אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מלחמת השבבים: טייוואן מקשיחה את העונשים על העברת ידע לסין חברת TSMC ב טאיוון לייצור שבבי מחשב שבבים ציפים | צילום: TSMC

מלחמת השבבים: טייוואן מקשיחה את העונשים על העברת ידע לסין

חבילת חוקים שמקדם ראש ממשלת טייוואן סו צנג-צ'אנג תנסה למנוע זליגה של טכנולוגיות, בעיקר אלה הקשורות לפיתוח שבבים, לשכנה הקומוניסטית. על פי הקבינט המקומי, החוקים נועדו למאבק ב"ריגול כלכלי"

12.04.2022, 13:30 | רפאל קאהאן

טייוואן תדרוש עונשים של עד 12 שנות מאסר בפועל על העברה של ידע טכנולוגי - בעיקר בתחום השבבים. מדובר בחוק חדש שמקדם ראש ממשלת טייוואן סו צנג-צ'אנג כדרך למנוע העברה של טכנולוגיות לסין השכנה. הקבינט המקומי הכריז על חבילת חוקים חדשה למאבק ב"ריגול כלכלי", כך לפי דיווח היום (ג') של סוכנות רויטרס.

קראו עוד בכלכליסט:

שבבים המיוצרים בטייוואן משמשים כמעט בכל דבר כיום - ממטוסי קרב ועד סמארטפונים. במדינה מודאגים מאוד מהניסיונות של סין להשתלט על טכנולוגיות שבבים, בעיקר לאחר שארה"ב הנחיתה חבילת סנקציות על העברת ידע בתחום לסין בשנה שעברה.

הסנקציות המערביות ניתקו הלכה למעשה את סין מגישה לטכנולוגיות השבבים המערביות והכריחו אותה לנסות לפתח תעשיית שבבים מקומית. בינתים, המאמצים של בייג'ינג טרם נשאו פרי, אבל כמיטב המסורת המקומית בסין לא בוחלים בשימוש בריגול תעשייתי או בפיתוי מומחים לבוא לעבוד עבורם.

טאיוואן היא הבית של TSMC - יצרנית השבבים הגדולה בעולם שחולשת על כמעט 92% מסך כל יכולת הייצור העולמית בתחום. מפעליה של ענקית הייצור מפוזרים במדינות שונות במזרח הרחוק ובימים אלה היא מקימה מפעל חדש בארה"ב אך עיקר פעילותה מתמקדת עדיין בבית שלה. חבילת החוקים הוצגה כבר לפני חודשיים בתגובה לחשש מהגברת האיום הסיני להשתלט על האי, שנחשב על ידי המפלגה הקומוניסטית כטריטוריה סינית שנלקחה ממנה שלא כדין אחרי המהפכה הקומוניסטית ב-1949.

מפעל שבבים TSMC בטייוואן, צילום: TSMC מפעל שבבים TSMC בטייוואן | צילום: TSMC מפעל שבבים TSMC בטייוואן, צילום: TSMC

החששות של טייוואן לא מבוססים על פרנויה בלבד. משרד החקירות הטאיוואני - המקבילה המקומית של ה-FBI והשב''כ - כבר החל בחקירה של כ-100 חברות סיניות שנחשדו בניסיון לפתות מהנדסים ומומחי שבבים טיוואנים לעבור לעבוד אצלן. לא ברור עד כמה הניסיונות האלה מתבססים על הצעות עבודה לגיטימיות או על שימוש בדרכים לא חוקיות כמו סחיטה או גיוס חפרפרות.

בטייוואן, בכל אופן, לא מחכים לגלות. כתבי אישום הוגשו בשנה שעברה נגד שבע חברות סיניות שנתפסו לכאורה במעשים כאלה מתוך חקירה של 27 חברות. החשש מסין גם נובע מהצהרות נשיא סין עצמו, שי ז'ינפינג, שהצהיר פומבית ב-2020 כי בייג'ינג חרטה על דגלה יעד של "עצמאות בתחום השבבים". מכיוון שהמדינה חסרה טכנולוגיה כדי לפתח את התעשיה המקומית שלה בתחום מאפס, היא זקוקה לסיוע מבחוץ אותו היא לא יכולה לקבל ממדינות מערביות או פרו-מערביות בגלל החרם האמריקאי.

סין כבר נתפסה לא פעם ולא פעמיים בגניבה של ידע טכנולוגי באמצעים שונים. הדרך העיקרית עד כה היתה שימוש בסייבר. המקרה הידוע ביותר הוא הפריצה למחשבי קבלן של לוקהיד-מרטין וגניבת תכניות ונתונים על מטוס הקרב F-35 שהניבה כמה שנים לאחר מכן מטוס מקומי שדומה (מאוד) לדגם האמריקאי. שיטה נוספת היא השקעה בחברות זרות והעברת הידע חזרה לסין. וואווי עשתה זאת מספר פעמים ובין השאר בישראל כשהיא מחזיקה כאן בחברת בת המשמשת כמרכז מו''פ ומעסיקה אנשי טכנולוגיה ישראלים.

נשיא סין שי ג נשיא סין שי ג'ינפינג | צילום: AFP נשיא סין שי ג

מקרה נוסף שזוהה הוא של חברה בשם טונגפו מיקרואלקטרוניקס הקשורה לממשלה הסינית, שהורשעה באחזקת משרדים לא חוקיים בטייוואן. החברה שכרה מומחי טכנולוגיה מקומיים ושילמה להם בדולרים דרך חברת קש שהעבירה את המשכורות דרך הונג קונג. הכשרונות העיקריים שמחפשים בסין הם של מומחי מעגלים משולבים, שכן מדובר בעבודה שניתן לבצע גם מרחוק ולא דורשת מהם להיות נוכחים בסין עצמה. גניבת עובדים כאלה מחברות טייוואניות תעלה בין 5,200 דולר עד לכחצי מיליון דולר בקנסות ועונשי מאסר של עד שלוש שנים למי שיורשע בכך. בנוסף, החוקים החדשים יגדירו העברה של טכנולוגיות ליבה כעבירה על חוק הביטחון הלאומי - מה שעשוי להקשיח עוד את העונשים שניתן יהיה להשית על מי שיורשע.


תגיות