנהל כרגיל והחברה אף ממשיכה לגייס עובדים באוקראינה גם ברגעים אלה.

בחברת AppsFlyer, שמפתחת טכנולוגיות למדידה וייעול של פעילות שיווקית, ומעסיקה באתר בקייב 30 עובדות ועובדים הציעו לעובדים את האפשרות לשנות מקום מגורים לשלושה חודשים עם אפשרות להארכה בהתאם למצב. "העובדים יכולים לבחור לעבור למיקום אחר באוקראינה או למדינה אחרת בהתאם למה שמתאים להם. הם יקבלו מענק של 1,500 דולר לכל חודש על מנת לסייע במעבר וכרגע יש שלושה עובדים שהביעו רצון לעבור, אחד מהם עבר לקפריסין", אומרת מורן שוהם וייזר, R&D/Product Senior HR Director ב-AppsFlyer.

"חשוב לומר שבמידה והמצב יחמיר או ימשיך אנחנו נהיה קשובים לעובדים ולצרכים שלהם ונעשה הכל על מנת שימישכו להרגיש בטוחים ושקטים.

בנוסף, כל העובדים בכל העולם זכאים לתכנית Be well באמצעותה עובדות ועובדים יכולים לקבל תמיכה במגוון נושאים פרטיים כמו טיפול פסיכולוגי. העובד, העובדת או בני משפחתיהם מתקשרים למספר טלפון במדינה בה הם נמצאים ולמעשה בשיחה הם עוברים ראיון ראשוני בו איש מקצוע מזהה את הצורך המדויק ויכול לתת גם מענה פסיכולוגי ראשוני במקרה של צורך מיידי.

לאחר מכן, במידה והעובד בוחר להיכנס לתהליך עמוק יותר, הוא יצוות לאיש מקצוע בתחום הרלוונטי לסדרת פגישות ארוכות יותר. הפגישות מתקיימות בזום, בטלפון או פנים אל פנים, כמובן בהתאם להגבלות", היא אומרת.

"בינתיים רק עובד אחד ביקש לצאת מאוקראינה"

גם בחברת WalkMe שפיתחה פלטפורמה שנועדה להדריך ולנווט משתמשים על גבי מערכות שונות בארגון בו הם עובדים רק עובד אחד ביקש לצאת מאוקראינה ולעבוד ממולדובה והשאר בוחרים כעת להישאר ולשמור על שיגרה ככל האפשר. "פתחנו את הסניף באוקראינה לפני מספר חודשים בודדים וכיום עובדים שם 45 אנשי צוות שלנו, תחת מחלקת הפיתוח של WalkMe. מעבר לעובדה שאנו מאפשרים עבודה היברידית גם להם, אנו חשים אחריות לדאוג להם ולבני משפחותיהם בכל הנוגע למצב הביטחוני שם כיום", מספר עופר קרפ, EVP Engineering בחברה.

"הצוותים הישראלים עומדים בקשר רציף עם העמיתים האוקראינים; הדרג הניהולי מקפיד על שיחות שוטפות איתם, בוקר וערב, גם כדי לוודא שאנו מעודכנים במצבם ומספקים מענה לצורכיהם המתהווים וגם כדי להשרות ביטחון מצידנו ולחזק את התחושה שאנחנו כאן ונעשה הכל כדי לעזור להם״, הוא אומר.

״אנו ערים לכך שמצב העניינים באוקראינה עשוי להוביל לשיבושים פיננסיים במדינה, אשר יתבטאו בהגבלת השימוש בכרטיסי אשראי ויתכן כי בנקים יגבילו משיכת כסף מזומן. אנו מקדישים ברגעים אלה מאמצים לבניית פתרונות על מנת להבטיח שלעובדים שלנו יהיה מענה מספק שיסיר מהם את החשש".

גם בחברת BigID, שפיתחה פלטפורמה לניהול ואכיפה של מדיניות פרטיות המידע ברשת, ומפעילה מרכז פיתוח באוקראינה ומועסקים בו עשרות עובדים באמצעות חברה מקומית נערכים. "לפני כחודש פנינו לעובדים ושאלנו איך יעזור להם שנסייע. עשינו סקר לבדוק מה העדפות - האם לדוגמה יסייע להם שנעזור ברילוקיישן, ואם כן לאן. מהסקר עלה שבאמת רילוקיישן הוא הפתרון האידיאלי. לכן, בנינו תוכנית ייעודית וסגורה, שתצא לפועל במידת הצורך. בתחילת התהליך היה יותר מלחיץ ואנשים הביעו רצון לעזוב. דווקא בשבועות האחרונים אנחנו רואים רגיעה. כמובן שאנחנו עדיין בקשר קרוב איתם ורוצים לתת להם כל מה שהם צריכים במידה וירצו, ומקפידים על שיח יום-יומי", אומר נמרוד וקס, מייסד שותף בחברה ומנהל פעילות החברה בארץ.

עובדי החברה האוקראינים אמנם מועסקים באמצעות חברה מקומית אך מקבלים את כל ההטבות של עובד בחברה. לשאלה כיצד יתבצע רילוקיישן במקרה של פלישה השיב וקס כי אם המעבר יתבצע לפני הפלישה לא תהיה בעיה של טיסות והאופציה השניה עבור עובדים שלא יתפנו לפני הפלישה היא לעבור עם הרכב את הגבול לפולין ואז או להישאר בפולין כאשר החברה תממן עבורם את השהות או לטוס משם.

חברת BLEND העוסקת במתן פתרונות לוקליזציה מבוססי טכנולוגיה לחברות וארגונים בצמיחה מעסיקה 150 עובדים מתוכם 45 באוקראינה ונתנה לעובדים את האפשרות לעבוד מהמשרד של החברה ברומניה או בלביב באוקראינה. "המשרד שלנו באוקראינה קיים משנת 2012. בניגוד לחברות אחרות שעובדות במודל של מיקור חוץ אצלנו העובדים הם עובדי חברה ויש להם את כל הזכויות כמו לכל עובד אחר. לכן יש לנו את האחריות לדאוג להם ולבני המשפחות שלהם. הם חלק משמעותי ממשפחת בלנד ויש לנו קשר קרוב מאוד איתם", אומר יאיר טל, מנכ"ל החברה.

"ברגע שהבנו שהגזרה מתחממת פתחנו חדר מצב והתחלנו להיערך. הבנו שבמידה ותהיה פלישה יתכנו שיבושים בקווי טלפון ואינטרנט ולכן סידרנו גם קו טלפון רגיל וגם תקשורת לווינית כדי שנוכל להיות איתם בקשר. חשוב להבין שלעובדים שלנו יש משפחות וילדים, והם נמצאים בגנים ובבתי ספר ואנו מחויבים להם כמו שאנו מחויבים לעצמנו. הסברנו לעובדים שכל החלטה שהם יחליטו אנחנו יחד איתם. במידה ויחליטו לעבור לעיר אחרת, בלנד תסייע במימון המעבר וההסתגלות למקום החדש וכמובן שהם ימשיכו לקבל משכורת כרגיל.

כרגע אנחנו עוד לא רואים עובדים ש"בורחים" אבל יש כמה יחידים שעברו לעבור במדינות שונות באירופה. אנו עוקבים אחרי ההתפתחויות ואנו זמינים לסייע להם בכל אשר יחליטו", הוא אומר.


תגיות