אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר ויתר: ביטול הפטור ממס לפנסיונרים יורד מחוק ההסדרים

האוצר ויתר: ביטול הפטור ממס לפנסיונרים יורד מחוק ההסדרים

ועדת השרים החליטה להסיר מחוק ההסדרים את ביטול הגדלת הטבת המס בקצבאות הפנסיה. המשמעות היא שב-2025 הפטור ממס של כלל הגמלאים יגדל מ-4,742 שקל ל-6,110 שקל בחודש

19.03.2023, 10:55 | שקד גרין, צבי זרחיה

הטבת המס בקצבאות הפנסיה תגדל ב-2025, זאת לאחר שוועדת השרים לתיקוני חקיקה הסירה מחוק ההסדרים את הסעיף שביקש לבטלה. המשמעות היא שב-2025 הפטור ממס של כלל הגמלאים יגדל מ-4,742 שקל ל-6,110 שקל בחודש.

התיקון לחוק נדון הבוקר (א') בפעם השנייה בוועדת השרים לתיקוני חקיקה, לאחר שבשבוע שעבר נערך הדיון הראשון בנושא, ובשל התנגדות נחרצת מצד ההסתדרות נקבע דיון נוסף, במטרה לתת זמן נוסף לאוצר ולהסתדרות להגיע להסכמות. הלחצים שהפעילה ההסתדרות הניבו תוצאות, והסעיף הוסר מחוק ההסדרים.

הגידול בהטבת המס הוא תולדה של הסכם מ-2012 בין משרד האוצר להסתדרות כפיצוי על החקיקה מ-2008 שביטלה את האפשרות למשוך את כספי הפנסיה בפעם אחת (ולא כקצבה) מבלי לשלם מס רווחי הון. לפי ההסכם, הקצבה הפנסיונית שכל גמלאי מקבל תהיה פטורה ממס עד תקרה מסוימת, כאשר אותה תקרה תגדל בארבע פעימות. עד כה התבצעו שלוש פעימות, כשהפעימה הרביעית והמשמעותית ביותר אמורה להתבצע ב-2025.

שיעור הפטור נקבע כאחוז מסוים מתוך קצבה מזכה שעומדת כיום על 9,120 שקל. כיום שיעור הפטור עומד על 52% ממנה (4,742 שקל). ב-2025 שיעור הפטור אמור לגדול ל-67% - 6,110 שקל נכון להיום (גובה הקצבה המזכה מתעדכן אחת לשנה בהתאם למדד המחירים).

במשרד האוצר ביקשו לבטל את הפעימה הרביעית בטענה כי מדובר בפטור רגרסיבי, שהגדלתו תטיב בעיקר עם בעלי הקצבאות הגבוהות. להערכת האוצר, הביטול היה מכניס לקופת המדינה כ-700 מיליון שקלים נוספים.

עם זאת, ביטול גידול הפטור עלול היה להשפיע גם על גמלאים שמשכו פיצויים לאורך שנות עבודתם ועל גמלאים שממשיכים לעבוד לאחר פרישתם, שאינם מקבלים בהכרח קצבאות גבוהות. כמו כן, ביטול ההטבה נוגע גם לגמלאים שתכננו לבצע משיכה חד פעמית של חלק מכספי הפנסיה, כשעבורם המשמעות הכספית עלולה הייתה להגיע ל-87 אלף שקל. במשרד האוצר לא פרסמו נתונים על היקף מקבלי הקצבאות שהיו עלולים להיפגע לו החקיקה הייתה עוברת.

בראשות ועדת השרים עמד היום כממלא מקום שר התיירות חיים כץ, שלקח חלק בחקיקה מ-2012 להגדלת הפטור, והתנגד לביטולה כעת. כץ אמר כי "המדינה חייבת לכבד הסכמים ולקיים את החוקים שהיא מחוקקת גם אחרי עשרות שנים. אני מודה לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', שנענה לפנייתי והסכים לתמוך בהורדת הסעיף מחוק ההסדרים".

יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד מסר בתגובה: "הבטחתי שלא תהיה פגיעה בגמלאים ועמדתי במילתי. הבשורה החשובה שיצאה היום מוועדת שרים לתיקוני חקיקה לא הייתה מגיעה לולא הערנות שלנו והלחץ שהפעלתי בשבועות האחרונים כדי למנוע את הפגיעה החמורה במקבלי קצבאות הפנסיה. אני גאה בהישג ומתחייב שנמשיך להיאבק למען ציבור הגמלאים בישראל".

תגיות