אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההשקעות במערב יבשו, קרנות מעמק הסיליקון נוהרות למזרח התיכון הגראנד פרי בג'דה, בחודש שעבר. הזמנה אישית לבכירים בעמק הסיליקון | צילום: REUTERS/Hamad I Mohammed

FT

ההשקעות במערב יבשו, קרנות מעמק הסיליקון נוהרות למזרח התיכון

ברקע משבר המימון הקשה ביותר זה עשור, קרנות הון סיכון מובילות מטיסות צוותים לסעודיה, איחוד האמירויות וקטאר כדי לגייס כספים. בכיר בקרן הריבונית של אבו דאבי: "ב־2017 חיפשנו אותם בסן פרנסיסקו, כעת כולם מגיעים אלינו"

16.04.2023, 06:40 | טאבי קינדר וג'ורג' המונד, פייננשל טיימס

משקיעים מעמק הסיליקון מסיירים ברחבי המזרח התיכון במטרה לגבש קשרים ארוכי טווח עם קרנות הון ריבוניות, זאת ברקע משבר המימון החמור ביותר הפוקד את קרנות ההון סיכון זה קרוב לעשור.

קרנות הון סיכון מובילות בתחום הטכנולוגיה, כמו אנדריסן הורוביץ', טייגר גלובל ו־IVP, הטיסו צוותים של בכירים לסעודיה, איחוד האמירויות וקטאר בשבועות האחרונים — כך לפי גורמים המעורים בפרטי הנסיעות. הביקורים הללו מגיעים ברקע ההתמודדות של המשקיעים המסורתיים שלהם מצפון אמריקה ואירופה עם משבר כלכלי שאילץ אותם לקצץ בהשקעות פרטיות.

קרנות הון סיכון, מצדן, מחוזרות על ידי גורמים רשמיים ובני מלוכה צעירים באזור המפרץ, המחפשים לגוון את כלכלתם ולהתרחב מעבר להשקעות בתחום הנפט למגזרים הלוהטים בתחום הטכנולוגיה, כמו בינה מלאכותית. משכך, חלק מקרנות ההון סיכון חזרו בהן מהחלטות קודמות לסרב לפגישות עם גורמים סעודיים או לקבל כסף מזומן מהממלכה, זאת בצל החשש מפני הפרת זכויות אדם מאז רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י ב־2018.

"הגענו לסן פרנסיסקו כדי לחפש אחריהם ב־2017. כעת, כולם מגיעים אלינו", ציין איברהים אג'אמי, ראש פעילות ההון סיכון במובאדלה קפיטל, זרוע של חברת ההשקעות הריבונית של אבו דאבי ששווייה 284 מיליארד דולר. "התיקון שאירע במגזר הטכנולוגי הכניס ענווה לתעשייה".

"פייננשל טיימס" ראיין יותר מתריסר קרנות סיכון מעמק הסיליקון המנהלות עשרות מיליארדי דולרים בחישוב מצרפי, כמו גם שורה של יועצים ובנקאים. כל אלה דיברו על רומן חדש המתנהל בין קרנות ההון סיכון האמריקאיות לבין הכסף המזומן של המזרח התיכון.

קבוצה של בכירים מעמק הסיליקון קיבלו הזמנה אישית מהמשרד של יאסיר אל־רומאיאן, יו"ר PIF, קרן העושר הסעודית ששווייה 620 מיליארד דולר, להיות אורחו בפורמולה וואן אראביאן גראנד פרי, שנערך בג'דה בחודש שעבר — כך לפי גורם המקורב לשיחות. בין המשתתפים באירוע, לפי אותו גורם, היה המייסד השותף של אנדריסן הורוביץ, בן הורוביץ — במסעו השני לסעודיה בפחות משישה חודשים. אנדריסן הורוביץ סירבה להגיב לדיווחים.

זרוע ההון סיכון של PIF, סאנאביל, דיווחה לאחרונה על שותפות עם כמעט 40 חברות הון סיכון אמריקאיות, כולל אנדריסן הורוביץ, Coatue Management, קראפט ונצ'רז של דיוויד סאקס, אינסייט פרטנרז ו־9יארדז קפיטל, שם משמש שר האוצר הבריטי לשעבר ג'ורג' אוסבורן כשותף מנהל. הסכומים שהושקעו בחברה לא נחשפו.

הורוביץ, שהחברה שלו מסן פרנסיסקו גייסה מעל 14 מיליארד דולר בשנה שעברה, הוא באופן מיוחד תומך נלהב בהתעניינות של סעודיה בחדשנות טכנולוגית. באוקטובר הוא נאם בפסגת "דאבוס במדבר" שנערכה בריאד ואכל ארוחת צהריים עם הנסיכה רימה בינת בנדאר אל־סעוד, השגרירה הסעודית בארה"ב. בכנס שארגנה PIF בחודש שעבר במיאמי, הוא שיבח את הממלכה כ"מדינת סטארט־אפ" וכינה את יורש העצר שלה, מוחמד בן סלמאן, מייסד חברה.

לפני שנה מסעו של הורוביץ לסעודיה היה נחשב למאורע חריג בעולם גיוסי הכספים של קרנות ההון סיכון, המשתוקקות להימנע מהביקורת הנלווית לשיתוף פעולה עם מדינות הידועות כמפרות זכויות אדם. כעת, במדינת הנפט המפרצית, שנהנתה משיטפון של הכנסות מנפט בשנה שעברה, מסיירים המוני משקיעי סטארט־אפ אמריקאים — כך לפי כמה גורמים שביקרו השנה בממלכה. "מלון ארבע העונות בריאד הוא לצורך העניין פאלו אלטו", ציין שותף בקרן הון סיכון מובילה מעמק הסיליקון.

הרצון הזה לעשות עסקים באזור גרר ביקורת. קית' רביוס, שותף בקרן פאונדרס, שאמר ב־2018 כי עמק הסיליקון הפגין צביעות כשקיבל את הכספים הסעודיים, ציין: "אני לא משנה את הערכים והעקרונות שלי בגלל שהסביבה העסקית היא קשה".

בה בעת, מייסד ליד אדג', מיטשל גרין, שביצע השקעות הון סיכון בעליבאבא ואובר, אמר כי הקדיש את השבועות האחרונים ל"טיפוח מערכות יחסים ארוכות טווח" עם אנשים וחברות במפרץ. "אנחנו מאמינים שחשיבות האזור תגדל משמעותית בעשור הקרוב. זה מזכיר לנו את היציאה שלנו לסין ב־2003".

סקוט שלייפר, שותף בטייגר גלובל, דיבר גם הוא בכנס בריאד באוקטובר, והחברה מחפשת אחר השקעות בממלכה במסגרת סבב גיוס כספים של 6 מיליארד דולר שהיא מבצעת כעת — כך לפי גורמים המעורים בנושא. צוות מ־IVP, אחת מקרנות ההון סיכון הוותיקות בעמק הסיליקון, בהובלת השותף סומש דאש, הגיע לסיור באזור — כך לפי גורם המצוי בפרטים. הקרן סירבה להגיב.

כספי הון סיכון אמריקאיים צמחו לשיאים חדשים בשנים האחרונות, בין השאר בשל פריחה בהערכות השווי הטכנולוגיות במהלך מגפת הקורונה. קרנות נחשבות, כמו סקויה קפיטל ואנדריסן הורוביץ, שבעבר הקפידו על אקסקלוסיביות, ביצעו גיוסים של 5 מיליארד ולעתים גם 9 מיליארד דולר. השינוי הזה התעצם בשל כניסה של שחקנים גדולים לשוק, כמו סופטבנק היפנית וטייגר גלובל, שהזרימו עשרות מיליארדי דולרים לחברות סטארט־אפ.

"האנשים האלה בנו את המודלים שלהם על משקיעים בנפח גדול, וכעת הם שבויים במעגל ההון", ציין שותף בקרן הון סיכון המנהלת נכסים ביותר מ־4 מיליארד דולר.

התמודדות עם מדינות כמו סעודיה היא "העסקה עם השטן שהחברות האלה עשו בעקבות הצמיחה שלהן", הוסיף. "הן הלכו על כמות ונתח שוק, ומשום כך הן נאלצו לשחק את המשחק ולמכור את עצמן. ההון סיכון עבר ממעמד של תיק בירקין של הרמס, למשקיע בטארגט".

PIF, באופן מיוחד, חלחלה בהדרגה למגזר הטכנולוגיה האמריקאי דרך ההשקעות שלה בעשור האחרון. הקרן אחראית על גיוס 45 מיליארד דולר מ־100 מיליארד דולר בקרן ויז'ן של סופטבנק ב־2016. היא ביצעה השקעות ישירות גדולות בחברות טכנולוגיה אמריקאיות, כולל השקעה של 3.5 מיליארד דולר באובר ב־2016 ולמעלה ממיליארד דולר ביצרנית המכוניות החשמליות לוסיד מוטורס ב־2018. באותה שנה אלון מאסק אמר כי ניהל שיחות עם PIF לגבי סיוע במימון עסקה בשווי 72 מיליארד דולר שתאפשר את הפרטת טסלה — אף כי העסקה הזו לא יצאה אל הפועל.

בעקבות רצח חשוקג'י על ידי סוכנים סעודים, כמה עסקים מערביים בולטים, כולל משקיעים רבים בטכנולוגיה, חדלו לעבוד עם המדינה בגלוי. המגמה הזו המשיכה עד למשבר הכלכלי האחרון, שייבש מקורות הון שהיו זמינים לקרנות ההון סיכון במוסדות מערביים גדולים. גיוס כספים דרך קרנות הון סיכון צנח לשפל של תשע שנים בסוף 2022, כך לפי חברת המחקר פרקין.

קרנות הון סיכון יושבות על שיא של "אבקה יבשה" בהיקף 300 מיליארד דולר — כלומר, כספים שגויסו שהיא טרם הפיצה. אבל, הרבה מהן מתקשות לאתר השקעות כדאיות בחברות סטארט־אפ ולא יצליחו לגייס הון חדש.

היקף הכסף המזומן שקרנות הון סיכון מזרימות לחברות סטארט־אפ צנח ביותר מ־50% במהלך 12 החודשים החולפים, כך לפי חברת הנתונים קרנץ'בייס. כתוצאה, רבות מהן התפתו להגיע למפרץ, שהוא "המקום הנזיל ביותר על פני כדור הארץ כעת", ציין מנהל קרן הון סיכון בשווי מיליארד דולר. "זו הזדמנות נדירה לקרנות כמו מובאדלה לקחת תפקיד מרכזי בפיתוח טכנולוגיה ב־20 השנים הבאות", אמר אגא'מי. מובאדלה השקיעה בעצמה או לצד מספר חברות מובילות מעמק הסיליקון, כולל קרן הפרייבט אקוויטי סילבר לייק וסקויה קפיטל. באחרונה היא השקיעה בקבוצת הפינטק קלארנה, לצד סקויה.

עבור חלק מהמשקיעים מדובר עדיין בדיון מוסרי בעייתי. "ארה"ב קונה נפט מסעודיה, אנחנו מוכרים להם מל"טים, איפה אתה קובע את הגבול?", ציין משקיע הון סיכון, שהודה כי עבר מעמדה של סירוב לקבל כסף סעודי לפתיחות רבה יותר בנושא, לאחר שהמימון יבש. עבור אחרים, במיוחד מי שמנהלים קרנות קטנות יותר והצליחו לפיכך לקבל עדיין כספים מקרנות פנסיה וקרנות מערביות אחרות, הבידול הוא יותר מובהק. "אני נמצא בעמק הסיליקון כבר 20 שנה והאכזבה שלי מאופן ההתנהלות שלנו רק גדלה", אמר בנקאי בכיר המטפל בעסקאות עבור חברות הון סיכון. "אם אתה באמת טוב במה שאתה עושה, תלך לנורבגיה (כדי לגייס)".




תגיות