אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדעת רוב - רומן זדורוב זוכה מרצח תאיר ראדה רומן זדורוב. זיכוי בדעת רוב | צילום: שרון צור

בדעת רוב - רומן זדורוב זוכה מרצח תאיר ראדה

אחרי שלוש הרשעות, זדורוב זוכה ברוב של שני שופטים מול אחת מרצח הנערה תאיר ראדה. ראש הרכב השופטים בביקורת קשה: "הפרקליטות כשלה. חשש מהותי שהודאת זדורוב הייתה הודאת שווא". זדורוב: "האמת ניצחה", אילנה ראדה: "16 שנה של שקרים, מדינת ישראל רצחה את הבת שלי"

30.03.2023, 10:03 | ynet

שופטי בית המשפט המחוזי בנצרת זיכו הבוקר (חמישי) את רומן זדורוב מרצח הנערה תאיר ראדה, אחרי שהורשע שלוש פעמים. זדורוב זוכה בדעת רוב של שני שופטים מול אחת. ההכרעה ניתנה כמעט שנתיים אחרי שבית המשפט העליון קבע שצריך לקיים משפט חוזר, ויותר מ-16 שנה אחרי הרצח.

בתום הדיון הגיב זדורוב על זיכויו, ואמר כי "האמת ניצחה, אני מאושר. הייתי כלוא בבית, עכשיו אקח את הילדים לטייל". הוא העביר מסר לאמה של תאיר: "אני מחזק את אילנה ראדה. אמרתי לה מההתחלה, אני לא הרגתי את הבת שלך".

ראש הרכב השופטים, השופט אשר קולה, הקריא את הכרעת הדין ואמר כי קיים "חשש מהותי שהודאת זדורוב הייתה הודאת שווא". הוא מתח ביקורת קשה על הפרקליטות. "המאשימה כשלה ולא הוכיחה מעל לכל ספק סביר שהודאתו תואמת לממצאי הזירה. לא מדובר בסדיסט ולא מי שנתון להתקפות זעם בלתי נשלטות".

השופט דני צרפתי, אחד משני השופטים שהחליטו לזכות את זדורוב, הסביר את עמדתו וטען כי "הופעלו עליו (על זדורוב) לחצים כבדים שהוא עומד לפני מאסר עולם". לדבריו, בשל אותם לחצים, "השתכנע הנאשם שעליו למסור הודאה". הוא הוסיף: "למה שהנאשם ירצח ילדה במקום העבודה שלו, וישאיר תיק גדוש בראיות? איך עזב את הזירה מטפטף ואין אף עד שראה אותו? איך לא נותרו עקבות נעליו מבוססות בדם? איך ניתן להגיע למסקנה על סמך כל סימני השאלה? המאשימה כשלה ויש לזכותו".

דעת המיעוט: "לא כל סימן שאלה הוא סיבה לזיכוי"

השופטת תמר ניסים שי, שהייתה בדעת המיעוט שלא התקבלה, נימקה את עמדתה. "זדורוב אשם מעבר לכל ספק סביר", אמרה השופטת. "הודאתו מפורטת ועשירה, ולא ניתנה מתוך פחד. הנאשם התעלם מגרסאותיו הקודמות, גרסאותיו שקריות. הוא אישר ששיקר לשופטי ההרכב הקודם, ניתן למנות את הפרטים המוכמנים שידע - תא השירותים, תיאור בגדיה וידע שלא נאנסה".

לדברי השופטת ניסים שי, "תמונת הראיות לא מושלמת, מלאכת החקירה לא הייתה מושלמת. אבל לא כל סימן שאלה הוא סיבה לזיכוי". על טענת סנגורו של זדורוב ולפיה אולה קרבצ'נקו היא הרוצחת, אמרה השופטת: "אני לא מקבלת את הטענה הזו. גרסתו של אדיר חבני (בן זוגה לשעבר של אולה - י"מ) היא נקמה בזויה באולה קרבצ'נקו".

בסיום הקראת הכרעת הדין פנה השופט קולה לאילנה ראדה, אמה של תאיר. "ניסינו לפתור את התעלומה, יכול להיות שתאיר לקחה את סודה לקבר", אמר השופט קולה. "תם ולמרבה הצער לא נשלם".

האם פרצה בבכי מחוץ לאולם בית המשפט ותקפה את הפרקליטות. "סוף סוף, אחרי 16 שנים של שקרים. המלחמה רק מתחילה. זה טיוח של הפרקליטות. מדינת ישראל רצחה את הבת שלי", האשימה. היא הוסיפה כי השלב הבא הוא "להתחיל לחפש את הרוצחים". לדבריה, "מה שנעשה פה - ובפעם הראשונה בהיסטוריה - משפט אמת וצדק. אנחנו יודעים לאן ללכת כדי לחפש את הרוצחים".

בהמשך הוסיפה ראדה כי "כלום לא נגמר, תאיר לא לקחה את סודה. היא הופקרה, נרצחה בצורה אכזרית, לא אניח לה. נפתחה לי דלת שהייתה סגורה שנים רבות. בית המשפט הזה נתן לי אמון וחזרה לאמת. אנוח, ארגע קצת, את הרוצחים אני אמצא. רומן זדורוב שוחרר, אני אמשיך לחפש את האמת, לא אוותר".

נציגת הפרקליטות אמרה לאחר הכרעת הדין כי הראיות שהובאו במשפט החוזר "הצביעו על אשמתו של רומן זדורוב ברציחתה של תאיר מעבר לספק סביר". היא הוסיפה כי "נלמד את הכרעת הדין לעומקה. לאחר מכן נגבש את עמדתנו בשאלת הערעור".

רצח ראדה, שהתרחש ב-6 בדצמבר 2006, מלווה את ישראל זה שנים ארוכות. הנערה נרצחה במהלך יום לימודים, וגופתה נמצאה חמש שעות לאחר שגרונה שוסף בשירותי הבנות בבית הספר "נופי גולן" בקצרין. תחת לחץ תקשורתי וציבורי גדול, הכריזה המשטרה כי תפסה את החשוד ברצח: זדורוב, אזרח אוקראיני, שעבד בריצוף בבית הספר. זדורוב הודה במעשה בפני מדובב והחוקרים ושיחזר את הרצח. אמה של ראדה, אילנה, לא משוכנעת גם היום שאכן הוא זה שלקח את חייה.

עם תחילת משפטו כפר זדורוב באשמה וטען שהודאותיו נמסרו לאחר לחצים שהופעלו עליו בחקירה ועל ידי המדובב. הוא הורשע בספטמבר 2010 ונגזר עליו מאסר עולם. זדורוב ערער, ובמרץ 2013 החזיר בית המשפט העליון את התיק למחוזי בנצרת, לאותו הרכב שופטים, כדי לדון בראיות מחדש. הוא הורשע בשנית ובאוקטובר 2014 ערער פעם נוספת לעליון – ונדחה. בדעת מיעוט, קבע השופט בדימוס יורם דנציגר כי יש לזכותו מחמת הספק.

ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" נחשפו כמה סימני שאלה שנותרו פתוחים בתיק. בין היתר טביעת הנעל על מושב האסלה, שעליה סימני דם ניגר – ראיה ששכנעה בין היתר את השופט חנן מלצר להיעתר לבקשת סנגורו של זדורוב עו"ד ירום הלוי לקיים משפט חוזר. ביולי 2021 פרסם פרקליט המדינה עמית איסמן כי הצוות שהקים לבחינת הבקשה המליץ לדון מחדש בתיק בבית המשפט. כעבור זמן קצר זדורוב שוחרר למעצר בית עד תחילת המשפט החוזר.


תגיות