אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הזדקנות מואצת: האיום הבא על דירוג האשראי של מדינות איגודי עובדים מפגינים נגד העלאת גיל הפרישה, החודש בפריז | צילום: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

FT

הזדקנות מואצת: האיום הבא על דירוג האשראי של מדינות

סוכנויות הדירוג הזהירו כי ללא רפורמות, שיעור גדל והולך של מדינות מסתכנות בעליית נטל החוב. הטריגר: העלאות הריבית החדות שיגדילו את עלויות הפנסיות והטיפולים הרפואיים. בכיר בפיץ': "במדינות רבות כבר חשים היטב את ההשלכות"

20.05.2023, 22:29 | מרי מק'דוגל, פייננשל טיימס

אוכלוסיות מזדקנות ברחבי העולם מערערות את מצבן הפיננסי של מדינות ברחבי העולם, וסוכנויות דירוג האשראי מזהירות כי העלאות הריבית האחרונות העצימו את ההשפעה שתהיה לעלויות גבוהות יותר של תשלומי פנסיה וטיפולים רפואיים.

לנוכח הזינוק בשיעורי הריבית בתגובה לעלייה החדה ביותר באינפלציה זה שנות דור, סוכנויות דירוג האשראי המובילות מודי'ס, S&P ופיץ' פרסמו כולן אזהרות לפיהן הזדקנות האוכלוסייה פוגעת כבר עתה בדירוגי האשראי של ממשלות. לטענתן, ללא רפורמות לא יהיה מנוס מהורדת דירוג, ובכך גובר הסיכון לכניסה למעגל האכזר של נטל פיסקאלי גבוה יותר ועלויות הלוואה שהולכות וגדלות. "בעבר הדמוגרפיה של אוכלוסיות הייתה שיקול שהתייחס לטווח הבינוני עד הארוך", אמר דייטמר הורנונגף, מנהל בכיר במודי'ס. "עכשיו העתיד כבר נמצא פה אתנו ופוגע בדירוגי האשראי של המדינות".

"הבעיה הופכת דחופה"

הבנק הפדרלי המרכזי בארה"ב, הבנק האירופי המרכזי והבנק המרכזי של אנגליה העלו כולם החודש את שיעורי הריבית לרמתם הגבוהה ביותר מאז המשבר הפיננסי, ובכך הובילו לעלויות גבוהות יותר של חובות ממשלתיים.

"בעוד השינויים הדמוגרפיים מתרחשים באטיות, הבעיה הופכת דחופה יותר", הוסיף אדוארד פרקר, מנהל מחלקת מחקר ממשלות בפיץ', שהורידה בחודש שעבר את דירוג האשראי של צרפת מחשש להקפאת הרפורמות של הנשיא עמנואל מקרון. "במדינות רבות אנחנו חשים היטב את ההשלכות השליליות, והן רק הולכות ומתרחבות", הסביר פרקר.


לפי סוכנויות הדירוג, עלויות ההלוואה הגדלות מורכבות הן מההשפעה על הצמיחה בעקבות השינויים באוכלוסיות שבגיל העבודה, והן מהפגיעה במימון הציבורי בשל עלויות הטיפולים הרפואיים הגדלות ותשלומי הפנסיה. המצב הזה משפיע על תחזית החובות באיחוד האירופי, שם, לפי הנציבות האירופית, שיעור האוכלוסייה מעל גיל 65 יעלה מ־20% היום ל־30% ב־2050. במקביל השינויים הללו משפיעים על התחזיות עבור יפן וארה"ב.

זינוק בדירוג הזבל

מרקו מרסניק, האנליסט הבכיר לאג"ח ממשלתיות בסוכנות הדירוג S&P ציין כי לפי מבחני הלחץ שערכו בסוכנות, עלייה בשיעור חד־ספרתי בלבד בעלויות ההלוואה תוביל לעלייה ביחס החוב־תוצר של מדינות כמו יפן, איטליה, בריטניה וארה"ב בשיעור של כ־40־60 נקודות הבסיס עד 2060.

"זוהי העלאה משמעותית ביותר, ומחייבת יישום רפורמות שמטפלות בקשיים הנובעים מהזדקנות האוכלוסייה או יישום רפורמות פיסקאליות אחרות שקרוב לוודאי יהיו נחוצות כדי לשמור על רמת חובות ממשלתיים בת קיימא", אמר.

בינואר דיווחו ב־S&P כי הדירוג של קרוב למחצית מהכלכלות הגדולות ביותר בעולם יירד לרמת זבל עד 2060, עלייה משיעור נוכחי של כשליש, זאת אם לא יינקטו צעדים להפחית את העלויות כתוצאה מהזדקנות האוכלוסייה. ההערכה היא שבהיעדר רפורמות למדיניות הפיסקאליות הקשורה להזדקנות, הגירעון של ממשלה טיפוסית יטפס ל־9.1% מהתמ"ג עד 2060, עלייה חדה מתחזית לגירעון של 2.4% מהתוצר ב־2025. בסוכנות הדירוג מעריכים עוד שעלויות הפנסיה יטפסו בממוצע ב־4.5 נקודות האחוז מהתמ"ג עד 2026, ויעמדו על 9.5%. אם כי, צפויים הבדלים משמעותיים בין המדינות השונות. התחזית מדברת גם על כך שבין 2022 ו־2060, ההוצאות על בריאות יעלו במדינה ממוצעת ב־2.7 נקודות האחוז של התמ"ג.

"ככל שמדינות מתעכבות יותר בנקיטת פעולה, כך הפעולה תכאיב יותר", אמר פרקר מסוכנות פיץ'.

סימן אפשרי ללחץ הגובר הוא הדרישה של חברי הקונגרס הרפובליקנים בארה"ב לקיצוץ בהוצאות וליישום רפורמות מבניות בתקציב, זאת כחלק מהסכמתם להעלאת תקרת החוב האמריקאית.

לפי האנליסטים, מדינות במרכז ובדרום אירופה סובלות מהפרופילים הדמוגרפיים הגרועים ביותר, אחת הבולטות ביניהן היא גרמניה שהאוכלוסייה שלה מזדקנת בקצב מהמהירים בעולם. בדו"ח שפרסמו השנה במוד'יס ציינו כי הלחץ על שוק העבודה הגרמני "כבר בולט לעין". עוד הוסיפו: "הצמיחה הפוטנציאלית תיחלש עוד בשנה הקרובה אם לא יחלו ברפורמה".

סוכנויות הדירוג הזהירו גם מהגירעון המבני במערכת הפנסיה בספרד, שם הממשלה ביססה לאחרונה מחדש את הקשר הישיר בין התשלומים והאינפלציה, וכן בצרפת בשל העבר שלה בניהול ענייניה הפיננסיים. לעומת זאת, יוון זכתה למחמאות על הרפורמות המקיפות שערכה במערכת הפנסיה לאחר משבר החובות שלה. בסקירה שערכו ב־S&P על 81 מדינות, יוון הייתה היחידה שבה ההוצאות הקשורות להזדקנות צפויות לרדת עד 2060.

גם באסיה, התחזית של חלק מהמדינות הפכה קודרת יותר בשל הבעיות הדמוגרפיות. "אם נסתכל על 2050, אז קוריאה, טייוואן וסין הן מהמדינות שהפרופיל הדמוגרפי שלהן הוא הגרוע ביותר", אמר פרקר.


הקנצלר מקדם דיגיטליזציה

רובוטים מהמאגר הגדול באירופה יתפסו את מקומם של זקני גרמניה

תחת הסלוגן "מעזים לצעוד קדימה", קנצלר גרמניה אולף שולץ העלה את הדיגיטליזציה לראש סדר היום כאשר נכנס לנעליה של הקנצלרית אנגלה מרקל בנובמבר 2021.

כעת, למרות שברבעון הרביעי של 2022 הועסק שיא של 45.9 מיליון אנשים בכלכלה הגדולה באירופה, למעלה ממחצית החברות במדינה דיווחו כי הן מתקשות למצוא עובדים מיומנים למשרות פנויות. קצב הזקנה המואץ צפוי להחמיר את המצב, וברוח חזון הבחירות של שולץ, הפיתרון יימצא באמצעות שילוב מוגבר של רובוטים בכוח העבודה.


קנצלר גרמניה אולף שולץ. גיל הפרישה צפוי לעלות מ־65 ל־67
, צילום: AFP קנצלר גרמניה אולף שולץ. גיל הפרישה צפוי לעלות מ־65 ל־67 | צילום: AFP קנצלר גרמניה אולף שולץ. גיל הפרישה צפוי לעלות מ־65 ל־67
, צילום: AFP


"אנחנו חייבים לשפר את הפיריון באמצעות טכנולוגיה", אמר סטפן קמפטר, מנכ"ל איגוד המעסיקים הגרמני, בשיחה עם רשת CNBC מוקדם יותר החודש. "ברוב החברות, קיים קשר ישיר בין השימוש בטכנולוגיות מתקדמות לבין צמיחה כלכלית והשתתפות בשוק העבודה", הוסיף.

לפי סקר של חברת גאלופ, הגרמנים אינם חוששים כי רובוטים יגנבו את משרותיהם. רק כ־10% מבין הנסקרים סברו כי שדרוג טכנולוגי יגדיל את הסיכון לאובדן מקום העבודה.

במקביל, לכלכלה הגדולה באירופה יש גם את המאגר הגדול ביותר של רובוטים ביבשת — כמעט מחצית מכלל האספקה של האיחוד האירופי — כך לפי דו"ח של הנציבות האירופית מ־2020. אף כי רובם משמשים את תעשיית הרכב, הם משולבים גם במפעלי מזון ומשקאות ובתעשיית האלקטרוניקה.

מספרים גדלים והולכים של אנשים מבוגרים עדיין עובדים בגרמניה, כאשר שיעור ההעסקה של בני 55־64 עלה מ־62% ב־2012 ל־71% ב־2021 — כך לפי נתוני משרד הסטטיסטיקה. הנתון הזה צפוי לעלות ברקע התוכנית להעלות את גיל הפרישה מ־65 ל־67.

חדשות חוץ

תגיות