אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לטובת החקירה שבדרך: גואטה צריכה למשוך ידיה מפרשת יונט קרדיט משה כחלון וענת גואטה | צילומים: אוראל כהן, ענבל מרמרי

פרשנות

לטובת החקירה שבדרך: גואטה צריכה למשוך ידיה מפרשת יונט קרדיט

השערוריות בחברת האשראי החוץ־בנקאי, שאת כס היו"ר שלה עזב משה כחלון בחמישי, צפויות להוביל לחקירת רשות ני"ע. יו"ר הרשות ענת גואטה מונתה על ידי כחלון כשהיה שר אוצר, ולכן נכון יהיה שתחליט להעביר את הטיפול בנושא לגורם אחר ברשות

19.06.2022, 06:50 | גולן חזני

כשמשה כחלון נכנס לתפקיד יו"ר יונט קרדיט במאי 2021, שווי השוק של חברת האשראי החוץ־בנקאית הקטנה היה גבוה פי 4 מהשווי שלה כיום, שעומד על כ־44 מיליון שקל בלבד - שווי שאליו הגיעה בזכות סדרה של שערוריות.

כשכחלון נכנס ליונט, היו מי שהרימו גבות נוכח המינוי. זאת, למרות שכחלון, שר האוצר לשעבר, מעולם לא הסתיר את השאיפה שלו להשתלב במגזר העסקי ביום שאחרי הפוליטיקה. שמו של כחלון נקשר בכל מיני מהלכים עסקיים שלא יצאו לפועל, דוגמת הקמת קרן השקעות בשיתוף חברת הביטוח מנורה־מבטחים וגוף השקעות מהאמירויות. בסופו של דבר כחלון מצא את עצמו בחברת אשראי חוץ־בנקאית זעירה. מי שתמה על כך, קיבל מענה בדמות חבילת שכר מפנקת שביקשה החברה הציבורית – שנשלטת בידי שי פנסו, צחי עזר ומוני אייזק, שמוכר כספונסר של הפועל חולון בכדורסל - להעניק ליו"ר שלה: שכר בעלות של 8.3 מיליון שקל בשנה, זאת בשעה שהכנסות המימון של החברה ב־2021 עמדו על 33 מיליון שקל והיא הפסידה 6.5 מיליון שקל.

לא ברור אילו בדיקות נאותות כחלון ביצע בטרם נעתר להצעה, ולא ניתן לדעת אם אלו היו מקיפות מספיק. אולם כיום ברור שהוא נכנס לחברה עם בעיות רבות. הבדיקות שמתקיימות בחברה בימים אלו מעלות ממצאים חמורים לכאורה. החשדות כבדים בהרבה מאלו שאיתם יצאה הבדיקה לדרך – צ'קים בהיקף של 7.6 מיליון שקל שנעלמו. החברה מתמודדת כיום עם הלוואה בגובה של 40-50 מיליון שקל (יותר מרבע מהתיק של החברה) שניתנה לגורם אחד, או יותר, מנצרת, שכעת מתכחש לחוב ולא ברור אם החברה תצליח לגבות אותו. פנסו, אחד מבעלי השליטה, ערב לו אישית באופן חלקי.

בשל כל אלו, בשבועות הקרובים אנו צפויים להיות עדים למצעד נחקרים מהחברה שיגיעו לרשות ני"ע. אמנם מתקיימת בדיקה מטעם החברה על ידי בודק חיצוני, אבל לא די בכך, ואין מנוס מחקירה של הרגולטור. מצעד הנחקרים צפוי לכלול את שלושת בעלי השליטה, מנהלים בחברה וככל הנראה גם את כחלון עצמו – כנחקר או כעד, הגם שכחלון, שהתפטר ביום חמישי מתפקידו כיו"ר, ביקש להרחיק את עצמו מהדברים והדגיש שדברים רבו התרחשו טרום תקופתו. הוא כנראה צודק, אבל זה לא פוטר אותו מאחריות.

הרשות תבדוק את המעורבות של המנהלים ובעלי השליטה במתן ההלוואות הבעייתיות, כמו את השאלה לאן נעלמו הכספים. בנוסף, הרשות תבדוק את האחריות של שומרי הסף – הדח"צים אורלי גרטי־סרוסי ודורון ארבלי, מי שהיה בעבר מנהל רשות המסים וכיום מכהן כיו"ר של שיכון ובינוי הבורסאית; הדירקטור הבלתי תלוי רועי כהן; משרד רואי החשבון EY; ומשרד עורכי הדין ברנע. הרשות תבדוק גם את הדיווחים של החברה, שנכון לעכשיו קיים ביחס אליהם חשד כבד שלא ביטאו כראוי את החששות ביחס להלוואה המדוברת.

על כל אלה אמורה להיות אמונה ענת גואטה, יו"ר הרשות. גואטה, שתסיים את הקדנציה שלה בקרוב בלי שהותירה חותם של ממש, מונתה על ידי כחלון בעת שהיה שר אוצר. באותה העת, מינוי זה הביא גם הוא להרמת גבות, שלא באה לידי ביטוי תקשורתי נרחב נוכח היחס המלטף שזכה לו כחלון בתקשרות בזכות רפורמת הסלולר והגבלת השכר בבנקים. גואטה נחשבת לאשת מקצוע ישרה, אבל טוב תעשה אם במקרה הזה תחיל על עצמה חומרה יתרה, תמשוך ידיה מכל הנוגע לפרשת יונט קרדיט ותעביר את הטיפול במלואו לגורם אחר ברשות דוגמת היועץ המשפטי אמיר וסרמן.

תגיות