אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבעת אמון: אנבידיה תקים בישראל את אחד המחשבים החזקים בעולם לחישובי AI מטה אנבידיה בקליפורניה | צילום: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES

הבעת אמון: אנבידיה תקים בישראל את אחד המחשבים החזקים בעולם לחישובי AI

ענקית השבבים שהגיעה לאחרונה לשווי של כמעט טריליון דולר הכריזה על הקמתו של Israel-1, מחשב-על אבטיפוסי שישמש את החברה לבנייה של מחשבי העתיד, שיובילו את עידן הבינה המלאכותית. המחשב פותח בארץ לאורך שנה וחצי בעלות של מאות מיליוני דולרים וגם ימוקם כאן פיזית

29.05.2023, 07:30 | סופי שולמן

אחרי שאנבידיה הדהימה את העולם עם העלאת תחזית חריגה להמשך השנה, שגם הקפיצה את החברה לשווי של כמעט טריליון דולר, היא מתחילה לפרט את המסלול הטכנולוגי שיוביל אותה לשם - והמסלול הזה עובר בישראל. ג'נסן הואנג, מייסד ומנכ"ל אנבידיה, הכריז הלילה בטיוואן על הקמתו של Israel-1 - מחשב העל מהחזקים בעולם לחישובי AI, שישמש את החברה לשיתוף פעולה עם התעשייה, למו"פ פנימי וכן כתבנית לבניית מחשבי על מבוססי פלטפורמת Spectrum-X.

המחשב, אחד הגדולים בעולם, פותח בישראל לאורך 18 החודשים האחרונים בעלות של מאות מיליוני דולרים וגם ימוקם כאן פיזית. מדובר באחת ההשקעות המשמעותיות והמרכזיות של אנבידיה בשנים האחרונות - גם במונחים כספיים וגם במונחי יוקרה. השלמות הפיתוח והדגמת היכולות עמדו גם במרכז ביקורו של הואנג בישראל לפני כחודש.

בהמשך הדרך, המחשב החדש יהיה זמין כחלק משירות מחשוב העל בענן NVIDIA DGX Cloud, ויספק את העוצמה של תשתית הבינה המלאכותית בענן לאקוסיסטם המקומי. מחשב העל החדש יתבסס על פלטפורמת NVIDIA Spectrum- X שמייצגת סוג חדש של טכנולוגיות תקשורת שפותח על מנת לשפר ולהאיץ את הביצועים של ענן מבוסס אתרנט לחישובי בינה מלאכותית.

במלים אחרות וטכנולוגיות פחות, אנבידיה חושפת את הטכנולוגיה שלה לדאטה סנטרים חכמים שיוכלו לנצל באופן מיטבי את יכולות הבינה המלאכותית היצרנית (GEN AI). זו עשתה קפיצה אדירה בחודשים האחרונים, מאז ש-OPEN AI הפכה את CHATGPT לזמין ונגיש לכלל הציבור וירתה את יריית הפתיחה במירוץ החימוש של הבינה המלאכותית. אלא שכדי להנות מהיכולות החדשות ברמה המסחרית קיים צורך בתשתית החישובית שתאפשר זאת - וכאן בדיוק אנבידיה ממנפת את הפיתוחים שעליהם עבדה כבר שנים וכעת הם אלה שהופכים אותה לחברה ולמניה החמה ביותר בשוק המעבדים.

בדוחות הכספיים הפנומנליים שהציגה החברה בשבוע שעבר ובהם הקפיצה את תחזית ההכנסות בסדרי גודל שלא מוכרים לוול סטריט, היא נימקה זאת בבהלת הביקושים לתשתיות הבינה המלאכותית. ברבעון הראשון הציגה אנבידיה הכנסות של 7.2 מיליארד דולר שעקפו דרמטית את התחזיות להכנסות של 6.5 מיליארד דולר, אבל הסנסציה האמיתית הייתה בהעלאת הצפי לרבעון השני ל-11 מיליארד דולר - 50% יותר ממה שחזו האנליסטים. הכנסות אלה תשקפנה קצב צמיחה שנתי של 64%. תשתיות לדאטה סנטרס הם הפלח הגדול והצומח בהכנסות אנבידיה, וברבעון השני הוא תרם למחזור החברה 4.3 מיליארד דולר לאחר שעלה ב-14%. מעבדי הגיימינג שבזכותם התפרסמה אנבידיה במקור והפכה לאחת מחברות השבבים הגדולות בעולם דווקא נפלו ב-38% וההכנסות מהם הסתכמו ב-2.2 מיליארד דולר בלבד.

הואנג ציין עם פרסום הדוחות והתחזיות כי מרכזי הנתונים בשווי של טריליון דולר יעברו בתקופה הקרובה ממחשוב כללי למחשוב מואץ AI, שכן גופים וחברות שירצו להמשיך להיות תחרותיים יצטרכו להטמיע יכולות של בינה מלאכותית יצרנית במוצרים, בשירותים ובתהליכים העסקיים שלהם. אף שבשלב זה קשה להדביק מספר מדוייק של פוטנציאל ההכנסות לפלטפורמה החדשה של אנבידיה, שכולה ישראלית, ברור שהיא מהווה חלק משמעותי בהכנסות הצפויות של החברה. פעילות החברה בישראל, שכבר היום מהווה את מרכז הפיתוח השני בגודלו אחרי ארה"ב עם 3000 עובדים, 12% מסך כוח האדם של אנבידיה, הופכת לאסטרטגית עוד יותר.

בסביבת החברה אומרים כי האירועים הפוליטיים והביטחוניים לא משפיעים על החלטה של אנבידיה לבסס את הפלטפורמה בישראל וכתוצאה מכך החברה ממשיכה בתוכניתה לגייס אלף עובדים נוספים כאן בשנה הקרובה. חלק מהחזון קשור גם לאקוסיסטם הישראלי, מרובה הסטארט-אפים. כבר היום עובדת אנבידיה עם 800 סטארט-אפים בישראל והפלטפורמה החדשה נועדה, בין השאר, ליצור כאן קהילה להנעת פיתוחים נוספים ללקוחות חיצוניים ועבור אנבידיה עצמה.

"הפלטפורמה הופכת את אנבידיה לחברה הרבה יותר חשובה לתעשייה ולעולם", אומר עמית כץ, סמנכ"ל מוצרי Ethernet באנבידיה, בשיחה עם "כלכליסט". "לרוב שירותי הענן יש היום יכולות AI חלשות יחסית ונעשו הרבה פשרות בבנייתם כחלק מהדאטה סנטר. מסורתית, יכולות ה-AI ישבו כמעין אי ליד הענן ואיפשרו לעשות דברים מיוחדים יותר מבלי שיהיה צורך להחליף את כל התשתית של הדאטה סנטר, אבל בזמן האחרון הלקוחות נוהרים ל-GPU (המעבדים הגרפיים החזקים של אנבידיה - ס.ש), בהם גם צפויה עיקר העלייה בהכנסות. עם הזמן, מה שהיה אי יהפוך לדבר עצמו וענן שלא יתן מענה לבינה מלאכותית יצרנית כבר לא יהיה תחרותי".

הנהירה ל-GPU מתרחשת על חשבון ירידת הביקושים ל-CPU - המעבדים הקלאסיים של העשורים האחרונים בהם שולטות אינטל ו-AMD. החשיפה הנוכחית של אנבידיה מגדילה דרמטית את הפער בינה לבין מתחרותיה הוותיקות, שלחלקן יש פעילות אסטרטגית בישראל. אינטל, שרכשה את הבאנה לאבס ב-2 מיליארד דולר ב-2020, כדי להגיע ליכולות AI במעבדים שלה, השיקה את השבבים המתחרים באנבידיה לפני כשנה, אבל מתוך הדוחות האחרונים של אינטל היה קשה להתרשם כי מדובר בהצלחה. הכנסות תחום הדאטה סנטר באינטל נפלו ב-39% ברבעון הראשון וב-AMD הן לא צמחו ונותרו ללא שינוי. יריבות נוספות בשוק הרותח הן גם מארוול שמנייתה קפצה ב-30% בשישי האחרון בעקבות עדכון התחזיות של אנבידיה והערכות של מארוול עצמה כי תכפיל את הכנסותיה מתחום שבבי AI ב-2024, וגם אמזון וגוגל שמנסות לפתח מעבדי AI משלהן עבור הדור הבא של הענן שלהן.

קשה להתעלם מכך שבחלק גדול מהחברות שמובילות את מירוץ החימוש של תשתיות הבינה המלאכותית, הליבה מבוססת על טכנולוגיה ישראלית. באנבידיה מדובר, בין השאר, בפירות הרכישה של מלאנוקס ב-7 מיליארד דולר ב-2019 ואילו באינטל, באמזון ובמארוול מדובר ברכישות של חברות שבכולן היה מעורב אביגדור וילנץ - החל ממכירת גלילאו תמורת 2.7 מיליארד דולר למארוול ב-2000, עבור במכירת אנפורנה לאמזון ב-370 מיליון דולר ב-2015 ועד מכירת הבאנה לאבס לאינטל.









תגיות