אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

מלחמת העצמאים

"מעדיף למכור ציוד מהעסק מאשר לקחת הלוואה מהמדינה"

אלון קירשברג, בעל עסק לתיירות ואירועי שטח (טרקטורונים, ג'יפים ואופניים) ממושב עמינדב אומר: "מתווה נכון היה לוקח את כל הזמנות אוקטובר שבינתיים הפכו לביטולים, בתוספת הערכת ההפסד על הזמנות של הטווח הקצר וקובע את הפיצוי בהתאם לאובדן ההכנסות"

16.11.2023, 06:00 | דותן לוי, צילום: אוראל כהן

החודשים אוקטובר ונובמבר נחשבים לחודשים חזקים בתחום תיירות השטח וימי הגיבוש שבו מתמחה אלון קירשברג מאז השתחרר מהצבא לפני 23 שנה. חברות שנותרו עם עודפים בתקציבי סוף השנה שלהן, בצירוף עם מזג אוויר טוב בתקופה זו של השנה מעלים את היקפי ההזמנות. השנה, כך הוא מספר, אוקטובר התחיל חלש יחסית, ככל הנראה בשל ההאטה הכלכלית. ואז הגיעה המכה של 7 באוקטובר והחברות במשק שהיו חלק נכבד מלקוחותיו סגרו את התקציבים ונערכות כעת לימים קשים, וגם הטיולים הפרטיים הפכו לבלתי רלוונטיים בתוך רגע.

מאז פרוץ המלחמה איך באה לידי ביטוי הפגיעה בעסק שלך?

"סגירה מוחלטת של העסק, אין טיולים בתקופה כזו והעסק סגור, אין טלפונים ואין מיילים, בינתיים הטלפונים היחידים שמגיעים הם לביטול הזמנות. ביום ראשון 8 באוקטובר היתה צריכה להיות לי קבוצה של 350 איש ליום של טיולי אופניים, ג'יפים וטרקטורונים, זה בוטל וירד לפח, על זה אני לא מקבל פיצוי".

איזה מתווה פיצוי היה מאפשר לך לישון טוב יותר בלילה?

"מתווה נכון היה לוקח את כל ההזמנות של חודש אוקטובר שבינתיים הפכו לביטולים, בתוספת הערכת ההפסד על הזמנות של הטווח הקצר וקובע את הפיצוי שלנו לפי זה, בהתאם לאובדן ההכנסות. המתווה שמציעים לא נכון.

מול גופים שהם לא פרטיים אנחנו עובדים על שוטף פלוס חודשיים. בעבר התקבלה החלטה שכנותן שירות אני יכול להנפיק ללקוח 'חשבון עסקה' וכל עוד הוא לא שילם לי, אני לא נדרש לשלם על כך מסים. בגלל המתווה הזה אני מקבל כרגע כסף על הטיולים של אוגוסט וספטמבר, ואני צריך להוציא חשבונית ללקוחות. זה גורם לכך שלפי המתווה לא תהיה לי ירידה בהכנסות בחודש הזה, אבל הכסף של אוקטובר־נובמבר שאמור להיכנס בינואר־פברואר לא ייכנס בעתיד. אנחנו עסק עונתי, ובחורף אין הרבה עבודה, כך שההכנסות מאוקטובר־נובמבר נותנות לי אורך נשימה לתקופת החורף.

"התקופה הבאה שבה העבודה תתחדש במידה והמלחמה תסתיים היא במרץ, וזה אומר שגם אם יהיו לי הכנסות אני אראה אותן רק סביב מאי. בקורונה חווינו את אותו הדבר, הכנסות עבר גרמו לכך שאעבור את הרף שקבעו במתווה ונדרשתי להחזיר 95 אלף שקל מתוך מענק של 110 אלף שקל. יצא שקיבלתי מהמדינה כ־10 אלף שקל לשנתיים שבהן לא עבדתי".

האם פנית לקבלת הלוואה מקרנות המדינה?

"לא, אני לא רוצה הלוואות, בטח לא עכשיו. בעבר התעניינתי לקבל הלוואה לרכישת ציוד לעסק ודרשו ממני ריביות לא הגיוניות. מה אני אעשה עם הלוואה עכשיו? זה יכניס אותי לעוד לופ, גם ככה יש לי הלוואה על הרכב".

כמה זמן העסק יוכל להחזיק מעמד בלי תמיכה חיצונית?

"העסק יכול לשרוד, אבל זה בא על חשבון דברים אחרים, אני אצטרך להתחיל למכור ציוד, טרקטורונים למשל. כבר עשיתי את זה בעבר כשלא היתה עבודה. לפני הקורונה היו לי 250 זוגות אופניים ומכרתי 100, הייתי מוכר אופניים והולך עם הכסף לסופר. אני מעדיף את זה על פני הלוואות".

> ותק של העסק: 23 שנים

> מספר מועסקים: 3 עובדים קבועים ו־15 פרילנסרים

> היקף ירידה בהכנסות באוקטובר: 90%

> לכמה פיצוי זכאי לפי נוסחת האוצר הנוכחית: 5,500 שקל בחודש

תגיות