אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפקק הבירוקרטי שמעכב חלק מהתרומות מארה"ב מפונים מעוטף עזה במלון | צילום: שלו שלום

הפקק הבירוקרטי שמעכב חלק מהתרומות מארה"ב

תורמים רבים מארה"ב נמנעים מתרומה לישראל במלחמה, שכן תרומות מחוץ למדינתם אינן מוכרות לזיכוי ממס. משרד האוצר יכול לפתור את המכשול דרך פנייה למקבילו האמריקאי

22.10.2023, 06:12 | עירית אבישר וגולן חזני

מאז נודע בעולם על הזוועות שחולל חמאס באזור הדרום ב־7 באוקטובר, ארגונים רבים בחו"ל רוצים לתרום לצבא ולנפגעי המלחמה, אולם מכשול בירוקרטי מעכב חלק מהתרומות.

לפי החוק האמריקאי, לא ניתן לבצע תרומות מחוץ לארה"ב, שיוכר בהן זיכוי למס. בארה"ב לא מקובל לתת תרומות שאינן בנות ניכוי ממס, זה חלק בסיסי מהתרבות האמריקאית בכל הקשור לתרומות. בנוסף, חברות אינן יכולות לבצע תרומה שאינה מוכרת למס, שכן מתן תרומה שכזו יחייב גילויים מיוחדים בדו"חות הכספיים ודו"חות המס, ועשוי להיחשב כסוג של דיבידנד. כדי שארגונים ישראליים יוכלו לקבל תרומות מחו"ל, הם צריכים או להקים שלוחות בחו"ל (מה שלמרבית העמותות שפעילות בנושא המלחמה אין), או להיעזר בארגוני ביניים בארה"ב, שיעבירו להם את התרומות.

לדברי עו"ד גיל רווה ממשרד רווה הבר שפעיל במגזר העסקי, חלק מהתורמים נרתעים משימוש בארגוני ביניים שכן קשה לכוון בדיוק את הכסף למטרה שהתורם מעוניין בה. כמו כן חלק מארגוני הביניים גובים עמלה, שיכולה להגיע גם למעל 2% מהתרומה, כך שחלק מהכספים מתפספס בדרך. "יש כספים רבים שרוצים להיכנס, ולא נכנסים בגלל המכשול הזה של הכרה לזיכוי במס. רק אלינו הגיעו פניות בהיקף של כמה מיליוני דולרים, ואנחנו שחקן קטן בתחום. נכון שמאז החלה המלחמה יש קמפיינים לגיוס תרומות בחו"ל, ועוברים כספים, אבל הרבה פחות ממה שאפשר היה לקבל", אומר רווה בשיחה עם "כלכליסט".

לדבריו, הוא בדק איך אפשר בכל זאת לפתור את המחסום הזה, ובבדיקה מול גורמים בתחום המס בארה"ב, הוא מצא כי אם משרד האוצר ישלח בקשה רשמית למשרד האוצר האמריקאי עם רשימה שהאוצר ינהל של הארגונים הרלבנטיים בתחום הלחימה, האמריקאים יוכלו במסגרת אמנת המס שיש להם עם ישראל להחליט כי רשימה זו תוכל להיכלל כעמותות שיש להן זיכוי מס. רווה ניסה לקדם צעד שכזה מול משרד האוצר ורשות המסים, אך הדבר טרם התקדם.

"צריך לתכלל את האירוע בפנייה מסודרת של משרד ראש הממשלה או משרד ממשלתי אחר, בבקשה לוותר לתקופה מסוימת על תנאי הכניסה", כתב רווה בפנייתו למשדר האוצר. "אפשר היה לסגור את כל הנושא הזה בתוך שבוע. יש לי אינדיקציות שבמשרד האוצר האמריקאי יש רצון טוב לקדם את זה, אבל זה לא יוכל לקרות ללא פנייה רשמית ממשדר האוצר הישראלי", אומר רווה.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה לפניית "כלכליסט": "משרד האוצר קיבל פנייה לעניין הזכאות לזיכוי ממס בגין תרומות בארה"ב של תורמים אמריקאים לעמותות ישראליות. משרד האוצר וידא את קיומם של פתרונות קיימים באמצעות תרומה דרך עמותות הרשומות בארה"ב. בנוסף, משרד האוצר פועל מול מקביליו בממשל לבחון פתרונות להעברה ישירה של התרומות תוך קבלת זיכוי מס בארה"ב".


תגיות